Vykladačka smrti - Ariana Franklinová

18. 4. 2013

Anotace: Anglické město Cambridge, 12. stol., 4 zavražděné děti. Katoličtí měšťané obviňují své židovské spoluobčany a bouří se, avšak král Jindřich II. nad Židy vyhlašuje svou ochranu. Nečiní to z přátelství k nim - takový pojem je mu v podstatě cizí vůči komukoli - ale věří v zákon a pořádek a především se neobejde bez příjmů, které plynou do královské pokladny z daní židovských obchodníků. V naději, že vědecky podložené vyšetřování odhalí pravého pachatele, posílá Jindřich zprávu svému bratranci, králi sicilskému, mezi jehož poddanými jsou i nejlepší lékaři tehdejší Evropy, s prosbou, aby do Anglie poslal svého nejlepšího „vykladače smrti“, což je nejranější forma povolání zvaného v současnosti soudní lékař. Je vybrán mladý, leč geniální student z univerzity v Salernu, vynikající expert v oboru anatomie a v detektivní práci patologa. Nosí však jméno Adélie - k anglickému králi se vydává „vykladačka smrti“.
V zaostalé zemi plné předsudků a pověr, jakou Anglie té doby je, hrozí Adélii nebezpečí na každičkém kroku. Když zkoumá oběti a pátrá po posledních událostech v jejich přervaném životě, musí přitom skrývat svou totožnost, aby se vyhnula obvinění z čarodějnictví. V tom jí pomáhá jeden z královských výběrčích daní, sir Rowley Picot, jenž má sám na vyšetřování osobní zájem. Jako bývalý účastník křižáckých výprav může být rytíř Rowley jak užitečným přítelem, tak i oním hledaným démonem. Stále intenzivnější pátrání vodí Adélii po temných cambridgeských uličkách podél řeky i za zavřené dveře kostelů i klášterů. Ale vrah se chystá k dalšímu činu…

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat internetovému obchodu Dům knihy za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím. 

Ve městě Cambridge se ztrácejí děti, a protože se nacházíme ve 12. století, kdy všemu vládne církev a kdokoli není křesťan, měl by s tím okamžitě něco udělat, než bude navěky zatracen, jsou okamžitě viněni židé, protože kdo jiný může být tak zvrhlý a ubližovat dětem, že. Král Jindřich si ale židy chrání, židé vynášejí peníze. Jenomže on nemůže jen tak sám prohlásit, že oni to prostě nebyli. Proto si pozve něco jako předchůdce detektiva, koronera a bodyguarda (tedy Simona, Adélii a Mansura). Podivnou skupinku, která má co možná v utajení odhalit, kdo děti unáší a vraždí. Může se jim to povést, když se jim do cesty staví církev, podezíraví občané, nutnost utajení a navíc jsou omezováni primitivními způsoby vyšetřování a improvizovanými podmínkami? A povede se Adélii přesvědčit všechny o svých závěrech vyšetřování, když je vlastně pouhá žena? 
Tahle kniha měla všechno. Doslova. Máme tu skvělý příběh (kdo by nemiloval dobrou detektivku?), dobu (středověk je velice vděčné téma), prostředí (město dost malé, aby každý věděl vše, co se šustne, ale dost velké, aby nebylo snadné prostě ukázat na prvního člověka a označit ho za vraha), postavy (já ty lidi prostě znám a miluju, a rozhodně se s nimi nehodlám loučit), dostatek popisů, abyste věděli co se děje, ale ne tolik, abyste se začali nudit. Máme tu napětí (přeci jen je to detektivka, kde je hlavním zájmem chytit bestiálního vraha), humor (miluju Ulfa i Jindřicha) i romantiku (Rowley je dokonalý nedokonalý gentleman). Co víc ještě chcete? Samozřejmě, skvělý styl psaní, který vás okamžitě vtáhne do děje. No vidíte, a ten je tu taky. Už od prvních vět jsem věděla, že se mi tahle kniha prostě musí líbit a měla jsem pravdu. 
A je tu ještě jedna věc, kterou podle mě každá správná detektivka musí mít - vraha natolik vychytralého a tajuplného, že do poslední chvíle netušíte, kdo je zloduch a kdo hrdina. A i tohle Vykladačka smrti má (nebo jsem možná jen tak hloupá). Já jsem tedy naprosto spokojená a v nebližších dnech se rozhodně rozběhnu do knihkupectví, abych si pořídila volné pokračování - Labyrintem smrti. Jindřich totiž Adélii rozhodně nehodlá hned tak pustit domů - mohla by se mu přeci ještě hodit. Tak na co ještě čekáte? Takhle kniha má všechno, takže se hodí naprosto pro každého, nemusím tedy doporučovat žádné konkrétní skupince, aby se na ní podívali. Prostě si ji jděte koupit všichni a dejte mi vědět, jak skvěle jsem ji popsala a vychválila.  

Vykladačku smrti si můžete koupit zde.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)