Meg Cabotová - Krajina plná stínů

16. 7. 2012

Anotace: Svět šestnáctileté středoškolačky Susannah se hemží duchy, zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly do "země stínů". Pomoci jim mohou "mediátoři", lidé se schopností zesnulé vidět a hovořit s nimi. Suze je jinak normální 16letá středoškolačka, která se musí vyrovnávat s matčiným sňatkem, přírůstkem tří nevlastních bratrů, stěhováním z New Yorku do Kalifornie a změnou školy...

O sérii Mediátor už jsem toho hodně slyšela, ale vždycky jsem si řekla: jo, někdy na to kouknu. To byla chyba! Měla jsem si ho sehnat hned na místě a začíst se, dokud bych nepřečetla všechny díly. Zatím mám za sebou jen první a už teď vím, že to bude stejně milovaná a opečovávaná série v mé knihovně, jako třeba Harry Potter. 
V prvním dílu se jen velice zběžně setkáváme s hlavními postavami - Sussanah a Jessem. Dozvídáme se, že Sussanah je mediátor - tedy vidí a dokáže mluvit s duchy. Dokáže se jich také dotknout když potřebuje. Jesse je duch. Přebývá (chtěla jsem říct žije, ale to není úplně přesné) v jejím pokoji. 
Sussanah se totiž zrovna přestěhovala do nového domu v novém městě, protože její svobodná matka se znovu vdala. Musí si tedy zvykat na nové prostředí, školu, přátele i sourozence. Částečně to připomíná míchaninu Step by step (noví sourozenci a dům) a Buffy the vampire slayer (nová škola, přátelé, neustálé nevysvětlitelné kázeňské problémy a kdo by Dominica nepřirovnával k Gilesovi), ale nevadí. Co v dnešní době něco nepřipomíná, že. Navíc se ve škole setká s duchem dívky, bývalé studentky a musí se s ním nějak vypořádat, než napáchá trvalé škody. Toť příběh prvního dílu, tedy ve zkratce.
Námět je to v podstatě originální. Co je na téhle knize tak úžasné ale není její námět. Je to zpracování. Meg Cabotová totiž opravdu umí psát. Všechny postavy na stránkách okamžitě ožijou. Vážně. Od prvních stran zbožňujete Suze i její bratry a hned jak se objeví Jesse, zamilujete si ho taky. Navíc je vše psané tak lehkým a svižným tempem, že jste najednou na konci ani nevíte jak a při pohledu na hodiny zjistíte, že jsou dvě ráno (alespoň to se stalo mě). Navíc jsem se po dočtení nějakou dobu neovladatelně hihňala nadšením. A nedalo se to zastavit. Prostě skvělá kniha od první do poslední stránky. Jediná nevýhoda je ta dostupnost. Skutečně nechápu, proč Knižní klub nepřipravuje dotisk, když se první várka očividně vyprodala velice rychle. K obálce se nebudu vyjadřovat protože není ani krásná ani příšerná. A hlavně: legendám se obálky nekritizují. Naše verze třeba právě Harryho nebo první vydání Stmívání také nejsou nijak hvězdné, ale u nich jde prostě o obsah. Vzhled nikoho nezajímá a stejně tak je to se sérií Mediátor.


Dodatek Zpěvavého léta:

4 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Jsem ráda, že ses na to konečně vrhla :) Já jsem celou sérii zhltla už před lety a dostala jsem se k ní naštěstí v naší knihovně. Ale s dostupností máš velkou pravdu. Mám nepříjemný pocit, že se na tuhle sérii za ty roky trochu pozapomělo a to je strašně nefér. Vlastním jen dva díly, první a pátý, a to proto, že jsem kdysi v místním knihkupectví Knižního klubu narazila na jejich výprodej. Stály tehdy 20 korun! Nekecám, samozřejmě jsem si je koupila, ale vřela ve mě krev, když jsem viděla jak se s nimi zachází. Písnička je taky krásná, jen jsem si v souvislosti s Mediátorem vždycky představovala něco akčnějšího :D

Ohana řekl(a)...

Něco akčnějšího si k němu taky dokážu představit, ale narazila jsem na tuhle a seděla mi k němu některými částmi textu, takže jsem nakonec zvolila ji.

annejude řekl(a)...

Jé, snad jedna z mých prvních YA pro 'starší', na kterou nedám dopustit. Mám tedy vždycky radost, když do pomyslného fanclubu Mediátora můžu přivítat další nováčky - doufám, že se bude líbit i nadále;) Občas mi totiž přijde, že je tahle série nedoceněná.

Ohana řekl(a)...

Děkuji za vřelé uvítání ve fanclubu, myslím, že se mi tu rozhodně bude líbit :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)