Lovkyně snů: Vstříc temnotě - Lisa McMann

18. 9. 2012

Anotace: Některé noční můry nekončí… Zvlášť když se nechtěně dostáváte do snů druhých… 
Jmenuju se Janie. Je mi teprve sedmnáct, ale skutečnost pro mě začíná být horší než sny. Na Fieldridgeské střední škole se dějí znepokojivé věci. Přesto nikdo nechce promluvit a ani vyšetřování nikam nevede. Co je však ještě horší, začínám odhalovat pravdu o sobě a o svých schopnostech - a ta je pochmurná. Vážně, krutě pochmurná.

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Ve druhém dílu Lovkyně snů se opět setkáváme s Janie a Cabelem, kteří tentokrát pracují spolu na případu zneužívání studentek některým učitelem na Fieldridgeské střední škole, i když se Cabelovi rozhodně nelíbí, že se Janie nabídla jako možná volavka. O případ se policie začala zajímat díky anonymnímu tipu, je ale potřeba zjistit, co je na něm pravdy a hlavně o kterého učitele se jedná. Janie se tedy musí pustit do řádného vyšetřování a cíleného zkoumání snů, zatímco Cabel se snaží sblížit s možnými oběťmi a získat informace od nich.
Janie se také od Marthy Stubinové dozvídá více o svých schopnostech. Čte si její spisy a poznámky, které dostala od kapitánky, komunikuje s ní ve svých snech a navíc mezi spisy našla tajemný bloček nadepsaný Cesta na světlo, slibující detailní informace o radostech a hrůzách této neobyčejné schopnosti. Odhodlá se nakonec přečíst si všechny informace v bločku? A podaří se jí díky jejím neustále se rozvíjejícím schopnostem odhalit pravdu o anonymním tipu? Jaký dopad bude mít tenhle případ na její vztah s Cabelem? 
Vstříc temnotě je druhý díl trilogie Lovkyně snů. Je psán stejným strohým stylem jako Procitnutí, ale tentokrát se mi z nějakého důvodu do něj hůř dostávalo. Možná je to dáno tím, co jsem četla předtím - před prvním dílem jsem četla beletrii pro dospělé, psanou přecijen trochu složitějším jazykem, takže jsem ocenila krátké věty a rychle se posunující děj v knize Lisy McMann. Před druhým dílem jsem si ale dala Percyho Jacksona, takže byl tenhle úsporný styl psaní spíš ke škodě. Asi v polovině knihy jsem si ale zvykla a navíc mě pohltil děj, takže zbytek knihy mi utekl jako voda.
Pokud bych se kriticky podívala na samotný příběh, musela bych říct, že se jedná o hůř než průměrnou detektivku. Přesto jsem se ale rozhodla pro vyšší hodnocení, protože obyčejný příběh je ozvláštněný nadpřirozenou schopností Janie a navíc stylem Lisy McMann, který byl (nakonec) velice dobrý. Vstříc temnotě se četlo velice rychle, bylo to zábavné a nakonec i trochu napínavé, takže jsem se rozhodla dát knize tři hvězdičky a rozhodně si přečtu i poslední díl. Vám mohu jen doporučit totéž.

3 komentářů:

Yumeno Katrin řekl(a)...

Knížka vypadá dosti zajímavě :) Těším se, až se mi do rukou dostane první díl.

E_V_E řekl(a)...

mne sa knižky celkom lúbila, ale 2. diel rozhodne o niečo viac ako 1. 8)

Ohana řekl(a)...

Mě se zase víc líbil ten první..jsem zvědavá, jak to celé skončí :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)