Bylo nebylo #35

5. 8. 2012

Další neděle, další kniha. Tentokrát jsem měla menší výpadek po dočtení recenzních výtisků. Částečně za to mohla skutečnost, že jsem všechny tři recenzáky přečetla během 4 dnů, takže jsem potřebovala trochu pauzu. Hlavním důvodem, proč jsem posledních pár dní na knihu ani nesáhla, je ale olympiáda. Těžko se čte, když člověk sleduje a fandí a sleduje a fandí a i když už sledovat nechce, stejně tu televizi z vedlejšího pokoje pořád slyší. To byste nevěřili, jak dokážou být komentátoři uřvaní a otravní. Ale nevadí. Konečně jsem se zase začetla po 4 dnech mozkového oddychu a tentokrát je to:

Patrick Ness - Temný ráj

Anotace: Po napínavém závěru prvního dílu Hlas nože se třináctiletý Todd Hewitt probouzí jako vězeň ve vesmírné kolonii Nový Prentisstown, bývalém Havenu, jenž padl do rukou dobyvačného diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola skončila v zajetí a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v přísné tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který je od války s domorodci prokletím Nového světa, neboť vyzrazuje myšlenky. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak Hluk zkrotit, a to nejen u sebe, ale i svých pochopů, Toddových věznitelů. V této knize se z nepřátel stávají přátelé a z přátel nepřátelé. Tempo není tak zběsilé jako v knize první, nicméně čtenáři se stejně svírá žaludek. Okolnosti nutí Todda k činům, které by nikdy předtím nedělal, a začíná tak poněkud ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme – je silný. A v jádru dobrý. Na tom se nemůže nic změnit. Nebo snad ano? Příběh Todda a Violy vás opět zcela uchvátí. Snaha dvou mladých lidí po opětovném shledání v podmínkách krutého, nelidského světa se knihou vine jako červená nit. Milovníci dobré sci-fi se budou těšit na další pokračování této svižné a imaginativní série.

První slova: "Tvůj hluk tě vždycky odhalí, Todde Hewitte." 
Hlas --
Ve tmě --
Zamrkám a otevřu oči.

Tak to je začátek temného ráje. Pokud jste četli Hlas nože a zatím se nedostali ke druhému dílu, rozhodně vás urguju, pusťte se do něj. Je ještě lepší, než první díl. Patrick Ness prostě umí. 
Jinak vám chci připomenout možnost soutěžit o dvě lehce neobvyklé knihy v soutěži na oslavu 1. narozenin blogu a také nezapomínejte na možnost koupit některé skvělé knížky v mém bazaru přímo tady. Jinak se můžete v nejbližších dnech těšit na recenzi Temného ráje, protože se zase jednou naprosto nemůžu odtrhnout. Navíc teď rodiče i s našima chlupatýma bestiema odjeli na dovolenou, takže mám ticho a klid a od čtení mě pár dní nebude vůbec nic rušit.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)