Les rukou a zubů - Carrie Ryanová

27. 9. 2012

Anotace: Hororová romance plná temnoty, záhad a bojů s temnými silami Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým – v Lese zubů a rukou – žijí „nečistí“, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a nečisté, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Zombie!! Praví a nefalšovaní. Konečně jsem se dočkala! Les rukou a zubů je o Mary, dívce žijící ve vesnici obklopené lesem. Od lesa ale tuhle vesnici dělí ještě něco - silný plot střežený ochránci před nečistými. Ti obývají celý les a Maryina vesnice je poslední na světě, kde lidé žijí v bezpečí. Nebo není?
Mary vyrůstala s příběhy své matky o životě před Návratem, před příšerným virem, který způsobil, že lidé neumírají tak jak by měli. Matka jí vyprávěla o městech s domy dosahujícími až do nebe a hlavně o oceánu - nádherné nekonečné mase vody, která přichází a zase odchází. Mary odmítá uvěřit, že se to všechno ztratilo, že oceán možná neexistuje. Chce věřit, že existují další vesnice a cesta až k němu. A tak, když v den její svatby proniknou do vesnice nečistí, Mary využije situace a vydá se po zabezpečených cestách obklopených plotem hledat oceán. Najde ho? Přežije vůbec takovou cestu, na které ji budou celou dobu provázet nečistí podél plotu? Stačí jediná chyba a může se stát jednou z nich.
Tak tahle kniha mě úplně dostala. Už od prvních stran jsem měla strašnou chuť číst pořád dál a dozvědět se víc o Mary, o celém jejím světě a hlavně o původu nečistých. Určitými skutečnostmi mi Les rukou a zubů trochu připomínal trilogii Chaosu - poslední vesnice na celém světě (tvrdí určitá autorita), příšerný virus, dokonce i tu cestu za oceánem najdeme v obou. Tady je ovšem ten virus trochu závažnější a vůbec je samozřejmě celý ten příběh úplně jiný.
Teď trochu k negativům. Občas mě hlavní hrdinka neskutečně rozčilovala. Byla sobecká a tvrdohlavá a často vůbec nepřemýšlela. To k ní a k příběhu ale patří, takže se s tím smířím. Co mi ale vadilo a rozhodně bych to ubrala, protože to příběhu ubližovalo byl ten milostný trojuhelník. Vážně tam musel být? Polovinu knihy zabraly Maryiny úvahy o tom, jak strašně chce Travise, který jí ale možná nechce a jak se tedy smíří s Harrym, aby nemusela do sesterstva, ale přitom vážně strašně moc chce Travise a pak jí ještě navíc nakonec dojde, že tak moc nechce ani jeho. No vážně, bylo to zapotřebí? To bych byla mnohem radši, kdyby tam bylo víc scén se zombie, nebo kdyby byla knížka jednoduše kratší, protože tohle bylo trochu moc.
Jinak se mi ale celý příběh opravdu líbil. Mělo to nápad, mělo to i skvělé dechberoucí provedení, prostě hotová lahůdka. A pokud je pravda, že druhý díl je ještě lepší, rozhodně se mám na co těšit. Kvůli tomu přebytečnému trojuhelníku odebírám jednu hvězdičku, ale pořád má u mě Les rukou a zubů sakra vysoké hodnocení.

4 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Túto knihu by som si rada prečítala 8)

annejude řekl(a)...

Tahle kniha byla zvláštní a netypická, ale ve své podstatě opravdu dobrá:)
A ano, Mary by víc než jen občas zasloužila proplesknout:D

Ohana řekl(a)...

E_V_E: v tom tě mohu jenom podporovat :)
annejude: zrovna dočítám druhý díl a Gábi mě rozčiluje snad ještě víc..zabít

future4us řekl(a)...

Teda teda! Zní to neskutečně lákavě, jen se mi nelíbí charakter postavy a ten zatracený trojúhelník... rozmyslím si to a možná si to přečtu a pak rozhodně nahlásím svůj názor... :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)