Behemót - Scott Westerfeld

2. 4. 2013

Anotace: Pokračování steampunkového thrilleru Leviatan se odehrává v Osmanské říši. Behemót je nejdravější z umělých tvorů ve službách britského námořnictva. Dokáže jediným hltem spolknout nepřátelské bitevní lodě. Nyní, když se ocitli ve válce s velmocemi industriálů, ho darwinovci nutně potřebují. Deryn je dívka, která slouží převlečená za chlapce v britském letectvu. Alek je dědicem habsburské říše, skrývající se v převleku za prostého člověka. Když se ti dva sejdou na palubě vzducholodi Leviatan, doufají, že se jim podaří zastavit válku. Poté, co mírová mise vzducholodi skončí katastrofou, zjistí, že se ocitli sami na nepřátelském území, kde musí prchat před pronásledovateli. Alek i Deryn musí prokázat téměř nadlidské schopnosti, najít nové spojence a projevit nesmírnou odvahu, aby mohli čelit všemu, co na ně čeká v ulicích Istanbulu.

Skvělý druhý díl! Začínáme na palubě Leviatana, kde Deryn stále předstírá, že je obyčejný kadet a Alek společně se svými rakouskými poddanými pomáhá obsluhovat industriálské motory.  Společně pracují, aby Leviatana bezpečně dopravili do Istanbulu za jeho diplomatickou misí. Podaří se jim ale v Istanbulu dosáhnout svého cíle? Co všechno mohou naši hrdinové v této exotické metropoli zažít? A co se stane, když Alek musí z Leviathana uprchnout a pokračovat ve svých snahách o zastavení války na vlastní pěst v cizí zemi?
Pořád to říkám a zopakuju to znova: Scott prostě umí! Behemót byl opět neskutečně napínavým, dobrodružným čtením pro děti, které ale po všech stánkách okouzlilo i mě, stařešinu. Miluju všechny postavy, staré i nové. I když musím říct, že se maličko bojím, až bude Deryina totožnost odhalena a bude moct naplno propuknout románek mezi ní a Alekem. To se mi do téhle "dětské" série vůbec nehodí, ale snad to Scott provede vkusně, nebo se tomu možná úplně vyhne. Uvidíme. Ale zpět k tématu. Nad každou stránkou se podivuju, jak skvěle Scott dokáže popsat všechna prostředí, včetně svých steampunkových fantazií a všech darwinovských potvor. Tam, kde i přes jeho umění má fantazie nezvládá, vždycky vypomůže ilustrace skvělého Keitha Thompsona, takže se příběh v mé hlavě dál odvíjí bez jediného zaškobrtnutí. Prostě úžasný ucelený zážitek.
Co se týče vývoje příběhu, mám pocit, že byl hodně uvěřitelný. Nebylo tam nic, nad čím bych si klepala na čelo, což se mi často u knih a hlavně pokračování sérií stává. Scottovi asi hodně pomohlo, že se alespoň zhruba držel skutečných událostí a ty které si přidal, měl skutečně promyšlené. Opět se mi líbí, že v doslovu objasňuje, co všechno bylo podle skutečnosti a co si upravil k obrazu svému, takže necpe dětem do hlavy bludy. Můžete si tedy přečíst skvělou knihu a ještě se na posledních dvou stranách trochu dozvědět o historii Evropy. Není to skvělé? Je to skvělé.
Jediné, co tedy mohu Behemótovi vytknout je jeho obálka, která mi tak úplně nevyhovuje. Mnohem víc by se mi líbilo, kdyby se autoři obešli bez hlavy člověka jako hlavního motivu. To je ale jen nepatrný detail ve srovnání s naprostou dokonalostí všech ostatních aspektů téhle knihy. Mé konečné hodnocení sice není plný počet hvězd, ale je zatraceně blízko. Brzy asi budu muset zavést půlbody, protože teď musím chudákovi Behemótovi maličko ublížit a dát mu jenom 4 hvězdičky. Nu což, my si přeci rozumíme, že?

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)