Svět podle Prota

10. 1. 2012

K-PAX (2001)

Oficiální text distributora: Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Miluju Kevina Spaceyho. Kdo by nemiloval? V žádném z filmů, které jsem s ním viděla prakticky nic neudělal. Nehraje na city. Jen se občas zatváří, občas pronese větu, občas se jen dívá. A vy mu to žerete až do posledních vteřin filmu. Protože jinak se prostě nedá nic dělat. Miluju filmy z psychiatrických léčeben. K-PAX; One flew over the cuckoo's nest; Girl, interrupted...Nedokážu si vybavit jediný film z takového prostředí, který by se mi nelíbil. A víte proč jsou ty filmy tak dobré (a ne jen filmy, samozřejmě i jejich předlohy..jako třeba práve Vyhoďme ho z kola ven - geniální knížka..) ? Protože šílený člověk může udělat cokoliv a projde mu to. Odpadá opatrnost scénáristů, protože šílenci je přeci jedno, co řekne. Navíc takovéhle příběhy jsou vždy naplněné takovou lidskostí, kterou u "normálních" lidí prostě neuvidíte. A rozhodně nikdy nedojímají klasickým způsobem. Žádné osudové romance, žádné umírající děti s posledním přáním, a rozhodně žádná zabitá zvířata (a že ta jsou pro mě nejhorší..zabijte klidně mou oblíbenou postavu ve filmu, nehnu brvou, ale zabijte jeho psa a já propláču potoky).
A K-PAX je přesně takový příběh. Navíc se za celou dobu nedozvíte, jestli vážně byl Prot šílený, nebo pocházel z K-PAXu. A co se stalo s Bess? Samozřejmě, racionální lidé bez potřeby snění na konci usoudí, že skutečně byl jen šílený. Rozdvojená osobnost, u níž po obrovském traumatu převzala vládu ta dříve slabší, fantastická osoba Prota - bez rodiny, bez problémů, naprosto svobodná. Ti, kteří chtějí věřit, že Prot je skutečně mimozemšťan, mohou si vyložit konec po svém. Takové filmy jsou nejlepší. Proč by mi museli nutně vnucovat, jak přesně to bylo? Ať si každý vybere, jaký závěr mu vyhovuje. 
Naprosto jednoznačných ***** a jedna taková zajímavost na závěr - Kevin Spacey skutečně snědl banán i se šlupkou. Připravili mu sice opravdický banán zabalený do nějaké umělé, plně jedlé šlupky, ale ten nevypadal opravdově. A tak si Kevin vyžádal celý banán, samozřejmě pečlivě omytý, a prostě ho snědl. Nevěřícný výraz na tváři Jeffa Bridgese je naprosto nefalšovaný :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)