Hříšný tanec

30. 1. 2012

Dirty dancing (1987)

Oficiální popis distributora: Píše sa rok 1963. Beatles v USA ešte nie sú známi a diskotékam kraľujú latinsko-americké tance. Do letoviska horského hotela prichádza na prázdninový pobyt 17-ročná Frances, prezývaná Baby, so sestrou Lisou a rodičmi. V hoteli sa tancuje úplne iný tanec než na aký je Baby ako dievča zo "slušnej rodiny" zvyknutá - tzv. dirty dancing (hriešny tanec). Baby sa zoznámi s tanečným inštruktorom Johnnym a prežije nielen svoju prvú lásku, ale aj premenu zo škaredého kačiatka na sebavedomú mladú ženu.

Jak já tenhle film miluju. Musela jsem ho vidět aspoň třicetkrát, ale stejně to není dost. Už od prvních titulků, kdy přes černobílé scény jede růžové písmo, vás chytne a nepustí. Od tohohle skvělého začátku je to smršť úžasných scén, a těžko vybírat jednu oblíbenou. Nechci tady popisovat co se ve filmu děje, protože jestli ho někdo nezná, nezaslouží si žít a měl by to okamžitě napravit. Beze všech pochyb dostává Dirty dancing plný počet, tedy *****. 
Jinak rozhodně doporučuju přečíst si zajímavosti o filmu na csfd. Několik jich tady uvedu:

Když se Patrick Swayze dozvěděl, že jeho hereckou partnerkou bude Jennifer Grey, chtěl okamžitě z filmu vycouvat. Nepadl si s ní totiž vůbec do oka, když se natáčel film Rudý úsvit.

Ačkoli Jennifer Greyová zdaleka netančila před kamerou poprvé, Patrick Swayze později tvrdil, že scény kdy Johnny učí Baby tančit základní taneční kroky, vůbec nebyly hrané; musel prý Jennifer učit doopravdy.

Zcela spontánně vznikla mj. scéna, v níž Johnny stojí Baby za zády a nechává svou ruku zlehka sklouznout podél jejího těla. Jennifer při natáčení několikrát zkazila záběr, protože byla nesmírně lechtivá a pokaždé vyprskla smíchy. Režisér Emile Ardolino nakonec tyto „nepovedené“ pokusy zařadil do hotového filmu. Velmi autenticky v nich působí zejména otrávený výraz Patricka Swayzeho.

Jennifer Grey dělaly velké problémy milostné scény. Nechtěla líbat Patricka Swayzeho na ústa. Režisér už její upejpání nevydržel a řval na ní, ať zavře oči a myslí přitom na svého kluka.

Těžko uvěřit, že se ti dva ve skutečnosti neměli rádi. Už několikrát jsem se při filmu pokusila zahlédnout tyhle jejich skutečné emoce, ale nic na nich není znát. Byli to opravdu dobří herci :)

2 komentářů:

Bastera řekl(a)...

Další můj oblíbený jinak studuji Informační studia a knihovnictví a tohle jsou výběrovky z knihovědného zaměření na magisterském studiu :)

Ohana řekl(a)...

já právě momentálně studuju v plzni Humanistiku se zaměřením na knihovnictví a ráda bych někam dál na magistra...ale našla jsem jen Brno a Prahu, tak mě zajímalo kde jsi zahnízděná zrovna ty :) ale když vidím tu knihovědu tak asi spíš ta Praha nepletu-li se..?

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)