Kruh - Elfgrenová, Strandberg

8. 10. 2012

Anotace: Apokalypsa začíná v Bergslagenu.
Engelsfors. Krásné jméno, příšerné město. Obklopené hlubokými lesy, kde lidé často zabloudí a zmizí. Jedné noci, kdy se měsíc zbarví do tajuplné rudé barvy, je svedeno šest dívek dohromady do zrušeného zábavního parku. Nemají nic společného. Nevědí, jak se tam dostaly ani proč tam jsou. Brzy však pochopí, že jedna bez druhé nepřežijí.

Kruh je prvním dílem trilogie.

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Kruh je opravdu zajímavá knížka, i když napsat tuhle recenzi bude poněkud náročné. Nevím totiž, jak se ke knize postavit. Jejím hlavním tématem je samozřejmě magie, zároveň by se na knihu ale dalo dívat také jako na společenský román o teenagerech a trochu i jako na detektivku. V centru dění je sedm lidí. Na první pohled naprosto nesourodá skupina studentů střední školy v městečku Engelsfors. Máme tady některé populární, střední proud i ty odstrkované a šikanované. Dívky i chlapce. Jsou z jiných ekonomických poměrů, mají naprosto odlišné osobnosti i zájmy. Jedna věc je ale spojuje. Všichni mají magickou moc, která se v nich právě probouzí, a všichni jsou součástí jediného proroctví. Jsou Vyvolení. A navíc někdo usiluje o jejich životy. Elias, Linnéa, Anna-Karin, Minoo, Vanessa, Rebeka a Ida se nyní musí naučit používat své síly, protože až přijde čas, bude na nich záležet osud celého světa. Nejdřív se ale musí naučit společně vycházet, vzájemně si věřit a musí pochopit, že jejich síla spočívá právě v jejich spolupráci. Jedině vzájemnou pomocí mohou odhalit člověka, usilujícího o jejich životy. Pochopí to ale včas? Podaří se jim vraha zastavit dřív, než dojde k dalšímu neštěstí? A co vlastně stojí v tajemném proroctví?
Kruh mě zaujal už dlouho před datem vydání, takže když mi konečně dorazil domů, musela jsem se na něj okamžitě vrhnout a hned po několika prvních stránkách mi bylo jasné, že mě můj instinkt opět nezklamal. Nápad sice není nijak převratně originální, ale jeho zpracování je prostě skvělé. Pořád říkám, že severští autoři psát umí a Kruh toto tvrzení pouze potvrzuje. Příběh je vyprávěn třetí osobou. V kapitolách se vždy několikrát změní postava, na kterou se příběh zaměřuje, díky čemuž všechny hrdiny poznáváme opravdu do hloubky. Postavy se vyvíjejí, mají celé životy mimo samotný příběh Kruhu a my se o těchto životech postupně dozvídáme víc a víc. Díky tomu také dokonale chápeme jednání našich hrdinů. Všechny postavy mi tedy přišly naprosto reálné a některé jsem si dokonce skutečně zamilovala. Kniha působí jako skutečný příběh, odehrávající se přímo před našima očima, spíše než lehce pozměněná tradiční šablonka žánru, kde se postavy chovají tak, jak vývoj příběhu vyžaduje, i kdyby to mělo být naprosto nepochopitelné (jak tomu často bývá, obzvlášť u YA literatury).
Příběh Kruhu je velice promyšlený. Ani na chvilku jsem netušila, co se bude dít dál, kam se linie příběhu ještě posune. Autoři mě neustále udržovali v napětí, i když se momentálně nic příliš napínavého nedělo, a to je rozhodně velké plus. A nejen, že je samotný příběh opravdu zajímavý, navíc je psaný velice čtivě, takže i přes podstatnou délku knihy nebudete mít problém ji dočíst během dvou pročtených večerů. Skutečně na knize nedokážu najít jediné negativum. Přesto ale nedostane plný počet bodů. Sama pořádně nevím proč, snad mi v ní chybělo něco, na co nedokážu ukázat prstem (i kdybych se sebevíc snažila). I přes toto snížené hodnocení Kruh rozhodně doporučuji. Pokud máte rádi reálně působící knihy s nádechem tajemna, kde se autoři nebojí jít do větší hloubky svých postav a odhalit čtenáři něco víc, než jen hlavní linii příběhu, aniž by od ní ale ukrádali pozornost nebo nedej bože přímo zdržovali postup příběhu, pak je Kruh rozhodně kniha pro vás. Alespoň za sebe musím říct, že jsem rozhodně spokojená a nemůžu se dočkat dalšího dílu. Teď můžu jen doufat, že nás Fortuna libri nenechá na pokračování čekat příliš dlouho.

2 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

táto kniha ma zaujala, snáď sa k nej raz dostanem 8)

Ohana řekl(a)...

Já můžu rozhodně doporučit - pro svůj žánr je netypická a to je pro mě vždycky plus :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)