Grimm

9. 8. 2012

Popis z CSFD: Detektiv Nick Burkhardt si myslel, že je zcela připraven na realitu práce na oddělení vražd v Portlandu. Dokud nezačal vidět divné věci, které nebyl schopen racionálně vysvětlit. Jako například to, že se krásná žena mění v ohavnou čarodějnici nebo že se obyčejný muž stává zlým trollem. Po návštěvě jediného žijícího příbuzného se o sobě Nick dozvídá krutou pravdu. Je potomkem elitní skupiny lovců známých jako grimmové, kteří jsou pověřeni zastavením šíření nadpřirozených bytostí po světě.

Nový detektivní seriál s jedním velice významným detailem, který ho odlišuje od všech ostatních. Máme tu klasicky dva parťáky detektivy a spoustu nevysvětlitelných zločinů. Jeden z nich, hlavní hrdina Nick ale není jen tak obyčejný. Patří mezi tzv. grimmy, lovce nadpřirozených bytostí, kteří jediní dokážou vidět tyhle bytosti tak, jak vypadají ve skutečnosti. Grimmové jsou ale považování za nejhorší nepřátele všech ne úplně lidských bytostí, takže to má občas skutečně těžké.
Pohádky bratří Grimmů totiž měly být varováním - odtud ten název - jsou totiž pravdivé. Všechny příběhy o čarodějnicích, vlkodlacích, bigfootech (my pro ně prostě nemáme slovo), trolech dokonce i o dracích se zakládají na pravdě, ačkoliv byly trochu přibarveny a upraveny. Všichni totiž mají lidskou formu, ale dokáží se proměnit v tyhle bytosti (vlastně mění jen svou kůži a tvar hlavy, nemění se úplně). Mohou být strašliví a nebezpeční, ale většina z nich chce jenom normálně žít a nedávat o své pravé totožnosti moc vědět. Grimm je ale přesto vidí a postupně se ukazuje, že podobné bytosti jsou často původci zločinů, které Nick jako detektiv řeší. Spojuje tedy svou policejní práci se svým grimmovským posláním, se kterým mu pomáhá vlkodlak Monroe. Ono to totiž vůbec není jednoduché. Jeho předchůdci Nickovi zanechali karavan plný informací, kterým on ale ne vždy úplně rozumí. Navíc většina z nich je (včetně jmen bytostí) v němčině nebo alespoň německy znějící. Kdo se v tom má potom vyznat? Navíc grimm nemá žádnou nadpřirozenou sílu nebo rychlost. Monroe tedy často funguje jako takový bodyguard i hlídací pes (to kvůli jeho vlčímu nosu). Ve světě je spousta skrytého nebezpečí a Nick ho postupně odhaluje a snaží se ho eliminovat.
Grimm je námětem poměrně originální seriál. Obsazení není nic moc extra, ale docela sedí, logičnost scénáře občas maličko pokulhává, ale na to už jsme zvyklí. Jen doporučuji dívat se na něj po večerech, protože se jedná o velice temný seriál (jak příběhově, tak režií). Není strašidelný, najdete v něm jen pár lekaček. Vlastně je to kříženec mezi Buffy a CSI. Zatím za sebou máme 22 dílů a připravuje se už druhá série. Nevím, jestli se budu dívat i na ní, protože zase tak mě to neuchvátilo, ale jako jednorázová zábava to šlo. Pro mě další silně průměrný seriál, na který brzy zase zapomenu.


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)