Kerstin Gierová - Každé řešení má svůj problém

18. 7. 2012

Anotace: Gerri plánuje spáchat sebevraždu, ale předtím ještě napíše dopisy na rozloučenou spoustě příbuzných a známých -- a nezachází v nich s pravdou právě v rukavičkách. Shodou okolností jí ale sebevražedný plán nevyjde - a Gerriin život se ze dne na den stane opravdu napínavým dobrodružstvím. Neboť není snadné vypořádat se se svými blízkými, když vědí, co si o nich skutečně myslíte!

Po dlouhé době jsem si zase jednou vybrala knihu špatně. Osvěžující změna. Nakupovala jsem na aukru a já prostě vždy když nakupuji na internetu, koupím toho raději víc a ušetřím na poštovném. Při prohlížení nabídek tohohle uživatele jsem narazila na Každé řešení má svůj problém a to mě prostě zaujalo, nejprve obálkou a názvem a potom i anotací. Při zadávání knihy na goodreads jsem navíc zjistila, že se jedná o starší knihu autorky Rudé jako rubín. Tak to bude určitě skvělé počtení, že? Ne, nebude. Jen doufám, že se za ty dva roky mezi vydáním téhle knihy a Rudé Kerstin vypsala natolik, aby se mi její nová série líbila.
Jaký jsem měla s knihou problém? Byla neskutečně nudná. Ani nevím čím to je. Neděje se tam o nic míň, než je ve společenských románech běžné, v tom tedy chyba nebude. Asi mi prostě nesedl styl, jakým je kniha psaná. Přitom nápad je to dobrý - sdělit všem svým blízkým co si o nich myslím a potom se zabít, jenže sebevražda nevyjde a co potom s tím nepořádkem, který člověk napáchal. Kniha je psána klasicky ve formátu kapitol, které jsou ještě pokládány jednotlivými dopisy. Mě ale nijak zvlášť nezaujaly ani kapitoly ani dopisy samotné. Hrdinka mi přišla hloupá a naivní. Je mi jasné, že se na konci probere, zjistí, že vyhazov neplatí, protože se dokáže přizpůsobit novým podmínkám ve firmě, nakonec si přecijen najde muže a smíří se s tím, že má příšernou rodinu. Všichni jí nejspíš odpustí to, co jim psala v dopisech a všechno skončí naprosto skvěle a růžově. 
Obvykle mi předvídatelnost nezabrání v dočtení knihy, protože co kdyby přeci jen překvapila, ale v kombinaci s tou neskutečnou nudou to prostě vzdávám. Zkusila jsem prvních 100 stran (u filmu je limit pro zavržení prvních 20 minut) a když mě ani po 100 stranách nezačala bavit, nebudu se trápit dál. Ve frontě je nekonečné množství dalších, možná mnohem lepších knih, proč ztrácet čas s těmi, které mě nebaví?
Víc ke Každé řešení má svůj problém nemám co říct. Možná ji někdy vložím do soutěže a najde si domov, ve kterém ji budou náležitě milovat. Možná ale také skončí zaprášená na poličce. Kdo ví. Pro teď se s ní loučím a to se zatím nejnižším hodnocením:


Dodatek Zpěvavého léta:

K ošklivé knize alespoň krásná píseň.

3 komentářů:

Annie řekl(a)...

A já si říkala, čím je mi jméno autorky povědomé, a že určitě napsala něco, o čem jsem aspoň slyšela... Já jsem taky kačena, že mi Rubinrot hned nenaskočila^^
Jinak názvem a obálkou by mě zaujala taky, anotace vypadá zajímavě... Škoda toho obsahu. :/ I když, možná ji zkusím nějak sehnat a vyzkoušet, jak se bude líbit mně...

Ohana řekl(a)...

Já bych ji rozhodně nezatracovala úplně, někomu se líbit může. Nejspíš ji vážně dám do soutěže. Za 15 dní má blog narozeniny, tak alespoň rychle najde nový domov.

Myanmar řekl(a)...

Tahle knížka by mě taky zaujala :) Ale myslím, že z díla této autorky nejprve sáhnu po té "Rudé jako rubín" ... a když se mi bude líbit, možná zkusím i tohle! :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)