Bitva o labyrint - Rick Riordan

29. 10. 2012

Anotace: Jmenuji se Percy Jackson... Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnějším. Tábor polokrevných už není co býval. S Lukem a Kronovou armádou hledáme cestu za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit…

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Percy se vrací do tábora za dramatických událostí a ani místo, které mělo být to nejbezpečnější na světě pro něj už není bezpečné. Luke postupuje ve svém ďábelském plánu a jeho první zastávkou je Tábor polokrevných. Dokonce nalezl způsob, jak se do tábora dostat, aniž by musel překročit magickou ochranou hranici. Odpověď je v labyrintu. Prastaré stavbě, která žije vlastním životem. Roste sama od sebe, přesouvá se společně se západní civilizací, rozprostírá se snad pod celou severní Amerikou a východy má prakticky všude, včetně za hranicemi tábora. Labyrint je úžasný prostředek pro přemisťování, ale také nenechá nikoho projít jen tak. Hraje si s vaší myslí, snaží se vám překazit plány a navíc je plný pastí a nestvůr. Jedinou bezpečnou cestu skrz by mohl hrdinům nebo nepřátelské armádě poskytnout jeho stavitel - Daidalos. Percy se tedy opět vydává na výpravu, tentokrát do hlubin labyrintu. Musí najít Daidala dřív než Luke a přesvědčit ho, aby se přidal na stranu bohů. Navíc musí pomoct Groverovy, který dostal poslední šanci na hledání Pana. Pokud se mu to nepodaří, bude ze společnosti Satyrů vyhoštěn. Dokáží hrdinové projít labyrintem až do jeho středu, do Daidalovy dílny? A přidá se vůbec na správnou stranu? 
Já vážně nevím, co bych dělala, kdyby některý díl Percyho prostě nebyl dobrý na 100%. Naštěstí se toho nemusím obávat, protože ani 4. díl nezklamal. Bitva o labyrint je další z řady skvělých, dobrodružných, napínavých a vtipných knih, plných akce, na jaké jsme si už od Ricka Riordana jednoduše zvykli. Opět se tu setkáváme s oblíbenými postavami, nenáviděnými postavami a celou řadou nestvůr. Poznáme několik nových mýtů, dozvíme se zase něco víc o řecké mytologii i o našich postavách a vůbec zažijeme spoustu zábavy. Kdo by tohle nemiloval? Rick znovu a znovu dokazuje, jak skvělý je spisovatel a já osobně se opravdu nemůžu dočkat, až se vrhnu na poslední díl. Už v tomhle díle jsme zažili opravdu obrovskou bitvu, ale v příštím jich prý má být hned několik a na to já si rozhodně potrpím. Protože co je lepšího, než všichni hrdinové ve smrtelném nebezpečí, ze kterého se ale vždy na poslední chvíli jako zázrakem dostanou? Dle mých měřítek - nic. 
U Bitvy o labyrint jsem si tedy zase mohla povzdychnout pouze nad jediným nedostatkem. Musí ta kniha vážně skončit tak brzy? Nemohli bychom ještě pár stovek stran pokračovat? Dokonce i s tou úpravou obálek už jsem se smířila. Tahle totiž má tak nádherné barvy, že by člověka oslnila, i kdyby nebyla extra lesklá. Vážně se v knihovně mezi ostatními díly vyjímá. Jen mám teď dilema. Na jednu stranu bych se chtěla do dalšího dílu pustit okamžitě, na druhou stranu nechci, aby Percyho dobrodružství nadobro skončila. Co dělat? Netuším, asi to alespoň o pár dní odložím a zatím vám jenom doporučím celou sérii Percyho. Že jste ho ještě nečetli? Neslýchané. Že jste začali, ale ještě jste se nedostali ke všem dílům? A na co ještě čekáte? Okamžitě to běžte napravit. Tahle kniha je totiž další v řadě, která si právem zaslouží plné hodnocení:

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)