Gilmore girls

9. 6. 2012

(2000)

Popis z CSFD: Seriál, ktorý rozpráva osudy ľudí žijúcich vo vymyslenom mestečku Stars Hollow. Ženy z mocného rodu Gilmorovcov, Emily, jej dcéra Lorelai a jej dcéra Rory prežívaju vzlety i pády, lásky a rozchody. Ich osudy sa stále prepletajú a rozchádzajú.

Lorelai je nekonvečná, Emily je príliš konzervatívna a Rory "rozumnejšia" ako jej matka. Kombinácia z ktorej vzíjde nespočetne veľa príbehov veselých, smutných, každodenných.

Kdo Gilmorova děvčata ještě nezná, upřímně ho lituju. Za celý svůj život jsem potkala pouze jediného člověka, který je zná a nemá je rád. Tenhle seriál je prostě klasika. Každodenní život dvou ztřeštěných žen v šíleném městečku, které je pro mě osobně jako z hororu, ale v seriálu se mi líbí. Já osobně už ani nedokážu spočítat kolikrát jsem gilmorky viděla. Teď naposledy jsem se na ně dívala, právě proto, že je znám zpaměti a tudíž nezatěžují můj mozek novými informacemi - snažila jsem se přísun nových informací nepodstatných pro studium omezit na minimum. Navíc tenhle seriál naprosto miluju, takže to nebyla žádná těžká volba.
Samozřejmě ani gilmorky nejsou dokonalé. Při každém dalším sledování si všimnu nějakého nedostatku. Tentokrát mi vadil hlavně Dean. Nikdy jsem ho neměla moc ráda - je na mě až moc sladkej. Při tomhle sledování mi ale už vyloženě vadil. Ta jeho majetnickost a žárlivost. Bože. Jess, se k Rory zase choval tak hnusně, že bych ho nejradši přetáhla i když je z mého pohledu rozhodně její nejatraktivnější přítel. Navíc mi vadí, že se občas lidé chovají vážně nesmyslně. Obzvlášť při hádkách. Většinou by se hádky mezi Lorelai a jejími muži daly vyřešit úplně snadno, ale ne, oni se radši rozejdou. Jako třeba naposledy když je s Chrisem. On najde doporučující dopis pro soud o Lukovi a prostě se s ní rozvede? Co je to za pitomost? Mohli se přestěhovat, pokud mu vadilo, že se s Lukem potkává ve městě. Pokud se přece tak strašně milovali, určitě by pro ten vztah udělali víc.
Poslední, co mi úplně nesedí je to, že občas náhody, které vyvolávají konflikty a posouvají příběh dál jsou až moc očividné. Až moc dokonalé. Samozřejmě chápu, že se tomu žádný seriál nevyhne. Kdyby totiž natáčeli jen věci, které se vážně můžou stát v reálném životě, byly by seriály dost nudné. Stejně mi to ale kolikrát vadí.
Gilmorova děvčata tedy nejsou zdaleka dokonalým seriálem, ale přesto mají stálé místo v mé filmotéce a jen tak se s nimi loučit nehodlám. I kdyby jen proto, že při každém sledování pochopím víc a víc jejich narážek a odkazů na různé filmy, hudební skupiny a vůbec na různé aspekty kultury (člověk se na ně ale musí dívat v originále, jinak to moc nefunguje). Gilmorky mě prostě baví, takže pokud náhodou žijete někde v jeskyni a neznáte je, rozhodně to napravte.


2 komentářů:

Cecilka řekl(a)...

Minulý týden jsem je opět začala sledovat a jsem u třetí řady. Neviděla jsem asi poslední dvě, takže si to pouštím pěkně od začátku.
Dean se mi líbil akorát v těch prvních dílech, pak je to horší. A Jess..pro něho mám slabost, protože "umí číst".

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Tenhle seriál miluju. Je to můj nejoblíbenější seriál :) Jess je skvělej! :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)