Co je nového - Červen 2012

30. 6. 2012


Moje nová rubrika je tu! Máte radost? Určitě ano. Rubriky tohohle typu bývají hodně oblíbené. Bude to něco na způsob měsíční chvástačky. Ukážu vám, co přibylo do mé knihovničky a pokud se udály další zajímavé tématické věci, rozhodně se o ně s vámi podělím. Nového článku se dočkáte vždy na konci měsíce, ke kterému se vztahuje a pokud se stane něco zajímavého v průběhu, dočkáte se i kratšího článku právě v ten okamžik. Například tenhle měsíc jsem si koupila knihu, ze které mám strašnou radost. Byl by tedy článek hned v den nákupu a potom by se znovu objevila v celkovém updatu na konci měsíce. Sounds good? I hope so. 

Tak rovnýma nohama šup do toho:

Tenhle měsíc byl na knižní přírůstky hodně bohatý. Měla jsem co oslavovat, takže jsem si dopřála více nákupů než obvykle. Začneme tedy třeba nákupy.
Tohle všechno je jeden nájezd na Levné knihy. Největší radost mám z Nemocí. Ti z vás, kteří pečlivě procházeli mou Tour de Library, vědí, že mám maličkou sbírku knih, týkajících se smrti. Tahle tam krásně zapadne. Jedná se o zvláštní encyklopedii 30 smrtelných nemocí, jako je mor, lepra, plané neštovice, ale i AIDS nebo srdeční choroby. Nejsou ale popisovány z pohledu lékařského, ale historického. Jak se s pacienty zacházelo např. ve středověku. Co si lidé mysleli, že je způsobuje a jak se je snažily léčit. Každá nemoc je sledována od jejího prvního doloženého výskytu až do dnes. Věděli jste na příklad, že na mor zemře ještě v dnešní době téměř 200 lidí ročně? Prostě fascinující.
S touhle sbírkou souvisí i Jak si žijí nebožtíci. Tu už sice vlastním, ale potkala jsem ji v Levných knihách za 19 Kč, takže jsem si alespoň jednu vzala a buď ji někomu dám (pořád ji všem doporučuju), nebo si o ní možná budete moct zasoutěžit (taková soutěž by ale asi neměla moc velký úspěch). Uvidíme.
Potom tu máme Interview, které jsem tam prostě nemohla nechat. Ps: Miluju tě jsem si zamilovala ve filmové podobě, takže knihu rozhodně taky potřebuju. A Co by kdyby je román o jedné rodině, která spolu moc dobře nevychází, ale musí na 7 dní nějak přežít ve vzájemné společnosti, protože je posledním přáním jednoho velice zlomyslného člena rodiny, aby uspořádali tradiční truchlicí setkání.

Tady máme knihy z "opravdických obchodů". Tak já říkám všem knihkupectvím, kromě Levných knih, tedy těm, které mají opravdické ceny namísto těch úžasně neskutečných v Levných knihách.
V červnu jsem zainvestovala do Hry o trůny. Koupila jsem si ji v kamenné prodejně Kosmasu jako odměnu za úspěšné státnice a hned se do ní pustila, takže na blogu už máte recenzi. Potom tu najdete Hlas nože, první díl trilogie Chaos z kamenné prodejny Buxu po kterém jsem pokukovala už pěknou dobu (momentálně ho čtu) a při čekání u pokladny jsem ještě v mimořádných slevách našla Kurz tvůrčího psaní. Detektivní román zlevněný z 250 na 79. Zaujal mě obálkou, kterou kvůli špatnému světlu při focení moc nedoceníte, potom názvem a samozřejmě anotací a cenou. Nemohla jsem ho tam nechat.

Tenhle měsíc se mi dokonce poštěstilo v soutěžích a to hned ve dvou. První byla výhra u Willindy, v podobě podepsané kopie Inheritance, ze které jsem skákala radostí až ke stropu. Inheritance jsem četla jako reading copy a recenzi už jste si mohli přečíst před pěknými pár měsíci, ale stejně jsem si chtěla koupit dokončenou knihu, aby korespondovala s ostatními díly v knihovně. Teď už jsem toho ušetřena a aspoň mi nemusí být tak líto, že jsem se nedostala na autogramiádu. Druhá potom u Niky z Knižní zašívárny. Tam jsem vyhrála možnost vybrat si knihu ze čtyř možností a já si vybrala Vlny zmítané smrtí. Teď tedy musím dokoupit Les rukou a zubů, což je první díl k této od pohledu skvělé knize, protože jsem ještě neměla to potěšení. Hmmm. Jsem nucena koupit si knihu. Hrůza. Asi někoho zažaluju :). Oběma bych tedy chtěla ještě jednou moc poděkovat. Z každé výhry mám vždy neskutečnou radost a tenhle měsíc to byly skutečně knižní lahůdky. A pro vás ostatní. Jen víc soutěží, poslední dobou mívám občas štěstí :)

