Chvíle před koncem - Lauren Oliver

9. 4. 2013

Anotace: Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?
Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.
Místo toho se ukáže, že je to den poslední…

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat internetovému obchodu Dům knihy za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím. 

Sam má skutečně všechno. Je populární, má skvělé kamarádky, se kterými tráví celé dny, ve škole i mimo ni. Má přítele, se kterým se rozhodne udělat ten velký krok, protože ho miluje. A má před sebou svůj nejoblíbenější den - Kupidův den, zakončený party, na které budou snad všichni. Na konci té party se ale něco šeredně zvrtne, auto na cestě domů sjede ze silnice a Sam zemře. Místo aby jí ale čekala brána nebes nebo chřtán pekelný, Sam se ráno probudí, jako by nic. Brzy jí ale dojde, že je opět Kupidův den, vše se opakuje a ona musí přijít na způsob, jak se z nekonečné smyčky osvobodit a zachránit se před smrtí. Může se jí to povést? A je vůbec možné zvrátit svůj osud?
Páni, tahle knížka byla jednoduše skvělá. Svědčí o tom asi taky fakt, že jsem ji přečetla za jediný den i přes to, že má necelých 400 stran. Téma vracení se do své minulosti nebo opakování stejného dne, dokud člověk nepřijde na to, jak spravit svou budoucnost, už se (hlavně ve filmu) objevilo mnohokrát. To ale vůbec nevadí, protože i když se to jako koncept může zdát poněkud nudné (kdo by chtěl číst šestkrát za sebou to samé pořád dokola), Lauren Oliver jednotlivé dny natolik mění, že na konci hlavní hrdinku skoro ani nepoznáte. Nudit se tedy rozhodně nebudete, to vám slibuju.
Co je na téhle knize tak skvělé je to, že zasazuje opravdu vážné téma a vážné myšlenky do povrchního (a maličko klišé) prostředí americké střední školy, aniž by ale moralizovala. Máme tady klasické problémy puberťáků, partičky populárních lidí i osamělé loosery, lásku i nenávist a ve středu toho všeho partu opravdu zlých ale krásných a populárních dívek, mezi které patří i naše hrdinka Sam. Ta ale během neustále se opakujícího dne bude muset přijít na to, jak napravit zlo, které napáchala a jak napravit sebe, jako člověka, aby zachránila svou duši před zánikem při pitomé autonehodě. A proměnu tedy opravdu prodělá. Ze začátku asi nebudete mít rádi žádného z hlavních hrdinů, postupně je ale poznáváme, odkrýváme důvody, proč se chovají tak, jak se chovají a nakonec vám nejspíš většina z nich přiroste k srdci. Minimálně Kenta prostě nemůžete nemilovat. 
A proto pokud vám imponují klasické americké romantické komedie z prostředí středních škol a zároveň vám nevadí se maličko zamyslet nad tím, co jsme to vlastně všichni za lidi (ať už jste jeden z těch, kteří soudí člověka na základě příliš mála informací, nebo jeden z těch, kteří ubližují ostatním, jen aby nikdo nepoznal, jak zranitelní sami jsou), pak vám můžu Chvíli před koncem jedině doporučit. Rozhodně totiž stojí za přečtení i za zamyšlení.

Chvíli před koncem si můžete koupit zde.


7 komentářů:

Martina F řekl(a)...

Teda, to ale zní opravdu moc dobře. Dávám do seznamu přání.

Anonymní řekl(a)...

Knihu už mám doma a teraz sa na ňu ešte viac teším :)

Ellie Smith řekl(a)...

Mne sa kniha veľmi páčila a koniec ma úplne odrovnal! Určite ju odporúčam!! :)

Desirée Lydon řekl(a)...

Četla jsem jí a je skvělá :)

Anonymní řekl(a)...

Sdílím stejný názor jako Ellie Smith (3. komentář) - kniha se mi velmi líbila a konec byl úžasný!

azraelka řekl(a)...

Nádherná knížka.

U poslední kapitoly jsem měla celou dobu slzy v očích.

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Já mám takovéty různé časové smyčky moc ráda :)) Takže se o knížku těším o to víc!

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)