Vampýrská akademie - Richelle Mead

25. 9. 2012

Anotace: Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové. Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství.

Předpokládám, že příběh všichni znáte, takže jen stručně: nacházíme se ve světě, kde existují upíři - nemrtví upíři, tzv. Strigojové, jsou úžasně silní a nesmrtelní. Jejich nejoblíbenější potravou jsou živí upíři, tzv. Morojové, kteří jsou velice zranitelní, ale zase ovládají magii, přesto potřebují strážce, tzv. dhampýry, kteří jsou silnější než obyčejní lidé a jsou trénováni v bojových uměních a podobných užitečných věcech, aby mohli své moroje ochránit před strigoji. Mladí morojové i strážci se učí všechny užitečné dovednosti na zvláštní akademii, která je magicky ochráněna před útokem strigojů. Měli by tu tedy být v bezpečí, ale jedna z hlavních hrdinek (morojka Lissa) se domnívá, že jí někdo na akademii chce ublížit, takže jí dhampýrka Rose pomohla uprchnout. Teď jsou ale chyceny a vráceny zpět a na akademii se dějí podivné věci, nenápadné útoky na Lissu, která navíc musí ukrývat své schopnosti, se stupňují a jakoby se ji někdo snažil přimět odhalit, co umí. Kdo za těmi útoky stojí? O co mu jde? A podaří se mu přimět Lissu - celým jménem Vasilissu - udělat něco, co by neměla?
Páni, jak mě tahle knížka nebavila. Vážně nechápu, jak může mít tak vysoké hodnocení, mě totiž za srdce vůbec nechytla. Lissa mi přišla jako ukňouraná chudinka, Rose zase jako drzý, nevychovaný spratek. Většina knihy je jenom politika mezi studenty na akademii, která připomíná naprosto obyčejnou střední školu. Máme tu oblíbené děti, ty méně oblíbené i ty téměř neviditelné. Spoustu pomluv, skandály a večírky. Vůbec nic na téhle knize mě nenutilo číst dál. Kdybych neseděla ve vlaku a měla jinou možnost zábavy, určitě bych ji odložila a zapomněla na ni. Její zábavnost se zlepšila až úplně na konci, ale to už dojem z knihy nezachrání. Je to pro mě veliké zklamání, protože jsem sice nečekala zázraky, ale když má kniha skoro od každého kdo ji četl na goodreads plný počet hvězdiček, přecejen nečekám absolutní nudu.
Jediný světlý bod probíhající celou knihou jsou Christian a Dimitrij. Tihle dva za to opravdu stojí. Vždycky jsem se těšila na části s nimi, i když ten vztah Dimitrije a Rose je poněkud úchylný. Nic proti věkovým rozdílům ale sedm let je sedm let, obzvlášť, když ona je ještě mladičká studentka. Celkově prostě docela propadák. A navíc ta jména a pojmenování. Vasilissa? Morojové a Strigojové? Proč to Richelle celé namontovala na Rusko, ale přitom se děj odehrává v Americe prostě nepochopím. Dala bych akademii dvě hvězdičky, ale za ten konec a za ty dva krasavce to ještě o jednu zvednu. Konečné hodnocení tedy není tak špatné, ale musím říct, že silně pochybuju, jestli si vůbec někdy přečtu druhý díl. Četli jste Vampýrskou akademii? Co se vám na ní líbilo?

4 komentářů:

moira řekl(a)...

Hej, VA jsem před rokem zbožňovala. Nedávno jsem to dala přečíst mladší ségře a ta je z nich úplně unešená. Nedalo mi to a chtěla jsem začít pročítat oblíbené pasáže, ale uvědomila jsem si, že už mě to jaksi nebaví.
Hej, sedm let není zas tolik. Moje mamka s taťuldou mají ten rozdíl ještě o trošku větší. :D
Mám pocit, že série bude pro krapet mladší věkovou kategorii, než jsi ty. Aspoň dle toho, jak krutě ti nesedla. :D
btw - ještě dneska, skoro rok a půl od začátku čtení, jsem nečetla šestku. Pěkné, že? :D Ale myslím, že by jsi dvojce snad i šanci dát zkusit mohla. x))

Ohana řekl(a)...

no..až jednou nebudu mít co číst, tak to zvážím :)

Lenny řekl(a)...

Musím říci, že VA je jediná série, která mě stále drží, i když je spíše pro mladé a takovýmto knihám se již vyhýbám, protože mi nic neříkají(a to by mi ostatní věkově nejspíše tyto knihy ještě určili :D ). VA mi přijde dobře napsaná a líbí se mi její nápad a provedení. U mě má čestné místo.

Ohana řekl(a)...

Tak to se omlouvám, že jsem ti takhle pošlapala oblíbenou sérii..možná, jestli se někdy odhodlám ke druhému dílu, změním ještě názor

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)