Patrick Ness - Temný ráj

7. 8. 2012

Anotace: Po napínavém závěru prvního dílu Hlas nože se třináctiletý Todd Hewitt probouzí jako vězeň ve vesmírné kolonii Nový Prentisstown, bývalém Havenu, jenž padl do rukou dobyvačného diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola skončila v zajetí a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v přísné tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který je od války s domorodci prokletím Nového světa, neboť vyzrazuje myšlenky. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak Hluk zkrotit, a to nejen u sebe, ale i svých pochopů, Toddových věznitelů. V této knize se z nepřátel stávají přátelé a z přátel nepřátelé. Tempo není tak zběsilé jako v knize první, nicméně čtenáři se stejně svírá žaludek. Okolnosti nutí Todda k činům, které by nikdy předtím nedělal, a začíná tak poněkud ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme – je silný. A v jádru dobrý. Na tom se nemůže nic změnit. Nebo snad ano? Příběh Todda a Violy vás opět zcela uchvátí. Snaha dvou mladých lidí po opětovném shledání v podmínkách krutého, nelidského světa se knihou vine jako červená nit. Milovníci dobré sci-fi se budou těšit na další pokračování této svižné a imaginativní série.

Já nemám slov. Vážně. Patrick Ness mi opět vyrazil dech. Temný ráj začíná jen pár okamžiků po tom, kde skončil Hlas nože. Po zběsilém úprku přes půl planety jsou Todd a Viola rozděleni. On je na soukromém "pohovoru" se starostou Prentissem, ona se probouzí v nemocnici. Každý z nich postupně dostává jinou práci. Todd má spolupracovat s Davym Prentissem a starat se o sádráky, Viola se učí být léčitelkou. Oba jsou neustále drženi od sebe. V Novém Prentisstownu nyní zavládl krutý režim plný omezení. Vojáci jsou na každém rohu a neexistuje možnost úniku. Starosta oběma slibuje, že pokud budou hodní a budou mu věřit, situace se pro ně postupně zlepší. V okamžiku, kdy mělo ke zlepšení dojít ale zaútočí organizace, snažící se svrhnout nového prezidenta Prentisse a Viola musí prchnout. Ocitá se tedy v táboru "Odpovědi", zatímco Todd je stále držen v Novém Prentisstownu. Velitelé obou táborů je neúnavně štvou proti sobě a postupně se jim daří přesvědčit je, aby se přidali ke svým věznitelům a bojovali po jejich boku. 
Jeden na druhého ale samozřejmě nezapomínají. Ačkoliv se Todd snaží emocionálně od všeho dění kolem sebe odříznout, protože ona ho přeci opustila, stejně na ní ale pořád myslí a Viola nezklame. Před poslední bitvou mezi starostou a Odpovědí se vydá do města na vlastní pěst a pokusí se Todda zachránit. Podaří se jí to? Je jejich přátelství dost silné, aby přežilo měsíce bojů na opačných stranách války? Dokáže Todd Viole odpustit, aby mohli společně porazit prezidenta? To už se musíte dočíst sami, i tak jsem řekla víc než dost.
Temný ráj je jednoduše úžasná kniha. Patrick Ness nezklamal a možná se od prvního dílu ještě maličko zlepšil. Tentokrát je kniha vyprávěna z pohledu obou hlavních hrdinů a není tak akční, takže je víc prostoru pro pocity obou z nich, i když se samozřejmě ani zdaleka nejedná o nějakou ubulenou nudnou romanťárnu. Stejně jako v Hunger games je láska a přátelství spíš na pozadí a hlavní slovo má politika, válka a snaha přežít, bojovat za to, v co věříte. A když už jsme u Hunger games, naprosto nechápu, proč jsou neustále srovnávány s Divergencí (,která se mi tak moc nelíbila), když srovnání s trilogií Chaosu se přímo nabízí a navíc by z něj obě série vyšly vítězně. Tím nechci říct, že by příběh byl nějak podobný, to vůbec, protože obě jsou naprosto originální, ale ten základní směr, kterým se oba příběhy ubírají - tyranie slizského prezidenta a následná vzpoura vedoucí k válce - toho mají hodně společného a navíc je tu samozřejmě fakt, že obě dvě série jsou naprosto skvělé, úžasné a dokonalé.
Já Temnému ráji nemám co vytknout. Zase jednou jsem objevila knihu, se kterou jsem maximálně spokojená a tudíž se okamžitě chystám na třetí díl, protože se nemůžu dočkat zjištění, jak se celý příběh nakonec vyvine. Ke konci druhého dílu jsem si totiž říkala, co se asi může dít ve třetím, když se tady všechno tak krásně vyřeší a potom na posledních stránkách zvrat, který všechno zase naprosto zamotal. Patrick prostě umí, to se mu musí nechat. Jen doufám, že třetí díl řádně uzavře a nenechá nás hádat, to bych mu neodpustila. 
Na závěr už jen řeknu, že obálka je opět nádherná (alespoň ta paperbacková), příběh je skvělý, takže jestli jste přečetli první díl, hned se pusťte do tohohle, rozhodně neprohloupíte a jestli trilogii Chaosu neznáte, tak na co sakra ještě čekáte? Koupit, přečíst. To je rozkaz!


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)