Záložky

2. 1. 2012

Tak mě napadlo, když jsem zase hledala záložku pro mou další knihu, že záložka je zajímavé zařízení, které také může dost říct o čtenáři, stejně jako samotný výběr knihy.
Záložky můžeme mít klasické papírové:

Ty mohou také být magnetické:


Nebo třeba rohové (i když u těch bych se asi bála, že mi z knihy v tašce vypadne):
Mohou být třeba i dřevěné, ty ale většinou bývají objemnější a bála bych se, že knihu poškodí:
Horší je to s kovovými, které sice vypadají zajímavě, ale zase už jsou tak velké, že se kniha otevírá prakticky sama: 
Některé kovové navíc už od pohledu budou ničit stránky knihy, na kterých by byly upevněny:
O něco šetrnější se zdají být různé látkové, které ale zase bývají samozřejmě měkké a člověk si s nimi knihu neotevře:
Našla jsem i z velice neobvyklého materiálu, ale ta se nezdá prakticky využitelná, vzhledem ke křehkosti suchého kukuřičného šustí:
Potom se dají najít různé vtipné nebo třeba i praktické záložky, ty ale většinou také nebývají zrovna nejšetrnější ke knize:

Záložku si samozřejmě můžete vyrobit i doma, více či méně komplikovanou cestou (např. útržek papíru je také vlastně doma vyrobená záložka)
Navíc jsem na internetu našla velice dobré nápady. Nejprve látkový obal na knihu se zabudovanou záložkou, ten ale zase nebude pasovat na každou knihu:
A potom jakýsi gumový pásek, který se navlékne na stranu knihy a dokonce má malý výstupek na označení konkrétní věty (což může být velká pomoc pro zapomnětlivé čtenáře, nebo ty, kteří mají rádi rozečtených víc knih najednou):
Já osobně si většinou záložku vyrobím sama. A to z kousku papíru tak akorát velkého a černé izolační pásky nebo třeba obyčejné lepenky. Prostě ten papír celý oblepím tak, aby nikde nekoukal ani kousíček a nikde nepřesahovalo lepidlo. Potom ho můžu různě ohýbat, aniž bych mu jakkoliv ublížila, nebo mi (jako už několikrát) může klidně vyklouznout z knihy rovnou do vany a po lehkém osušení je jako nový. Často ale takovouhle geniální záložku nemůžu najít a pak popadnu cokoliv je zrovna po ruce.
Stejně mám nejraději knihy, které mají vlastní látkovou záložku už zabudovanou, a člověk se nemusí obávat, že by ji ztratil.
Co používáte vy? Obyčejný kus papíru, něco propracovanějšího, nebo jako barbaři ohýbáte růžky? Nebo si někdo dokáže prostě pamatovat kde skončil?

(většina fotek je z fler.cz)

2 komentářů:

annejude řekl(a)...

Zajímavý článek, já jsem obvykle lajdák a strčím do knihy první kus papíru, co je po ruce:D

Ale jinak jsem klasik a používám ty z tvrdého papíru nebo zalaminované záložky, teď jsem dostala několik rohových, které jsou taky fajn.

Ze záložek, které si zmínila v článku, slyším poprvé o tom gumovém pásku - to mi přijde jako dobrá vychytávka:)

Kacennnka řekl(a)...

Osobně poslední dobou využívám magnetické záložky, ale také nedám dopustit na svou "domácky vyrobenou" záložku Green Day. Už ani nevím, kdy jsem ten kus papíru s nimi vzala, ale nevadí. :D

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)