Škola tance a šarmu

21. 12. 2011

Marilyn Hotchkiss' ballroom dancing and charm school (2005)

Oficiální text distributora: Příběh o náhodě, která učinila sen jednoho muže osudem druhého. Upřímnost, nostalgie, jemný humor a osudová náhoda.
Překvapivý film. Čekala jsem romanťárnu jak stehno a v prvních pár minutách jsem dostala bouračku a chlapa skoro přepůleného kusem auta. Ne, tak drastické to vážně nebylo. Ale také to nebylo to, co bych čekala. Frank, pekař, který se vzpamatovává ze sebevraždy své ženy, na prázdné silnici narazí na nabourané auto. Zjistí, že v něm je ještě živý člověk a zavolá záchranku. Paní v telefonu mu řekne, že ho musí udržet při vědomí a že si s ním má tedy povídat. Zjistíme, že jméno chlapíka v autě je Steve. Steve vypráví Frankovi o dívce, kterou jako malý chlapec miloval. Ve věku, kdy by si nejradši jen hrál na honěnou se spolužáky je donucen zůčastnit se kurzu tance a společenského chování, kde musí chtě nechtě komunikovat s holkami, které jsou ale úplně na nic, protože neumí pořádně běhat, házet míčem, ani flusat na dálku.
Každopádně Steve se zamiluje do jedné spolužačky, Lisy a protože ona ho má také ráda, domluví se, že ať se stane cokoliv, sejdou se 5.den 5. měsíce 5. roku nového milenia. Steve na tento sraz tak chvátal, že se naboural a tak svou vstupenku dá Frankovi s tím, že musí najít Lisu a říct jí, že Steve nemůže přijít, i když doopravdy chtěl. Frank se kurzu zúčastní, Lisu tam sice nenajde, ale najde nový koníček, který mu pomůže zase se bavit a postupně se vyrovnat se smrtí své ženy a dokonce najde i novou lásku.
A i když to až na pár detailů zní docela tuctově, bylo tam pár věcí, které mě překvapily. Už jenom fakt, že Lisa nepřišla, byl vážně zvláštní. Ale co mě dostalo je, že při tom zamilovávání se Franka a Meredith se nedějí takové ty klasické věci, jako že ona by ho nejdřív odmítala a pak se do něj zamilovala. Nebo další klasika, kdy se sice strašně milují, ale něco vstoupí mezi ně a rozdělí je, než se dají dohromady na věky věků. V tomhle filmu prostě sledujeme, jak se postupně mají radši a radši, časem spolu tráví čas i mimo hodiny tance a nakonec si teda dají pusu. Žádné zbytečné drama. Nebo osudová láska. A rozhodně to není sladké tak, že z toho až bolí zuby.
Jinak celý film je složený z průstřihů do Frankovy současnosti, Stevovy minulosti a jejich společných chvil u vraku auta a potom v sanitce. Člověk si přitom postupně dává dohromady co se to vlastně děje. Takže film se mi líbil. To né že ne, ale dalo by se tam hodně vylepšit, aby dosáhl aspoň na ****. Takže za mě momentálně *** a pryč s ním z mé filmotéky.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)