Nacuo Kirino - Zrůda

15. 6. 2012

Anotace: Juriko a Kazue, které si na střední škole začaly vydělávat prostitucí, byly v průběhu jednoho roku zavražděny stejně brutálním způsobem. Jejich tragický osud líčí a komentuje Juričina o rok starší sestra: postupně odkrývá souvislosti, jež mezi oběma vraždami vyvstávají, „detektivní“ rovina děje však stále více ustupuje intimní zpovědi vypravěčky – z jejího popisu událostí a snahy dobrat se motivace Juričina a Kazuina jednání a pravdy o jejich smrti začne čím dál zřetelněji probleskovat obraz vypravěččina myšlení a pocitů, jejího vztahu k rodině a společnosti i jejích názorů na prostituci nezletilých, jednoho z nejaktuálnějších a nejpalčivějších problémů moderního Japonska. Obraz bolestný, pokřivený, bizarní… Dokonalá psychologická sonda do duše dnešních japonských žen a zároveň vynikající noir detektivka získala prestižní ocenení Izumi Kyoka Prize for Literature, její vydání v Americe bylo kvůli šokujícím, provokativním scénám podstatně zcenzurováno.

 Zrůda je dokonalou ukázkou neskutečně špatně prezentované knihy. Co jsem u téhle knihy čekala byla hlavně detektivní zápletka. To, že má jít o skandální odhalení světa prostituce nezletilých také nemůže ublížit. Dostala jsem ale něco úplně jiného. Detektivní prvky prakticky žádné. Skandální román? Asi si pod pojmem skandální představuji něco jiného. Ano, mluví se tam o tom, že se Juriko prodávala už na střední škole a za skandální se dá považovat i to, že jejím prvním milencem byl její strýc, ale tahle fakta, včetně těch detektivních naprosto zapadají mezi řečmi o ničem. Vážně.
Většina knihy je totiž vyprávění o každodenním životě mladé dívky v Japonsku, její docházce na prestižní střední školu a její naprosto neopodstatněná nenávist k sestře. Základ příběhu je ten, že se Juričina starší sestra prakticky bála její zrůdné krásy a proto ji nenáviděla. Při první příležitosti se od rodiny oddělila - zůstala v Japonsku u dědečka, zatímco její rodiče i sestra odjeli do Švýcarska. Tam se ale její matka zabije a Juriko se vrací zpět, bydlet k rodinným přátelům Johnsonovým, kteří ji ubytují a starají se o ní a za to ona spí s panem Johnsonem.
Nevím jak vás, ale mě neustálé vyprávění o tahanicích dívek na střední škole a nebo o dedečkových bonsaích prostě vyloženě nezajímá. Tedy hlavně ne, pokud pořád čekám na detektivní zápletku a prakticky se jí nedočkám. A vážně, ale pokud tohle bylo natolik skandální, že to museli v Americe cenzurovat, ukažte mi prosím kde, protože tu část jsem asi zrovna přehlídla. Prostě jedno velké zklamání. Možná, kdyby kniha nebyla prezentovaná tak, jak je, užila bych si ji víc. Vysoké očekávání je vážně spíš na škodu, než k užitku. Potom člověk skončí akorát tak se zklamáním.


Dodatek Zpěvavého léta:


4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Problém s Kirino je ten, že byla zaškatulkována jako autorka detektivek, a proto veškeré její dílo vychází v edici detektivek a thrilleru, přestože by jí spíše slušela edice typu Odeon, tj. moderní zahraniční literatura.
Co se týče cenzury, šlo především o rozuzlení celého románu v poslední kapitole. Řekněme, že Američané snesou prostituující dívky, ale u chlapce už to neskousnou.

Annie řekl(a)...

Už jsem na ni narazila a přemýšlela jsem, že si ji seženu, ale... nevím. Nějak mě ty recenze a názory pomalu odrazují. Uvidíme.
Ale má strašně pěknou obálku. :)

Anonymní řekl(a)...

Právě dočítám Zrůdu a jsem z toho docela zoufalá, protože pořád čekám tu skandálnost a opravdu netuším proč byla kniha cenzurována.
Že bych se to dozvěděla až na poslední stránce knihy? Ovšem pokud jí dočtu.

Ohana řekl(a)...

Anonymní: co je na poslední straně bohužel nevím - já ji nedočetla..na světě je příliš opravdu dobrých knih než abych ztrácela čas s něčím, co mě opravdu vůbec nebaví

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)