Lovci duchů

7. 1. 2012

Supernatural (2005)

Popis z CSFD: Sam Winchester (Jared Padalecki), narozdíl od svého staršího bratra Deana (Jensen Ackles), utekl od děsivé rodinné historie. Sam odmítl otcovo fanatické hledání zlé síly, která si vyžádala život jejich matky Mary (Samantha Smith). Sam odešel z domova hned po střední škole na vysokoškolské koleje. Jeho nový život zahrnuje i jeho přítelkyni Jessicu (Adrianne Palicki) a plány na studium právnické univerzity. Dean si vybral jinou cestu a pokračuje s otcem Johnem (Jeffrey Dean Morgan) v „rodinném podniku“. Když se objeví Dean před Samovými dveřmi se zprávou, že jejich otec zmizel, Sam nemá na vybranou než se k Deanovi připojit.

 Co k tomuhle seriálu říct. Ze začátku jsem ho milovala. Dva bratři hledají svého otce a jen tak mimochodem při tom zabíjejí všechno zlé, co jim vleze do cesty. Příšerky jsou skvěle děsivé, člověku běhá mráz po zádech a nakonec vždy dobro zvítězí nad zlem. Skvělé že? Jenže pak to začne být trochu nuda. Děsivé je to pořád, ale začnete si uvědomovat, že poslední dobou loví Winchesterovi chlapci buď naštvané duchy, nebo démony. Jiná bytost se objeví jen velmi vyjímečně, a i když se ještě úplně nenudítě, začíná na vás ta monotónost doléhat. 
To si ale uvědomují i autoři seriálu, a tak začnou dělat kraviny. Několik dílů ro vypadá, že z celého seriálu hodlají udělat komedii. Potom ale vrátí do hry jejich otce, Johna. To je fajn, jenže potom začne kolotoč umírání a znovu oživování jednotlivých postav. Dean umíra, John se za něj obětuje. Dean si to vyčítá a přestane být při lovení opatrný, protože prakticky nemá pro co žít. Nakonec umře, ale Sam bez něj odmítá žít a přivede ho zpátky. Pak umře Sam a Dean ho přivede zpět. Otevřou brány pekla a na zem se vyhrne tuna potvor. Pak zase umře Dean a z pekla ho vytáhnou andělé. Oba chlapci se dostávájí do středu války mezi anděly a démony. Každý dostane svou roli, oba něco podělají, až rozpoutají apokalypsu. 
Samozřejmě i když by si jí člověk představoval jako okamžitý konec světa, tak  to není. Jenom se postupně zhoršuje situace. Autoři přišly na to, že ačkoliv démonických potvor není nekonečná zásoba, v bibli se taky najde dost pohrom, které by se daly využít. Základní požadavek seriálu to splňuje - nepochází to z přírody. A tak jedeme dál, a pronásledují nás andělé, jezdci apokalypsy, sedm smrtelných hříhů a spousta dalších věcí. To už jsou ale Sam a Dean jenom loutky ve hře mnohem větších a silnějších hráčů. A i když se pořád něco děje, je to už zase sakra nuda. Už od toho neustálého umírání a oživování si člověk říká, jestli to autoři trochu nepřehánějí. Strašidelné už to není ani trochu a vy jenom čekáte, kdy i autorům dojde, že je čas skončit. Protože natočení dokonalého seriálu vyžaduje spoustu věcí. Samozřejmě skvělý a originální námět, sympatické postavy, které dokážete mít rádi a fandit jim, ať se dostanou do jakékoliv situace, a spoustu dalších očividných věcí. Tyhle základní věci Supernatural má, ale chybí mu jeden velice podstatný detail. Umění poznat, kdy je třeba skončit a vyhnout se násilnému prodlužování agónie, na kterou diváci beztak koukají jen ze zvyku. 
Supernatural dostává ****. Ze začátku mohl dostat plný počet, ale posledními několika sériemi se dostal na velice slabé ***. Takže průměrně má čtyři, i když už si je poslední dobou rozhodně nezaslouží (momentálně jsem v půlce 6. série a další už sledovat odmítám)

Jinak mimochodem. Každá série měla jiný začátek. Vždy se jednalo o nějaký efekt a jednoduchý nápis supernatural. Mě se nejvíc líbil tenhle (i když už zase nevím, ze které série je): 

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)