Noční cirkus - Erin Morgensternová

22. 10. 2012

Anotace: Do města přijíždí bez ohlášení tajemný cirkus. Jeho šapitó je černobílé a představení se konají pouze v noci. Triky, které provádějí zdejších iluzionisté, však vypadají spíše jako mocná kouzla… Románový debut Erin Morgenstern s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích i časových rovinách hru dvou kouzelníků, jejímž vítězem se má stát ten, jehož učedník zůstane na konci hry živý. Celie a Marco jsou však k sobě i k cirkusu, který má být jevištěm jejich hry, připoutání mnohem více, než si jejich mistři dovedli představit.

Tahle kniha je ... nepopsatelná. Přesto se ji popsat pokusím, i když si nejsem jistá, jestli se mi to vůbec povede. Noční cirkus má celkem 4 příběhové linie. Všechny jsou ale velice provázané a všechny se odvíjejí od té úplně základní - souboje dvou kouzelníků. Ve hře jsou ovšem jejich učni, kouzelníci je pouze vycvičí a potom pošlou do boje za sebe. Celia a Marco musí zastupovat své instruktory a dokazovat, že jsou lepšími kouzelníky, než ten druhý. Že zvládnou vytvářet lepší iluze, udržovat složitější mechanismy v chodu, že dokáží lépe okouzlit. 
Jejich jevištěm se stává Noční cirkus, neobyčejný podnik, který sice začal pouze jako neobvyklý cirkus, ale přerostl v něco magického. Druhou příběhovou linií je právě jeho vznik, jeho existence, lidé, kteří se na něm podílejí. A protože osudy obou mladých učňů jsou s cirkusem provázány, jsou obě příběhové linie nerozlučné. Do úžasného celku se pomalu zapojují i další dva příběhy. Oba vypráví o nadšených návštěvnících cirkusu - německém hodináři Thiessenovi a mladém Baileym. Každý z nich se svým vlastním způsobem zapojuje do osudu cirkusu a jejich důležitost rozhodně není radno podceňovat. Samotný cirkus je totiž celkem neuvěřitelně přesně vyvážených procesů, životů a kouzelných prvků a vyřazení jediného by mohlo mít katastrofální následky pro všechny. Jaké jsou vlastně sázky ve hře kouzelníku? A jaký bude mít vyhlášení vítěze dopad?
Musím říct, že ze začátku se mi do knihy těžce začítalo. Přečetla jsem vždy jen několik stránek najednou. Na konci jsem ale pochopila, že to jsem si jen nevědomě dávkovala úžasný zážitek, aby vydržel co nejdéle. Erin Morgensternová tu rozehrává velice nebezpečnou hru - příběh plný různých postav, různých příběhů a vše navíc opředeno spoustou tajemství. Pravda je dávkována po malých kouscích skrze celou knihu a závěr musí dostat do kolen úplně každého. Nezáleží na tom, jak úspěšní jste v domýšlení si závěrů knih předem, vývoj Nočního cirkusu se prostě nedá odhadnout. Na začátku vás Cirkus pozve na dlouhou cestu za dobrodružstvím a dovede vás do cíle skrze závoj tajemství a iluzí. Dá vám přesně to, po čem jste vždycky snili a ještě mnohem víc - dá vám neopakovatelný čtenářský zážitek.
Jediné, na co si můžu trochu stěžovat je pomalejší začátek, který ale nemusí být nezbytně chybou autorky. Možná jen můj mozek nebyl naladěný na magickou vlnu. Proto Noční cirkus dostává "jen" čtyři hvězdičky z pěti a zároveň obrovské doporučení pro každého, kdo nad koupí knihy ještě váhá.

7 komentářů:

Lenka řekl(a)...

Děkuju za recenzi, vážně se povedla :).

Ohana řekl(a)...

Děkuju :)

Bastera řekl(a)...

Pěkná recenze, zní to opravdu velmi zajímavě :)

Lili.en řekl(a)...

Týjo, Noční cirkus chci.. snad se mi podaří knihu koupit v nejbližší době :)

Ohana řekl(a)...

Bastera: Díky :)
Lili.en: Rozhodně okamžitě běž do nejbližšího knihkupectví..tohle si nemůžeš nechat ujít už ani o minutu déle :)

Alžběta Široká řekl(a)...

Zatím jsem ani ne ve čtvrtině a už tu knížku miluji. Asi jsem naladěná na pomalejší knihy, ale přijde mi opravdu čarovná!

Ohana řekl(a)...

Ta knížka je opravdu úžasná. Nedivím se, že je tak známá, opravdu si to zaslouží :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)