Chris Priestley - Příšerné příběhy strýce Montaguea

1. 1. 2012

Anotace: Strýc Montague žije osaměle, jen se svým tajuplným sluhou. Třebaže cesta k jeho ponurému starému domu vede hlubokým strašidelným lesem, malý Edgar svého příbuzného rád navštěvuje. Strýc má totiž nepřebernou zásobu hrůzostrašných historek. Jenže čím víc jich chlapec vyslechne, tím víc se cítí nesvůj. Ve vzduchu visí cosi zlověstného. Mlha venku houstne, v domě panuje čím dál větší zima a ozývají se v něm podivné zvuky. Odkud strýc všechny ty historky zná a proč ve svém sídle uchovává předměty, které v nich sehrály neblahou roli? Edgar nakonec zjistí, že strýcův život má svou velmi temnou stránku, která je strašlivější, než si vůbec dokázal představit. 

Vzhledem k tomu, že veškeré silvestrovské oslavy bojkotuju už několik let, zůstala jsem včera sedět doma a otevřela tuhle knížku. V knihkupectví mě zaujala svým přebalem a samozřejmě názvem. Jako o hodně mladší jsem měla moc ráda knížku Sedm strašidelných příběhů, a říkala jsem si, že i když už jsem na to trochu stará a nejspíš mi ty příběhy budou připadat spíš směšné než strašidelné, stejně by se mi to mohlo líbit. A rozhodně jsem se nespletla. Tedy v tom, že se mi bude líbit. Příběhy to totiž byly pěkně strašidelné. Zvlášť ty poslední dva. Vlastně jde o to, že strýc Montague vypráví Edgarovi příběhy, které se nějak vážou k předmětům v jeho studovně. Edgar si vždycky některý předmět vybere, protože ho něčím zaujal a strýc mu k tomu poví odpovídající příběh. Každý příběh končí mezihrou o Edgarovi a jeho výběru dalších předmětů. A tyhle mezihry jsou také strašidelné. Edgar v temném domě slyší divné zvuky a kroky, někdo lomcuje klikou a venku se přibližuje mlha. Nakonec se dozví příběh strýce Montaguea, který tohle všechno vysvětlý, i když dušičku rozhodně nezklidní. 
Příběhy to byly docela dobré. U některých jsem se vážně začínala bát, ale vždycky, když příběh gradoval, tak najednou skončil a veškeré to krásné napětí úplně zkazil. Ale i tak je to dobrá knížka, a i když je co se týče budoucího děje dost průhledná, o něco mladšího čtenáře určitě zabaví.

2 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Tohle zní skvěle, taky takové knihy miluju a to, že jsou pro mladší čtenáře mi nezábrání je přečíst :D Začínám si připadat jako spamař :D Za dnešek už jsem ti tu nechala nevím kolik komentářů :D

Ohana řekl(a)...

:D přesně 9 komentářů..ale já jsem ráda, alespoň někdo má názor na můj názor :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)