Nakladatelský maraton #9

31. 8. 2012


Máme tu další díl Nakladatelského maratonu. Jedná se o projekt Verči z Books and smile a víc se o něm dočtete tady. V podstatě jde o to, vyfotit a sepsat všechny knihy, které máte od určitých nakladatelů. Tenhle týden se podíváme na knihy od nakladatelství Domino.


Od nakladatelství Domino opět moc knih nemám a většina z nich je z mé sbírky o starověkém Egyptě, tak se do toho pusťme:

Judith Tarr - Král a bohyně
Judith Tarr - Trůn bohyně Isis
Christian Jacq - Nefertiti a Achnaton
Jonathan Tropper - Co by kdyby
Christiane Desroches Noblecourt - Ramses II.
Lauren Haney - Amonova pravice
Lisa Jackson - Hrobař
Thomas Peckett Prest - Sweeney Todd: Šňůra perel

Celkem 8 kusů, ze kterých bych chtěla upozornit hlavně na knihy Judith Tarr, která je úžasnou autorkou a píše opravdu poutavě a čtivě nebo třeba Lisu Jackson. Od ní jsem zatím četla právě jen Hrobaře, ale ten mě opravdu zaujal. Jedná se vlastně o detektivku, ve které vrah zaživa pohřbívá své oběti. Lisa Jackson opravdu umí psát - nejedná se sice o žádná veledíla, která by se četla ještě za několik století, ale je to čtivé a zajímavé, přesně co běžný čtenář od knih vyžaduje.

A protože je knih zase málo a já mám knihy od mnoha nakladatelství, přihodím ještě nakladatelství Host:


Stieg Larsson - trilogie Milénium (Muži, kteří nenávidí ženy; Dívka, která si hrála s ohněm; Dívka, která kopla do vosího hnízda)
Blandine Le Calletová - Věnečky
Muriel Barberyová - S elegancí ježka
Muriel Barberyová - Pochoutka
Paulus Hochgatterer - Sladkost života

Dalších 7 miláčků do sbírky. Nakladatelství Host má opravdu povedenou produkci, protože tady bych měla upozornit téměř na všechno. Milénium jistě všichni znáte, nebo jste o těchto knihách alespoň slyšeli. Já zatím četla jen první díl, ale ten se mi opravdu líbil a rozhodně se chystám i na zbylé dva. Potom knihy od Muriel Barberiové rozhodně stojí za zmíňku. Pochoutka je o kritikovi jídla, který umírá a chce před smrtí ještě jednou ochutnat něco, co mu kdysi hrozně chutnalo. Nemůže si ale vzpomenout co přesně to bylo, protože za svůj život ochutnal mnoho věcí. Celou knihu se tedy snaží vzpomenout si a přitom probírá svůj život a vzpomíná. S elegancí ježka je potom tak úžasná kniha, že se nebudu ani pokoušet o převyprávění a rovnou vám sem dám anotaci:

Anotace: Pichlavé ostny ironie v dojemném příběhu o filozofii a kráse. Jmenuju se Renée. Je mi padesát čtyři a už sedmadvacet let dělám domovnici v čísle 7 na ulici Grenelle. Je to pěkný soukromý dům se dvorem a zahradou uvnitř, který je rozdělený na osm velmi luxusních bytů. Všechny jsou obrovské a v každém někdo bydlí. Jsem malá, ošklivá, tlustá vdova, mám kuří oka a někdy, když mám těžké ráno, sípu jako mamut. Naprosto přesně odpovídám tomu, co obecné společenské vědomí označilo paradigmatem domovnice, takže nikoho by ani ve snu nenapadlo, že jsem sečtělejší a vzdělanější než všichni bohatí obyvatelé našeho domu. Jmenuju se Paloma, je mi dvanáct a bydlím v Paříži v jednom drahým bytě v čísle 7 na ulici Grenelle. Navzdory všemu tomuhle štěstí a všemu tomuhle bohatství už dost dlouho vím, že konečná stanice je stejně akvárko. A jak to, že to vím? Já jsem totiž dost inteligentní. Dokonce výjimečně inteligentní. Proto jsem se taky rozhodla. Na konci tohohle školního roku, v den svých třináctých narozenin, tedy přesně 16. června, spáchám sebevraždu. Muriel Barberyová píše o hlubokých věcech se svůdnou lehkostí, ironickým jazykem vypráví prostý a dojemný příběh o setkávání a míjení, o slepotě a vidění, o pomíjivosti i věčnosti.

..tu opravdu upřímně doporučuji. Rozhodně se s ní jednou potkáte ve Knihách, ke kterým se vracím.

7 komentářů:

Myanmar řekl(a)...

Líbí se mi všechny ty knihy od nakladatelství HOST - jó, to bych taky brala :)

Jinak z Domina jsem četla jen Sweeneyho Todda, ty ostatní knihy neznám :)

Ohana řekl(a)...

Host má knihy dobré, dokonce jsem jim psala, jestli by se mnou nechtěli spolupracovat, abych to tu oživila víc dospělými knihami, ale ani se neozvali zpět, tak asi zájem nemají..

Anonymní řekl(a)...

Kromě Milénia nic z toho neznám.. Od Domina snad nemám vůbec nic, u mě převažuje BBart, Knižní klub a Ikar. Právě proto by byl asi problém, kdybych se chtěla tohoto meme účastnit, od většiny zmiňovaných nakladatelů nemám ani řádku :D

Annie řekl(a)...

Milénium v tom boxu vypadá luxusně *-* Já mám tedy paperbacky, čistě z cenových důvodů :/
Jinak mě docela zaujaly ty knížky o Egyptě^^

To S elegancí ježka mi podle anotace přijde takové... zvláštní, docela jsem nepochopila, o co by tam mělo jít...

Ohana řekl(a)...

Martheen - já mám zdá se od každého něco a ještě něco navíc..ani jsem netušila, od kolika různých nakladatelství vůbec knihy mám..ono se to ale v tom množství asi holt nasbírá

Annie - Milénium jsem pořídila s úžasnou slevou, protože jak je i na fotce trochu vidět, je box lehce poškozený. S elegancí ježka je skvělá knížka, ale je fakt, že není jednoduché vysvětlit o čem vlastně je...nejspíš ji zařadím v říjnu do Knih, ke kterým se vracím..tam se mi snad čerstvě po přečtení povede to trochu přiblížit :)

E_V_E řekl(a)...

kral a bohyne, isis...by som si strašne rada prečítala, vyzerá to na nejaký mytologiu, to ja mám rada 8)

Ohana řekl(a)...

E_V_E: jednu dobu jsem byla ujetá na knihy o starověkém Egyptě, a tohle jsou pozůstatky z té doby, pokud se ke knihám od Judith Tarr dostaneš, rozhodně neváhej, jsou vážně skvělé

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)