Autogramiáda Jamese O'Barra

6. 10. 2012


Že ho neznáte? Ale ano, znáte, jen o tom nevíte. James O'Barr je autorem grafického románu Vrána, který se proslavil hlavně díky filmu s Brandonem Lee v hlavní roli. O obojím už jsem jednou na blogu psala (konkrétně tady) a rozhodně se nehodlám opakovat, takže jen ve zkratce:

Anotace: Světoznámá kultovní comicsová kniha Jamese O’Barra Vrána přichází konečně do České republiky. Příběh o lásce, smrti a pomstě, je vyprávěn pomocí velmi zajímavé malířské techniky, kde autor střídá různé styly malby a kresby, někdy i na jedné jediné stránce. Atmosférický příběh je doplněn básnickými a písňovými texty, které mozaiku doplňují do neuvěřitelného popkulturního celku. 

Popis z databazeknih.cz: Comics vznikl na základě vlastního prožitku autora Jamese O'Barra, kterému opilý řidič dodávky zabil snoubenku. Ze zoufalství, smutku a drog vznikl mstitel Vrána, který se vrací ze záhrobí srovnat účty. Celá kniha je vyprávěna filmovým stylem rychlých střihů a střídají se v ní emotivní scény vzpomínek a brutální akce.
Pro někoho to je jen akce v aktu pomsty, pro jiného nesmírně dojímavý a smutný příběh někoho, kdo ztratil velmi blízkou bytost, pro jiného mistrné dílo kombinující pop-kulturní prvky s citacemi písňových textů Cure, Joy Division a Rimbaudových veršů.

Komiks Vrána neměl být původně nikdy vydán. Jednalo se pouze o formu art-terapie, kterou se James snažil potlačit smutek nad ztrátou milované osoby - přítelkyně Bethany. Po sedmi letech se Jamesovi podařilo Vránu vydat a vzniklo ale něco úžasného. James vydal ještě mnoho komixů, ty se Vráně ale ani zdaleka nepřiblížily, jak popularitou, tak (pravděpodobně) kvalitou. Vrána je prostě něco úžasného...

...a její autor přijíždí do Prahy na konci října! James vystoupí na KomiksFESTu v Praze 27. října a jeho vystoupení se bude skládat z povídání o jeho tvorbě, z malby modelky přímo na jevišti a následné dražby (jejíž výtěžek půjde na charitu) a hlavně autogramiády. Více se dočtete na téhle adrese, kde je také možnost zarezervovat si vstupenku na KomiksFEST. O O'Barrovu autogramiádu je totiž takový zájem, že bez včasné rezervace nemáte šanci se dovnitř dostat. 
Tak co? Pojedete? Já bych jela hned, ale bohužel mi to nevyjde, takže můj výtisk Vrány zůstane nepodepsán a mé vzpomínky zůstanou bez tohoto jedinečného zážitku.

4 komentářů:

Martin řekl(a)...

No, bohužel na tom budu podobně jako ty. Ale hlavní je, že mám tu knížku.

Ohana řekl(a)...

A předpokládám, že ostatní čtenáře tohle stejně zajímat nebude, takže mé snažení bylo zbytečné. Nevadí, alespoň jsem si zase jednou zavzpomínala na Vránu a dostala strašnou chuť si jí pustit a pak i přečíst (a to se vyplatí :)

Jillian řekl(a)...

Rozjela bych se tam okamžitě,ale jelikož jsem chudý student nemám na to :-/ Nezbývá mi než doufat, že se mi splní co jsem si předsevzala, za dva roky se odstěhuju do Prahy a naskytnou se mi příležitosti navštěvovat podobné akce :) Ach jo, zrovna O'Barr, tak strašně bych ho chtěla poznat :)

Ohana řekl(a)...

To je pro mě na Praze asi to jediné pozivitní - ta spousta příležitostí, co se týče kulturního života..to nikde jinde v Čechách prostě není, i kdybych nakonec skončila v některém jiném větším městě.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)