Alchymista - Michael Scott

3. 9. 2012

Anotace: Nikolas Flamel žil ve 14. století ve Francii a říká se, že objevil tajemství věčného života. Když zemřel, byla jeho hrobka nalezena údajně prázdná. Možná že nalezl recept na elixír života v knize starodávných kouzel a stále žije. Během let se stal ochráncem a strážcem knihy mága Abrahama, která mu nejen propůjčila dlouhověkost, ale také ho hmotně zabezpečila. S její pomocí je schopen vyrábět zlato z obyčejných kovů nebo drahokamy z obyčejných kamenů. Naneštěstí se kniha může stát v nepravých rukou tou nejmocnější zbraní proti lidstvu a celému světu. Přesně tak ji hodlá použít i Dr. John Dee, který knihu ukradne a jediní, kteří mohou zachránit katastrofě jsou dvojčata Josh a Sofie. Nevědí ještě, že o nich bylo rozhodnuto dlouho předtím, než se narodili. Oba totiž, jak bylo předpovězeno, mají moc rozhodnout závěrečnou bitvu dobra se zlem a zachránit nebo zničit řád světa.

Josh a Sofie - dvojčata a hlavní hrdinové téhle knihy - se omylem připletou do událostí, o jejichž existenci neměli ani nejmenší tušení. Dostanou se přímo doprostřed bitvy mezi Nikolasem Flamelem, přes 600 let starým alchymistou a Johnem Dee, alchymistou a nekromancerem. John Dee se snaží ukrást Nikolasovi Kodex - prastarou knihu obsahující mnoho kouzel a předpovědí budoucnosti. Jen díky ní Nikolas a Perenela, jeho žena, dosud žijí a žijí právě proto, aby knihu střežili. Pokud by padla do nesprávných rukou, mohla by napáchat nenapravitelné škody. Johnovi se sice povede knihu ukrást, ale Josh v zápalu boje vytrhl poslední dvě stránky, bez kterých je nejdůležitější kouzlo v knize bezcenné. Nikolas, Josh a Sofie se tedy dávají na úprk, zatímco John Dee unesl Perenelu a je Nikolasovi na stopě. Ve hře jsou totiž mnohem mocnější bytosti a navíc staré proroctví. Proroctví o dvou kteří jsou jeden a kteří dokáží buď zničit nebo zachránit svět. Mohlo by mluvit o dvojčatec? A pokud ano, podaří se Nikolasovi uchránit je před cestou vedoucí k obnovení moci temných bytostí a ke zkáze celého světa?
Na začátek musím říct, že se skutečně jedná o knihu pro mladší čtenáře a tím nemyslím knihy jako Harry Potter, který je sice určený mladším čtenářům ale zbožňují ho všichni bez rozdílu. Alchymista je určený jen těm mladším. Je často psán dost naivně a téměř každá skutečnost je několikrát opakována, aby se v zapomnětlivých mozečcích dětí vydržela alespoň do konce prvního dílu. Pokud se s tímhle ale smíříte hned na začátku, čeká vás velice uspokojující knižní zážitek. Až na tyhle detaily, které jsou ale pochopitelné se mi totiž Alchymista opravdu líbil. Byl psaný svižným tempem, postavy byly zajímavé a téměř okamžitě jsem si je zamilovala. Vzhledem k tomu, že celý první díl popisuje vlastně jen dva dny reálného času se nedočkáte přílišného rozvoje postav, ale ono vážně není moc času, kdy by se rozvinout stihly. Líbilo se mi, jak Scott používal mytologii celého světa a ještě ji propojoval s moderními báchorkami. Setkáme se tu s bohy řeckými, egyptskými s vlkodlaky i severskou mytologií. Dozvíte se, že většina báchorek o zombie nebo třeba takové Frankensteinovo monstrum jsou jen zkreslená vyprávění o golemech a spoustu dalšího. Scott skutečně neušetřil žádnou větší kulturu, dokonce tu najdeme zmíňky i o Atlantidě. Příběh mě ani trochu nenudil a hlavní zápletka? Kdo by nemiloval starověká proroctví a magii?
Z mé strany tedy obrovská spokojenost. Rozhodně se brzy pustím do dalších dílů. Alchymista sice nedostane plný počet, protože přecijen mi tam něco málo chybělo, ale rozhodně šplhá ve svém hodnocení hodně vysoko.


5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Chystám se číst, trochu jsem se bála do toho jít, teď už vim, co od toho čekat aspoň :-)
Hezká recenze.
Mrkni ke mě, jestli chceš někdy.

Myanmar řekl(a)...

Vždycky jsem myslela, že tahle série je spíš pro mladší - tedy ne pro mě :) docela mě ale zvilkáváš, podle tvého popisu to vypadá fakt zajímavě... :)

Ohana řekl(a)...

Petule: díky, zašla jsem se podívat a mám pocit, že se ještě vrátím, hezký blog :)

Myanmar: zviklávání to je moje :) jako za přečtení to určitě stojí ale na druhou stranu to vážně je pro mladší čtenáře - rozhodnutí je jen na tobě..

Lenny řekl(a)...

Také se do této série tedy nakonec pustím. :) Ovšem četla jsem, že další díly jsou lepší než Alchymista, tak uvidíš - tedy spíš uvidíme. :D Recenze se mi líbí. :)

Ohana řekl(a)...

Tak to abych se do dalších pustila co nejdřív :) když už je mám všechny doma..

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)