Chocolatier

19. 9. 2012

Máte rádi čokoládu? Bylo vaším dětským snem vlastnit továrnu na čokoládu, kde byste mohli od rána do večera ochutnávat? Mým rozhodně ano. A teď se mi to splnilo, alespoň tedy virtuálně a to díky hře Chocolatier. Zrovna jsem dohrála třetí díl, takže se budeme bavit o něm, ale pokud si správně vzpomínám, všechny měly základní princip stejný. 
Dostanete na starosti jednu továrnu na čokoládu. Zde si vyberete recept a začnete vyrábět čokolády. Podle typu továrny buď doplňováním koleček v továrně podle receptu, nebo spojováním alespoň tří ingrediencí na pohyblivém pásu. Kolik čokolád vyrobíte, tolik jich potom bude továrna vyrábět vždy, když ten který recept vyberete. 
Pro každou továrnu můžete získat až 12 receptů, ale většinou začínáte s jedním, maximálně dvěma. Vaším hlavním úkolem je vyrábět čokolády, prodávat své produkty a nakupovat ingredience. Cílem téhle hry je získat vládu nad celou společností. Pro to ale musíte přesvědčit ostatní akcionáře, že na vedení společnosti máte. Postupujete tedy od jednoho k druhému a plníte úkoly (vyrob mi 100 čokolád podle tohohle receptu a já ti dám další - až nasbíráš všechny recepty, získáš mou podporu). Každý akcionář spravuje jednu továrnu a v každé můžete vyrábět jiný druh čokolády nebo kávy. Postupně tak získáváte možnost vyrábět až 6 různých produktů. Přehled o nich vám udržuje spodek hlavní obrazovky - kdekoliv jste, vidíte co se ve které továrně vyrábí, kolik vám zbývá surovin a později, když si koupíte telegraf, můžete měnit recepty v továrnách bez toho, abyste tam museli jet. 
Vaše továrny samozřejmě nejsou na jednom místě. Musíte cestovat po celém světě kvůli nim i kvůli nákupům ingrediencí a prodeji produktů. V každém obchodě mají jiné ingredience a pokaždé také jiné ceny. Až budete zkušenější, dostanete možnost v obchodech i smlouvat a vyhádat si lepší cenu (pokud to ale moc neumíte a zvolíte špatná slova, může se cena rapidně zhoršit). Postupně ale získáváte i partnerství v obchodech s cukrovinkami, kde vám za vaše produkty vždy nabídnou nejlepší cenu a navíc vám telegrafem posílají zakázky, které se víc než vyplatí. Nemusíte se ale bát. Kde kterou ingredienci naposledy prodávali, kolik za ní chtěli a jaké rozmezí cen je obvyklé si za vás pamatuje účetní, vám tedy stačí přejet myší nad třeba kakaem a uvidíte, kam potřebujete jet, abyste ho získali co nejlevněji. 
V inventáři vidíte, kolik máte ingrediencí i produktů, navíc pokud vám některé dochází, vidítě upozornění přímo v přehledu továrny. Jezdíte tedy po světě a vyrábíte a prodáváte čokolády. Mluvíte s lidmi, plníte zakázky a za ně získáváte peníze nebo recepty. Postupně ale také dostáváte možnost vymýšlet vlastní recepty. Tam se můžete kreativně vyřádit. Namícháte ingredience podle vlastního výběru, dáte výsledek ochutnat zkušenému výrobci čokolád a ten vám řekně, jestli se produkt na trhu ujme (většinou mi nadával, když jsem chtěla dát oříšky do kávy). Potom můžete přejít k vytváření designu té které čokolády - různé barvy, tvary i ozdoby a vymyslíte jí i vlastní jméno. Nakonec zadáte recept továrně a už můžete po celém světě prodávat vlastní výrobky. 
Proč pořád mluvím o cestování po světě? Protože třeba ve třetím díle máte asi 20 různých lokací, mezi kterými cestujete letadlem. V každém městě najdete obchody kde můžete nakupovat i prodávat a několik dalších budov, kde se můžete setkat s různými lidmi. Ti vám zadávají zakázky nebo vám poradí, kdo se s vámi chce vidět a kam byste měli co nejrychleji jet. To je ale také kámen úrazu v téhle hře, pokud neumíte anglicky. Zatím jsem ji neviděla v češtině a promluvám všech lidí musíte alespoň trochu rozumět, abyste vůbec věděli co dělat. Jinak je to ale skvělá hra, která mi vydržela na dlouhé hodiny. Další nevýhodou je, že při pohledu na všechny ty krásné čokoládičky máte pořád potřebu mlsat. :D

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)