Rudá jako rubín - Kerstin Gierová

25. 10. 2012

Anotace: Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. A co teprve když pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem?

Páni.
Já vím, že všichni říkali, jak je tahle knížka dobrá, ale když já tomu prostě odmítala věřit. Od Kerstin jsem četla už jednu knihu a ta mě vůbec nebavila, otevírala jsem tedy Rudou s velkou skepsí. A po prvních pár větách se zamilovala. A to natolik, že několik minut po dočtení jsem zírala na knížku v mém klíně a po této úvodní fázi truchlení po dočtené knížce jsem začala vykřikovat, aby mi okamžitě sehnali další díl, protože já chci prostě víc, a to tak, že hned! Teď už se situace trochu uklidnila, takže jsem schopná zformovat myšlenky do alespoň částečně smysluplné formy.
Naše hlavní hrdinka Gwendolyn vyrůstá ve zvláštním světě. Její předci jsou totiž jedněmi z mála lidí, kteří dokáží cestovat časem. Tato schopnost se vyskytuje velice omezeně a bylo vypočítáno, že jí bude mít Gwendolynina sestřenice. Charlotte je tedy od malička připravovaná na skoky do minulosti - má lekce tance, šermu, jízdy na koni a pravděpodobně také houslí. Hlavně je ale zasvěcována do "mystéria" - tajemství tak přísně střeženého, že nikdo z nezasvěcených v rodině nesmí mít ani ponětí, o co jde. Jak se ale ukáže, i nejchytřejší lidé minulosti se mohou splést (pokud se tomuto omylu vypomůže malou lží), a tak namísto Charlotte skočí do minulosti Gwendolyn. Tím začíná její velice náročný, ale také zábavný a dobrodružný život. Musí být ve spěchu zasvěcena do toho nejdůležitějšího, aby při dalším skoku byla alespoň v bezpečí a postupně se učí, co všechno cestování do minulosti obnáší. Samozřejmě na to není sama. Ze stejné generace pochází ještě jeden cestovatel - Gideon. (Ach, Gideon, zase jedna opravdu povedená mužská postava.) Ten tuto změnu plánu nebere vůbec s klidem a navíc odmítá uvěřit, že Gwendolyn nehodlá jeho tajnou misi v minulosti nijak ohrozit. Jaká je to mise? A co se Gwendolyn všechno dozví na svých cestách do historie? Přesvědčte se sami, ale věřte, že to rozhodně bude zábava.
Tahle kniha je jednoduše úžasná. Tak moc už mě skutečně hodně dlouho nic nechytlo. Kdybych mohla, rozhodně bych Rudou neodložila, dokud bych se nedostala úplně na konec. Už samotná zápletka je úžasně originální (samozřejmě nemyslím myšlenku cestování časem, ale jeho konkrétní využití v sérii Drahokamy). Navíc je obohacená takovým příjemně svižným stylem a spoustou humoru a prostě...já nemám slov. Tohle se musí zažít. Všechny postavy jsou úžasně sympatické (nebo nesympatické a dokonce i lehce děsivé, pokud tak mají působit), příběh hezky utíká a i když vtipem nesrší na každé stránce, nudou trpět rozhodně nebudete. Alespoň já to tedy jednoduše nestihla. Ani jsem se nenadála a byla jsem na konci. Přesně něco takového jsem teď potřebovala a musím říct, že Drahokamy si mě získaly na celé čáře. Jediné, co mi na nich trochu vadí (trochu hodně), je to, že nemám u sebe všechny tři díly (navíc třetí ještě ani nevyšel, takže i když si nakrásně druhý díl pořídím, stejně budu muset čekat ještě bůh ví jak dlouho na konec série). Jinak ale musím konstatovat naprostou spokojenost a pokud jste Rudou ještě nečetli - na co sakra čekáte?? Honem do ní, protože tohle si prostě nemůžete nechat ujít.


A nakonec ještě trailer, protože je opravdu povedený a navíc vážně knihu vystihuje :)


6 komentářů:

Nells řekl(a)...

U této knihy pořád váhám, jestli by mě bavila...

E_V_E řekl(a)...

Aj ja na ňou ešte váham, ale keď je až tak dobrá, tak sa po nej teda v najbližších dňoch obzriem 8)

Lenka řekl(a)...

Vždycky, když jdu do mého oblíbenou knihkupectví, přejedu po hřbetu Rudé jako rubín a slibuju si, že si ji příště koupím. :)

Eruvie řekl(a)...

Já jsi ji nedávno málem koupila, ale na poslední chvíli jsem se rozhodla, že dám přednost Nadpozemské. Příště si ji ale určitě koupím, když na to všude čtu tak výborné ohlasy. :)

Ohana řekl(a)...

Tak pro vás pro všechny nevěřící a váhající můžu Rudou znovu jen doporučit. Je vážně skvělá a myslím, že velice málo lidí si ji nezamiluje :)

Unknown řekl(a)...

Souhlas :-) Já přečetla všechny knížky před rokem a totálně jsem si ty knížky zamilovala, což se mi nestává moc často. Během čtení je to jako kdyby jste s nimi sdíleli i jejich problémy, pocity a.... všechno :-D

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)