Percy Jackson: Moře nestvůr - Rick Riordan

15. 9. 2012

Anotace: Percy Jackson už si zvykl na to, že není jen tak obyčejný kluk z New Yorku - jako syn boha moří Poseidóna patří do dvou světů, lidského i mytologického, kde se to hemží záludnými a krvelačnými nestvůrami. A spousta těch příšer, které dřív znal jenom ze starých řeckých pověstí, mu teď usiluje o život. 
Po nečekaně klidném školním roce se poslední den před prázdninami na Percyho sesype celá lavina problémů - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover se dostane do problémů a Táboru Polokrevných hrozí zničení. A tak se Percy a jeho přátelé vydávají na další nebezpečnou výpravu.

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

A máme tu druhý rok v Bradavicích! Ne, počkat, jiná série knih pro děti, kterou naprosto zbožňuju, i když už na ně nemám věk. Moře nestvůr naštěstí nezklamalo, takže se série o Percym pomalu ale jistě řadí do kategorie mých absolutních oblíbenců. Druhý díl začíná koncem školního roku, který byl pro Percyho překvapivě klidný. Zvládl ho celý bez vyřazení ze školy a navíc si našel nového kamaráda. Poslední den se ale vše pokazí, Percy musí utéct před lidožravými obry a pádit rovnou do Tábora polokrevných, kde ale situace není o nic lepší. Někdo otrávil Thaliinu borovici, takže ochrané hranice pomalu slábnou a do tábora se můžou dostat i nestvůry. Je třeba najít rychle nějaké řešení. Grover má navíc problémy na své výpravě za hledáním Pana. Percy se tedy musí vydat na další výpravu, zachránit Grovera, celý Tábor polokrevných a při tom se pokusit odhalit ďábelský plán Krona a jen tak mimochodem se pokusit nezemřít. Brnkačka, že? 
Tenhle díl je opět jednoduše skvělý. Rick prostě umí psát, takže vás vtáhne do děje hned na první stránce, a i když má Moře nestvůr něco málo přes tři sta stran, ani si nevšimnete a už jste na konci. Je sice pravda, že když jsem se ohlédla zpátky, přišly mi některé části zápletky trochu dětinské (morče? vážně?), ale na to jsem při čtení nemyslela, protože jsem byla tak pohlcená dějem, že na myšlení už nezbýval čas. A to je pro mě to hlavní. Často totiž nehledám kulturně významnou a duševně naplňující literaturu, ale takovou, která mě prostě baví. Takovou, která mi nedovolí knihu odložit a pokud ji z nějakého důvodu přecijen odložit musím, okamžitě mě svrbí prsty ji hned zase popadnout a znovu se začíst. A to Moře nestvůr rozhodně splňuje. Navíc jsem se několikrát od srdce zasmála, což je vždycky plus. 
Opět tu najdeme spoustu zajímavých informací o řecké mytologii bez toho, aby kniha zněla jako nudná přednáška, za což Rickovi upřímně gratuluju, protože to musí být těžké vyvážit. Osobně si myslím, že kdyby podobné knihy byly předepisovány jako povinná četba někde na základní škole, měli bychom v Čechách mnohem víc nadšených čtenářů. Zkrátka a dobře - Moře nestvůr je opět skvělá kniha. Pokud jste četli Zloděje blesku a zatím se ke druhému dílu nedostali, rozhodně neotálejte, nebudete litovat. Pokud jste Percyho dosud nečetli, na co ještě čekáte? Honem do toho, než propásnete příležitost na skvělé, nenáročné, zábavné a dobrodružné počtení. Jen na závěr pár slov o neskutečně lesklém obalu, ze kterého oči přecházejí (a ne v dobrém). Opět aby se člověk bál na něj podívat přímo. Protože se ale stejný styl obalů opakuje u celé série, příště už to opakovat nebudu. Myslím, že každému, kdo některý díl viděl na vlastní oči je jasné, o čem mluvím.

2 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

ja si už dlho plánujem prečítať Percy sériu, každá recenzia na tieto knihy je kladná 8)

Ohana řekl(a)...

Tak to můžu jen doporučit neotálet, tyhle knihy za to opravdu stojí :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)