Goliáš - Scott Westerfeld

23. 4. 2013

Anotace: Třetí, závěrečný díl trilogie o dobrodružstvích statečné skotské dívky Deryn Sharpové, které v převlečení za chlapce čelí na palubě vzducholodi Leviatan nejen úkladům nepřátel, ale i úkladům tajné lásky k Alekovi, mladičkému dědici habsburského trůnu. Alek a Deryn se znovu ocitli na palubě Leviatanu. Vzducholoď dostala rozkaz vzít na palubu pozoruhodného cestujícího. Geniální, ale zároveň napůl šílený vynálezce tvrdí, že sestrojil mocnou zbraň jménem Goliáš, která dokáže v jediném okamžiku ukončit válku. Na čí straně však objevitel ve skutečnosti stojí? Během této přísně tajné mise Alek konečně odhalí skutečnou totožnost Deryn. Není to však její jediné tajemství. Deryn totiž chová k dědici habsburského trůnu něžné city.
Alek se musí odhodlat k dalšímu kroku, na němž závisí všechno – jeho trůn, naplněná láska k prosté, ale statečné dívce i zničení velkého evropského města.

No, jedno musím Scottovi přiznat, zakončil to teda s pořádnou parádou. Opět se nacházíme na Leviathanu, kde má Alek volné působiště, Deryn je konečně brána opravdu vážně a ne jen jako "holka pro všechno" a navíc přibíráme nového cestujícího - vynálezce Teslu, který je právě tak dost šílený na to, aby se pokusil zastavit válku zbraní, která dokáže zabít miliony lidí najednou. Otázkou je, jestli tuhle zbraň bude muset použít a pokud ano, proti komu? Alek konečně pozná Deryinu pravou totožnost a v závěrečné bitvě se bude muset rozhodnout: co všechno je ochotný obětovat pro mír? 
Víte proč mě tak nebaví psát recenze na knižní série? Protože můžete zopakovat, že autor je skvělý, úžasný a geniální jen párkrát, než to začne být poněkud únavné. Tady se ale zase musím opakovat. Goliáš byl úžasná kniha a vděčí za to svému geniálnímu autorovi. Opět kniha plná napětí a vzrušujících okamžiků, i když tentokrát už se nám do toho zamotaly trochu city a trochu i politika. Stejně to ale pořád bylo skvělé. Všechny postavy se pomaličku polehoučku dál vyvíjely. Alek už nepůsobil tak strašně zmateně a Deryn nebyla tak tvrdá jako dřív. Někdo sice může namítnou, jak mohlo všem trvat tři knihy než si uvědomili, že Deryn je holka, ale takovým pochybovačům řeknu jen jedno: dejte pokoj, je to přece kniha pro děti. To je totiž jediný zádrhel, který může některým čtenářům vadit. Jinak si nedovedu představit, že by někdo těmhle knihám mohl dát méně plný počet hvězd. Celé sérii do hromady bych pak dala celou galaxii. Jak říkám, Goliáš byl skvělý sám o sobě a navíc perfektní zakončení celé série. Nic jiného po Scottovi ani nemůžeme chtít.
Pokud jste tedy ještě sérii Leviathan nezačali číst, musím vás velice přísně napomenout. Rozhodně totiž nebudete litovat. A toho aspektu světové války se rozhodně nemusíte bát, nemusíte o historii vědět absolutně nic a stejně si tyhle knihy užijete. Scott navíc vždy na konci uvede na pravou míru, co se skutečně stalo a které skutečnosti si upravil, takže vás pak ani na hodině dějepisu nebudou strašit bojoví medvědi z Ruska.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)