Velký Gatsby - Francis Scott Fitzgerald

29. 1. 2013

Anotace: Bouřlivá dvacátá! Věk ženských lýtek zadýhaných jazzem, věk technického pokroku a propastných sociálních rozdílů, léta uvolněných mravů a prohibice. O Americe paradoxů začal Francis Scott Fitzgerald psát v polovině roku 1924. Pobýval tehdy na Francouzské riviéře nebo v Paříži, kde se scházel s Ernstem Hemingwayem, Gertrudou Steinovou a dalšími, kteří se považovali za součást tzv. ztracené generace. Velký Gatsby je v pořadí třetím Fitzgeraldovým románem. Porpvé vyšel v New Yorku v roce 1925 a byl oceněn kritiky i čtenáři. Dodnes stojí v čele literárních skvostů dvacátého století a bývá označován i za vrchol tvorby samotného Fitzgeralda.

Já nevím, možná jsem prostě moc hloupá a nechápavá, ale mě Velký Gatsby neohromil.
Příběh se odehrává ve dvacátých letech v Americe. Náš vypravěč se přestěhuje vedle tajemného milionáře Gatsbyho. Pomalu se s ním seznamuje a Gatsby mu prozrazuje některá ze svých tajemství. Například to, že posledních pár let čeká na příležitost ohromit svou lásku a ukrást ji jejímu manželovi, který je shodou okolností vypravěčovým přítelem. Společně tedy intrikují, aby se Daisy a Gatsby mohli dát dohromady. 
Musím říct, že tahle kniha mě vyloženě nebavila. Příběh veškerý žádný, jen spousta malých střípků. Navíc okolnosti, za kterých se tyto střípky odehrávaly, byly tak nepravděpodobné, že mě vyloženě rozčilovaly. Ano, svět je malý a občas někdo zná někoho, koho byste vůbec nečekali, ale tohle? To už bylo trochu moc. Milostná zápletka Nicka a jeho golfistky byla taková podivná, protože on sám bral celý vztah vlažně a říkal že ji má rád jen možná. Gatsby a Daisy byli také podivný pár a Daisyin manžel se svou milenkou? Ještě divnější. 
Velký Gatsby má sice poukazovat na zkaženost moderní společnosti, ale mě spíš připadalo, že poukazuje na to, jak vaření z vody musí člověk umět, jinak skončí s nudnou a příliš vykonstruovanou knihou. Chápete co tím myslím? Asi ne, tohle se špatně vysvětluje. Abych to řekla jednoduše: nelíbilo se mi to, byla to nuda. Samozřejmě vám doporučuju, udělat si názor sami, protože není nic lepšího než mít vlastní názor a moct se zapojovat do diskuzí se svým vlastním úhlem pohledu. Na druhou stranu si nedokážu představit, že se tahle kniha může někomu líbit. Proč se z Gatsbyho stala taková senzace? To prostě nikdy nepochopím. Mé hodnocení bude hůř než průměrné.


3 komentářů:

Tvidatko řekl(a)...

Já naopak miluju Velkého Gatsbyho <3 I když pravda, ta vedlejší záplatka Nicka a golfistky trochu nervovala, vždycky účelně zapomenu, že tam vůbec byla :D

Ohana řekl(a)...

No vidíš, já prostě nechápu, co na tom lidé mají. Hádám, že ne každá klasika se musí líbit všem. :)

Tvidatko řekl(a)...

Taky znám spoustu všeobecně oblíbených knížek, které se mi vůůbec nelíbí ;)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)