Switched at Birth

3. 8. 2012

Popis z CSFD: Když dvě dospívající dívky, Bay a Daphne, zjistí, že byly při narození vyměněny, obrátí to jejich životy vzhůru nohama. Bay žije s rodiči a bratrem v přepychové vile a neslyšící Daphne s matkou a babičkou v chudinské čtvrti. Přesto se však jejich rodiny dohodnou na společném bydlení, aby si tak všichni mohli vynahradit ztracený čas.

Poměrně nový a opravdu zajímavý seriál. Jedná se o vztahové drama týkající se dvou puberťaček, které byly vyměněny v porodnici, a tak žily úplně jiný život, než jaký jim byl předurčen. Hned jak to obě rodiny zjistí, začnou se stýkat, aby se navzájem poznaly a když Regina (matka Daphne) nemá na nájem, pozve ji druhá rodina do svého domku pro hosty, kde mohou bydlet a poznávat se ještě lépe. 
Každá z dívek nese tohle zjištění jinak, navíc se do celého původního dramatu pletou vztahy s kluky, hádky všech tří rodičů, problémy se žalováním nemocnice a navíc návrat otce Daphné. Nemají to prostě vůbec jednoduché. Celý seriál je navíc okořeněný fascinující komunitou neslyšících. Daphné je neslyšící, ale dokáže odezírat ze rtů a sama mluvit, takže funguje ve světě slyšících téměř bez problémů. Díky ní se ale setkáváme s dalšími neslyšícími. Jejím nejlepším kamarádem Emmetem, jeho matkou, jejich spolužáky ze školy pro neslyšící. Nemusíte se ale bát, veškeré konverzace ve znakové řeči jsou otitulkované, takže rozumíte bez problému všemu. Rozhodně je to zajímavý přídavek k jinak průměrnému seriálu, který z něj dělá něco neobyčejného. Potěšilo mě zjištění, že minimálně hlavní neslyšící hrdinka hrdinka skutečně trpí určitým sluchovým handicapam - víc je vysvětleno na jejím profilu na CSFD. Pokud si vyberete podobný zvrat pro své seriálové hrdiny, měli byste si alespoň zajistit autentické protagonisty, což pokud vím Switchetd at Birth skutečně udělalo, takže další plus.
Jinak obsazení celkově je skvělé, všichni jsou sympatičtí, kromě otce, který je ale často nesympatický jako postava, ne samotná osoba toho herce, takže s tím se nedá nic moc dělat. Je to klasická 40 minutovka, zatím má pouze jednu sérii, která obsahuje 22 dílů a skončila opravdu napínavě, takže vážně doufám, že se abc rozhodne ve Switched at Birth pokračovat. 
Jinak upozornění pro všechny, kteří by se z tohohle seriálu snažili pochytit některé znaky. Samozřejmě můžete, ty opakující se nejsou vůbec žádný problém, ale každý jazyk má znakovou řeč jinou, takže s českým neslyšícím byste se nedomluvili (alespoň těch pár, které já znám ze školy, je v angličtině úplně jiných).


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)