Nakonec tu máme už jen dárky. Jak někteří víte, tenhle měsíc jsem měla narozeniny a navíc jsem odpromovala, což si zaslouží nějaké to knižní ocenění. Všechny tyhle jsou od mých rodičů k promoci, protože se sestrou jsem se zatím neviděla a ani nevím, jestli vůbec nějakou knihu dostanu. Tak šup do toho. První nahoře jsou Goblini. Pitomůstka, kterou mi mamka chtěla prostě udělat radost, protože ji našla někde ve slevách a ví, jak si na různé hloupůstky potrpím. Tu jsem přečetla skoro hned a také vám na ní napsala "recenzi". Potom jsou nahoře ještě Alergie od A do Z. Další slevový úlovek, ze kterého ale moc radost nemám a nemám ani zvláštní chuť ji nejak víc prohlížet, natož číst. Já jsem totiž neskutečně dobrá v sugerování si věcí a jsem si jistá, že po přečtení bych kromě svých skromných simptomů měla milion dalších mnohem děsivějších, takže ne, děkuji.
Dole najdete dva Hemingwaye, o kterých se zmíním ještě za chvíli a také Karla Čapka. Ten je určitě pokusem mé mamky zbavit mě mé antipatie k českým, natož klasickým českým autorům. Uvidíme, jestli se jí to podaří.

Oba Hemingwaye jsem vám chtěla ukázat ještě jednou, protože z nich mám neskutečnou radost. Starce a moře jsem sháněla už pěkných pár let. Poslední vydání v češtině je ale staré nějakých 30 let, takže jsem neměla moc štěstí, a to ani v antikvariátech, protože kdo by se zbavoval Starce a moře, že? Teď ale vyšlo nádherné vydání této klasiky u nakladatelství Beta spolu s Neporaženým, což je soubor povídek, které prý dosud nevyšly v České republice. Obě tahle vydání jsou úžasná. Paperbacky s nádhernými obálkamy, doplněné fotkami uprostřed. Např. ve Starci jsou uprostřed fotky Hemingwaye na Kubě, u jeho psacího stolu, na rybách, nebo také postavy, která ho vůbec inspirovala k napsání tohohle příběhu. Prostě jsem z toho naprosto nadšená. Hemingway je totiž pro mě Pan spisovatel a nedám na něj dopustit. Je to jeden z mála klasiků, kteří se mi opravdu líbí a snažím se sehnat všechna jeho díla, vydaná u nás. Bohužel mi pořád chyběl Stařec a Pohyblivý svátek, po kterém tedy budu dál pátrat v každém zaprášeném antikvariátu, na který narazím. (Samozřejmě mi jich chybí víc, ale tyhle dvě jsem chtěla nejvíc, a pořád nemohla sehnat.)

A všichni fešáci dohromady. Za červen je to 15 kousků, což je na mě neobvykle mnoho a mohlo být víc. Ještě čekám co dostanu od zbytku rodiny k narozeninám, na cestě je objednávka z Buxu a jedna kniha z knižního bazaru u Kath z Kath's World of Books. Ty ale uvidíte až příští měsíc.
Jinak kdo je takový detailista, že kromě knih na fotografiích zkoumá také pozadí a kvalitu, tak za kvalitu se omlouvám, fotograf ze mě nikdy nebude a vybrala jsem si prostě strašné světlo i místo na focení, takže jsem některé obálky musela lehce ztmavovat, takže toho si nevšímejte. A pozadí je obyčejná deka hozená přes postel, pokud si všimnete malých bílých fleků, vězte, že mám dva psy a cokoliv tmavého je těžké udržet bez chlupů. :)
Takže tak. Za měsíc se těšte na další várku a teď se pochlubte vy se svými přírůstky, jsem totiž zvědavá a tenhle typ článků mám ze všeho nejradši.. :)

1 komentářů:

Martin řekl(a)...

Paráda, Interview s upírem jsem si pořídil taky, těším se až se do něj začtu. Na Hru o trůny se chystám, tak snad příští měsíc. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)