Terry Pratchett - Barva kouzel

28. 1. 2012

Anotace: Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s lakomým a naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na stovce malých nožiček, s draky, kteří existují, pokud na ně opravdu věříte, a samozřejmě dojdete až na okraj této podivné planety. 

Vzdávám to. Po dlouhé době musím uznat porážku. Škoda je, že se jedná zrovna o Zeměplochu. Nehodlám to s ní vzdát úplně. Vezmu si jí ještě do vlaku a uvidíme, když mě nebude nic rozptylovat, jestli se nedokážu začíst a dokončit i druhou polovinu. Myslela jsem, že když už jsem přečetla dva díly, někde ze středu celé série, budou se mi líbit všechny. Teď si jen říkám, jestli se třeba nebude kvalita postupně zlepšovat s počtem knih. Třeba se Pratchettovi nepovedla první tak úplně dokonale, ale časem na to přišel. Nebo kvalita prostě kolísá. Navíc ty dva byly o městské stráži, zatímco tahle je o Mrakoplašovi.
Každopádně ze čtyř částí, na které je kniha rozdělená jsem přečetla první dvě. A mám dost. 
Chvílemi to připomíná stylem psaní Douglase Adamse a Stopařova průvodce po galaxii, až na to, že není ani zdaleka tak vtipná a rozhodně není tak čtivá. Prostě jedno velké zklamání. Zvlášť po prohlášení na zdaní straně, že se jedná o "nejšťavnatější a nejoriginálnější fantasy od doby, kdy vyšla kniha stopařův průvodce po galaxii". Jak říkám, zkusím to s ní ještě jednou, ale rozhodně ne teď, kdy mám po zkouškovém, kratičké prázdniny přede mnou a na výběr tolik skvělých knih. Nechci se nutit čist něco, co mě prakticky vůbec nebaví.

7 komentářů:

Maataaa řekl(a)...

Ja som od Pratchetta čítala len Fausta(Erika), a bolo to také...nooo...také ako som čakala. Každopádne má autor špecifický štýl...tak som zvedavá na ďalšie knihy. :D

Ohana řekl(a)...

No, já na něj nechci zanevřít..doufám, že další díl bude lepši

Dejzi řekl(a)...

Mně přijde, že Pratchett paroduje snad všechna možná fantasy apod. díla - jenže aby si člověk parodii náležitě užil, musí znát dílo původní, což jednak není můj případ, protože k fantasy se uchýlím jen občas, jednak je to náročné obecně, protože paroduje víc věcí najednou.
Knížku jsem dočetla, ale moc mě neoslovila. Ze Zeměplochy jsem četla ještě Lehké fantastično a Čaroprávnost, která se mi líbila myslím nejvíc.
Úplně první knížka, kt. jsem od Ptrachetta četla byli ale Kobercové, což je knížka naprosto mimo cyklus, a ta se mi líbila asi úplně nejvíc :)

Ohana řekl(a)...

Nevím no, dneska jsem stála v knihkupectví nad Čaroprávnem a přemýšlela, jestli ho tedy mám vůbec kupovat. Nakonec jsem odešla s Arénou smrti od Collinsové, kterou už jsem sice četla, ale jako e-book. Uvidím jestli mě Pratchett ještě nepřesvědčí.

Jillian řekl(a)...

Z toho,že se ti nelíbila Barva kouzel si vůbec nic nedělej:) Četla jsem hodně Pratchettovek a Barva kouzel ač je první a mnoho lidí se domnívá, že je to úplný základ a musejí si ji povině přečíst je opravdu jedna z těch horších;) Vzhledem k tomu, kolik dílů Zeměplochy existuje nemohou být všechny na stejně dobré úrovni ale já osobně jsem Barvu kouzel nikdy nedočetla a nejsem v tom sama. Spoustě lidí se nelíbila i když ostatní knihy zbožňují:) Takže věř mi, nic si z toho nedělej a klidně se pusť do jiného dílu, tenhle ti vůbec nebude chybět :D Já sama jsem naštěstí jako první četla Morta a je to úplně ale úplně něco jiného. Pak mám ráda Otce prasátek, Dámy a pánové a hlavně Maškarádu, což je parodie Fantoma opery. V době kdy jsem ji četla jsem měla o Fantomovi opery jen základní povědomí a i přesto jsem se skvěle bavila:D Takže čtenář nemusí nutně znát "předlohu" i když je to samozřejmě lepší:)

Anonymní řekl(a)...

Podívej, první díl je opravdu nejslabší. Já třeba miluju Zaslanou poštu a Nadělat prachy, ty jsou dokonalé :)

Ohana řekl(a)...

Nejspíš dám Pratchettovi ještě šanci, jen teda skutečně netuším, jak vybrat ty správné díly. Nechce se mi kupovat je všechny, když se mi půlka třeba vůbec nebude líbit..

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)