Luxus - Anna Godbersenová

11. 9. 2012

Anotace: Život v přepychu Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s prohnaným úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan v roce 1899… Manhattanské společenské scéně vládnou Elizabeth a Diana Hollandovy. Když zjistí, že jejich postavení je velice vratké, náhle všichni představují hrozbu pro jejich šťastnou budoucnost. Tenhle vzrušující výlet do věku nevinnosti, který se odehrává ve světě bohatství a klamu, má ovšem k nevinnosti nesmírně daleko.

Kniha začínající pohřbem hlavní hrdinky. To se moc často nevidí. Samozřejmě se ale hned po tomto úvodu vracíme v čase zpět, abychom viděli co se vlastně stalo. Hrdinkou je Elizabeth Hollandová, ta nejoblíbenější a nejobletovanější ze všech svobodných mladých dam New Yorku na konci 19. století. Elizabeth má problém. Právě se vrátila z pobytu ve Francii, a hned se dozvídá příšerné zprávy. Po smrti jejího otce je rodina prakticky na mizině a jediné, co je může ještě zachránit před chudobou a ztrátou postavení je Elizabetina svatba s některým z bohatých New Yorských mládenců. Elizabeth měla sice poněkud jiné plány s Willem, jenže to je pouhý chudý zaměstnanec rodiny Hollandových a Elizabeth jednoduše nemůže nechat svou matku a mladší sestru na holičkách. Jako zázrak zrovna v tu chvíli přijde žádost o ruku od jednoho z nejbohatších mužů v New Yorku - Henry Schoonmaker je pohledný sukničkář, kterého se snaží ulovit snad každá dívka, ovšem kromě Elizabet. Dojde tedy k zásnubám, které ale nejsou nijak nadšené ani z jedné strany a my se postupně dozvídáme spoustu tajemství a skandálů, o kterých se samozřejmě v dobré společnosti nesmí ani špitnout. Co by se stalo, kdyby někdo prozradil, že Elizabeth není tak úplně nevinná? A jaká tajemství skrývá Henry? Skandál je na spadnutí, i když zatím se daří vše ututlat. Jak dlouho tahle rovnováha vydrží je ale ve hvězdách.
Luxus je poměrně povedená kniha. Díky době, ve které se odehrává a společenské třídě hlavních hrdinů, bych ji přirovanala ke knihám Jane Austen, ale to asi nemá moc cenu. Z takového srovnání nikdo nemůže vyjít výtězně. Anna Godbersenová ale přesto stvořila dobrého následovníka, odehrávajícího se ve světě krinolín, pukrdlat a přísných společenských pravidel. Hodně se mi líbilo, že každá kapitola začínala úryvkem nějakého textu - článek z novin, zápisek do deníku, kniha o správném chování mladé dámy, apod. Ty byly velice krátké, ale vždy dokonale navnadily člověka na dění v další kapitole. Také oceňuju, že Anna píše jednotlivé kapitoly z pohledu několika postav, takže má čtenář vždy přehled o důležitých událostech. Jednou se na situaci díváme z pohledu Henryho, potom Diany, Elizabeth nebo i Liny, Elizabetiny služky. Z celkového pohledu je to velice milé počtení, o něco lepší než průměrné a pokud máte rádi tuhle dobu a ovzduší skandálů, pečlivě tutlaných za maskou nevinnosti a bontonu,  určite si ji užijete. Druhý díl, Intriky, si rozhodně přečtu. Jsem zvědavá co se bude s hrdiny dít dál, obzvlášť když kniha opět končí Elizabetiným pohřbem.


3 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Vyzerá to naozaj zaujímavo, takúto knižku by som si prečítala 8)

Myanmar řekl(a)...

Tahle kniha ve mně vyvolává hromady rozporuplných pocitů a pořád se nemohu rozhodnout které převažují - a zda si ji mám tedy přečíst a nebo raději ne .) Já se totiž neumím ani pořádně rozhodnout, jestli mám ráda tu Jane Austen :D Na jednu stranu se mi tahle doba líbí, hlavně z kulturního a uměleckého hlediska, na druhou stranu mě rozčiluje povrchní život u dvora...

Ohana řekl(a)...

Myanmar: když si ani nejsi jistá jestli máš ráda Jane, tak vážně nevím, jestli by se ti tohle líbilo...hlavní myšlenkou je prostě ta svázanost pravidly vs. všechny ty věci, které se odehrávají za zavřenými dveřmi a to asi není pro každého..

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)