Lauren DeStefano - Past

9. 7. 2012

Anotace: Co kdybyste se dozvěděli, kdy – na den přesně – zemřete? Díky moderní vědě se každá lidská bytost stává tikající časovanou genetickou bombou. Bezohledné manipulace s genetickými informacemi způsobí, že muži se dožívají pouze dvaceti pěti let a ženy dokonce jen dvaceti. V této bezútěšné době jsou mladé dívky unášeny a nuceny žít v polygamním manželství, aby odvrátily hrozbu, že lidstvo vymře. Tento osud čeká i šestnáctiletou Rein Elleryovou. Je unesena, aby se stala jednou z vyvolených nevěst a vstupuje do světa bohatství a privilegií. Přestože její manžel Linden k ní chová opravdové city, jediným cílem Rein je útěk – chce najít svého bratra-dvojče a vrátit se domů. Ale Rein se musí vypořádat s více problémy, než jak znovu získat svobodu. Lindenův excentrický otec je odhodlán najít protilátku na genetický virus, díky kterému mu hrozí ztráta syna, i když to znamená jít přes mrtvoly, aby prověřil své experimenty…

 Tak tohle se mi hodně líbilo. Nestává se tak často, že bych knihu čítající 360 stran přečetla během dvou dnů. Obvykle čtu spíš po večerech a přes den dělám jiné věci, ale tohle mě dostalo takovým způsobem, že i když jsem zkoušela datadisk Domácí mazlíčci v The Sims 3, zároveň jsem četla, třeba, když simka spala nebo se dlouho učila nějakou věc, okamžitě jsem otevřela Past, abych přečetla aspoň pár stránek. 
O co jde. Nacházíme se v budoucnosti, kdy po třetí světové válce zůstala jen severní Amerika a zbytek světa skončil pod vodou. Lidstvo je na tom hodně špatně, protože kvůli experimentům, které měly lidskou rasu vylepšit a zbavit ji nemocí nyní všichni umírají nepřirozeně brzy. Nejde s tím nic udělat, nedaří se najít lék a lidí postupně ubývá. To má za následky částečný rozpad společnosti - o vládě se toho moc nedozvíme, ale takhle krátký život lidí zapříčiňuje mnoho sirotků, nárůst práce dětí a také věk, kdy je člověk považován za dospělého se značně snížil. Navíc existuje "první generace", která na druhou stranu neumírá, téměř nestárne a většinou z pozice bohatých a mocných dohlíží na běh světa. To je realita, ve které se nachází Rein, naše hlavní hrdinka. Ta byla unesena stejně jako spousty dívek před ní, aby si z nich vybral bohatý muž své budoucí manželky. Zbytek je většinou předán do nevěstinců nebo zabit. Rein a dvě další jsou vybrány jako manželky pro mladého Lindena. Tedy mladého. Zbývají mu 4 roky života. Dostávají se tedy do své zlaté klece. Mají vše, co si můžou přát. Vybraná jídla, drahé oblečení, nádherný dům a obrovskou zahradu, která se zdá jednoduše nekonečná a dává zapomenout na ošklivý a zničený svět za jejími branami. Tedy zapomínají na něj všichni, kromě Rein, která se s takovým vězením nechce smířit, jediné po čem touží je svoboda a nalezení jejího bratra. Je jí teprve 16, takže má 4 roky života před sebou a odmítá je promrhat na takovém místě. Podaří se jí uprchnout? A co najde za branami svého nového domova?
Tahle kniha je skvělá. Odehrává se na velice malém prostoru s minimem postav, ale přesto dokáže udržet pozornost každou svou větou. Vážně. Nenajdete jediné souvětí, které by vás nudilo. Nebo alespoň tak to bylo u mě. Hrdinka je vzpurná a velice chytrá a skvěle se doplňuje s dalšími dvěma manželkami. Linden, zdánlivě hlavní hrdina, je naivní slaboch. Za to jeho otec je naprosto dokonalým padouchem. Ještě teď mi ze suterénu naskakuje husí kůže. Prostě, já jsem nadšená a i když samozřejmě vidím ty malé chybičky, odmítám uznat, že tahle kniha není dokonalá. A navíc, viděli jste tu obálku? Copak něco takhle krásného může být špatné? Odpověď je jednoduchá: nemůže a ani není. Jediné, na co si chci postěžovat je popis knihy zezadu na obálce. Obvykle tam najdeme anotaci, ale tady je jen pár takových výkřiků do tmy, které s dovolením přepíšu:

Kdy musím umřít?
Lidstvo se stalo časovanou genetickou bombou!
Nechci umřít tak mladý!
Copak lidstvo musí opravdu vymřít?
Tato kniha vás vyděsí - a zároveň dojme k slzám!
Nahlédnutí do budoucnosti, o níž byste radeji nic nevěděli!
Děsivé čtení/ šokující i romantické,
hrůzyplné a přinášející nečekané rozuzlení!
Nebudete se moci dočkat druhého dílu!
Jmenuje se Horečka a na pultech bude koncem tohoto září.

Tohle je prostě hrůza. Mnohem víc mě naláká, když se ze zadní strany obálky dozvím, o čem kniha je, než když se mě nakladatelství snaží takhle zoufale upoutat. Navíc mi na Pasti nepřišlo nic hrůzyplného, rozuzlení nebylo až tak nečekané, protože k němu prostě všechno směřuje a nebrečela jsem ani jednou. Mají pravdu v jednou: chci mít už v rukou další díl. 
Jinak je tu ještě jedna maličkost, která se mi nelíbí. Jako chápu, že když dáte nakladatelské údaje, poděkování a všechny tyhle serepetičky dopředu a navíc koncipujete rozdělení kapitol jen na čísla, takže obsah není potřeba, tak vlastně nemáte nutkání dávat cokoliv dozadu. Ale přesto mi vadí, když máte poslední stranu knihy, na které je ta poslední věta a potom hned předsádku (takový ten silnější papír, kterým vlastně kniha drží uvnitř desek - první věc, kterou vidíte při otevření a poslední, kterou byste měli vidět při zavření). Pozor při zavření, ne při dočtení. Je totiž obvyklé, že na konci knihy jsou ještě nějaké stránky třeba právě s obsahem, údaji o autorovi nebo nakladatelskými údaji a potom teprve předsádka. Mě osobně to tak přijde tak nějak civilizovanější. Takže pokud nic takového do své knihy dozadu dávat nechcete a text vám vyjde tak krásně, že můžete rovnou dát předsádku, prosím, nebuďte laciní a přihoďte tam alespoň prázdnou stránku, ať si člověk nepřipadá tak nějak ochuzen. 
Jinak je to skvělá kniha a tohle jsou jen takové kosmetické detaily, takže si mých stížností nevšímejte a hurá do toho.


Dodatek Zpěvavého léta:

2 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Takže pozitivní, hodnocení :) Výborně, na tuhle knihu se právě chystám, jen co se k ní v knihovně dostanu :) Taky je to jedna z těch, které mají tak naádhernou obálku, že by mě vůbec nemrzelo kdybi mi ležela v knihovničce :)

Ohana řekl(a)...

Hodnocení rozhodně pozitivní, doporučuju neotálet a pustit se do ní :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)