Percy Jackson: Zloděj blesku - Rick Riordan

27. 8. 2012

Anotace: Bohové z Olympu se bouří! Dvanáctiletého kluka Percyho Jacksona čeká vyhazov ze školy a další trampoty na sebe nenechávají dlouho čekat. Najednou kolem něj začínají ožívat bytosti ze starých řeckých bájí. Z učitelky matematiky je rázem krvelačná příšera, z Percyho kamaráda se vyklube satyr a jeho otec je jedním z olympských bohů. Většina z nich má na Percyho spadeno, podezírají ho z krádeže blesku - mocné zbraně nejvyššího boha Dia. Percy a jeho přátelé mají jen 10 dní na to, aby blesk našli a vrátili, uklidnili náladu na Olympu a zabránili osudné válce bohů. K úspěchu výpravy ale nestačí jenom chytit pravého zloděje...
Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Percy Jackson je obyčejný kluk. Sice trochu problémový, navíc trpí hyperaktivitou a dyslexií a v žádné škole nevydrží déle než rok, ale jinak je úplně obyčejný. Alespoň do té doby, než ho na výletě s matkou nezačne honit Minotaurus. To se přece obyčejným chlapcům běžně neděje, ne? Tak se Percy dostane do Tábora polokrevných, kde se dozvídá co je vlastně zač. Percy je ve skutečnosti syn boha a to přímo jednoho z hlavních dvanácti řeckých bohů. Mýty o nich se totiž skutečně kdysi staly a nejen to, bohové nikdy nezmizeli z tohohle světa, byli skuteční a pořád žijí společně se západní civilizací. 
V táboře se má Percy učit dovednosti nezbytné pro hrdiny, protože takový osud je určen pro každého poloboha a také by nebylo od věci zjistit, který z bohů je jeho otcem.  To je totiž záhada, kterou může vyřešit jen sám Percyho otec tím, že mu sešle znamení. Všichni bohové ale mají napilno - někdo ukradl Diovi mocnou zbraň, což vyvolalo obrovský konflikt mezi Diem a Poseidonem, který by mohl ovlivnit celou Zemi. Percy tedy musí Diův blesk nalézt a vrátit, aby odvrátil katastrofu a jen tak mimochodem při tom musí očistit své jméno, protože právě on byl z krádeže obviněn. Vydává se tedy se svými kamarády Annabeth (dcera Athény) a Groverem (satyr - napůl človek, napůl kozel) na dobrodružnou výpravu, kterou mu ztíží nejedna příšera z řeckých bájí. Stihnout hrdinové vrátit blesk a usvědčit zloděje do letního slunovratu? A kdo je vlastně Percyho otec? 
Hned na začátek musím říct, že Zloděj blesku je úžasná kniha. Uznávám, měla bych být poněkud mladší, ale to mi vůbec nevadilo. Bavila jsem se u něj naprosto skvěle a upřímně se nemůžu dočkat, až se ke mě dostane další díl. Strašně se mi líbilo, že nejen že byl celý příběh psán v první osobě, ale dokonce je zahájen jako vyprávění právě vám. Člověk si pak připadá jako součást dění. Riordanův styl je hodně čtivý a napínavý. Sice by se dalo říct, že občas je příběh lehce naivní a průhledný, ale s přihlédnutím k tomu, pro jaké čtenáře je kniha určena, je to naprosto odpustitelné. Navíc oceňuju, jak Rick zakomponoval řecké mýty a báje do příběhu. Své mladé čtenáře s nimi tak vlastně nenásilně seznamuje, protože vysvětluje základní příběh všech zmíněných bájí a podstatu všech příšer, aniž by to člověku připadalo, jako nudná přednáška. 
Vlastně nemám moc, co bych vytkla. Jediným kámenem úrazu pro mě opět byla obálka a to konkrétně provedení papírového přebalu. Design samotný je celkem ucházející, ale obálkka je naprosto příšerně lesklá a hází takové odlesky, až oči přecházejí. To mi poněkud vadí, protože si ani pořádně nemůžu prohlédnout, co na obálce je a teď už ani nepřečtu zadní stranu, protože se ten lesklý povrch okamžitě ohmatal - daly by se z něj brát otisky prstů. Možná je to vzhledově efektivní, ale poněkud nepraktické a vážně nevím, jestli bych nepřišla o zrak, pokud bych se na knihu podívala na přímém slunci. Jinak jsem ale naprosto spokojená. Kniha byla zábavná, napínavá, prostě vše, co slibovala a dokázala zaujmout i mě, kterážto cílovou skupinu o pár let přestřelila. To už o něčem vypovídá.


2 komentářů:

Simone Sipriano řekl(a)...

Pekná recenzia. No Percy Jackson nie je tým, čo by som si vybrala ako čítanie ja. Mám k nemu neidentifikovateľnú averziu a ani neviem prečo. :D

Ohana řekl(a)...

Díky :) Já jsem si vždycky říkala, že Percyho číst nebudu, protože je pro děti, ale nakonec jsem byla přesvědčena naprostou neochvějnou láskou téhle slečny (http://www.youtube.com/user/CassJayTuck), která kdykoliv, když mluví o skvělých knihách, zmiňuje Percyho, takže jsem si řekla, proč to nezkusit a naprosto nelituju :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)