Nakladatelský maraton #8

24. 8. 2012

Máme tu další díl Nakladatelského maratonu. Jedná se o projekt Verči z Books and smile a víc se o něm dočtete tady. V podstatě jde o to, vyfotit a sepsat všechny knihy, které máte od určitých nakladatelů. Tenhle týden padla volba na nakladatelství Egmont.

 
U Egmontu to máme jednoduché:

Stephenie Meyerová - série Stmívání (Stmívání, Nový měsíc, Zatmění, Rozbřesk)
Becca Fitzpatricková - série Zavržený (Zavržený, Crescendo, Ticho)

A protože od Egmontu mám pouze sedm knih a navíc jsou v blogových sférách českého i světového čtenářstva notoricky známé, rozhodla jsem se přihodit ještě jedno nakladatelství, od kterého také nemám tolik moc knih - Ikar.


Vicki Myronová - Dewey
Erich Maria Remarque - Stanice na obzoru
Lion Feuchtwanter - Goya
Marsha Mehranová - Polévka z granátových jablek
Guillaume Musso - Budeš tam?
Marianne Fredrikssonová - Když se Bůh smál
Katja Doubeková - Kateřina Keplerová

Od Ikaru je to tedy dalších 7 kousků a když tak na ně koukám, většina je buď z levných knih, nebo jsem knihy dostala. V tomhle článku bych vážně chtěla vyzdvihnout knihu Dewey. Jedná se o knihu, sepsanou jednou americkou knihovnicí. Jednoho rána našla ve své knihovně v boxu pro vracení knih kotě a rozhodla se nechat si ho. Pojmenovala ho po významném knihovníkovi Melvilu Deweymu a protože si kotě nemohla vzít domů, udělala z něj knihovní kočku. Dewey celý svůj život bydlel v knihovně. Procházel se mezi regály, spal mezi knihami a těšil všechny návštěvníky. Vicki vlastně jen popisuje jeho přínos knihovně a jen tak mimochodem zmiňuje také informace o zákulisí chodu knihovny, které mi přišly hodně zajímavé. Navíc píše opravdu poutavým stylem. Když Dewey na konci zemře, brečela jsem jak želva, ačkoliv se to samozřejmě dalo čekat. Nejúžasnější ale je, že se nejedná o smyšlený příběh. Dewey vážně žil a Vicki je vážně knihovnicí v malém městě kdesi v Americe v Ohiu. Nevěříte? Tady máte důkaz:


2 komentářů:

Myanmar řekl(a)...

Zastavím se u toho Ikaru :) hned několik vyobrazených knih mě nadchlo, třeba ten Goya - tu knížku mám moc ráda. Stejně tak zajímavá mi přpadá "Když se Bůh smál" a o "Dewey" jsem až dodnes neslyšela, ale vypadá moc pěkně :)

Ohana řekl(a)...

Já z těhle knih zatím četla Keplerovou a Deweyho, ale rozhodně se těším na Goyu, mám životopisy ráda a Feuchtwanger je svým spisovatelským uměním docela pověstný..

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)