Meme - Knihy, ke kterým se vracím

22. 1. 2012


Včera jsem si procházela své starší články a jeden z prvních (Oblíbené knihy) mě inspiroval k vytvoření mého vlastního meme. O co jde? I když ráda čtu nové knihy, které mě překvapí a jsou napínavé, je spousta knih, ke kterým se vracím. Čtu je pořád dokola. Vím, že spousta lidí čtení knih znovu považuje za ztrátu času, který by mohli využít ke čtení dalších a dalších knih. Já jsem se ale už smířila s tím, že rozhodně za svůj krátký lidský život nepřečtu všechny skvělé knihy, které existují. Čtení stále nových knih je sice fajn, ale když narazím na nějakou opravdu skvělou, nechci jí jen odložit na poličku spolu s ostatními a nechat jí tam. Chci si jí vychutnávat znovu a znovu.
A přesně pro lidi, jako jsem já vzniká tohle meme. Půjde o to, každou první středu v měsíci zveřejnit článek o knize, ke které se rádi vracíte. Může to být dětská kniha, dívčí románek, nebo třeba světová klasika. To je mi jedno. V každém příspěvku chci vidět obálku, anotaci, rok vydání, potom klasickou recenzi a na konec pár slov o tom, proč vás zrovna tahle kniha tak uchvátila. Pokud si dokážete vzpomenout, zajímalo by mě i jak jste se k ní prvně dostali. Někdo vám ji doporučil? Sama vás zaujala? Nebo to byl dárek?
Rozhodla jsem se vytvořit meme, a ne jen vlastní pravidelnou rubriku, protože mi přijde, že většina memes (nebo mem, memí?co já vim, jak se to skloňuje) mi přijde jako taková výplň blogů, která člověku o blogerovi nic neřekne. Je sice hezké, že opíšete dvě náhodné věty z náhodné knihy, nebo mi sdělíte svůj názor na obálku knihy, ale přijde mi to, jako takové zabíjení času. Nemáte ještě přečtenou knihu na další recenzi, ale nechcete nechat blog další dva dny prázdný? Strčte tam meme. Ale přijde mi, že tohle mé by mohlo alespoň mě říct něco víc o vás. Protože knihy čteme všichni, ve většině titulů se blogeři shodují, ale ty, které zaujaly přímo vás? To je něco jiného. 
Vzhledem k nižší návštěvnosti mého blogu, nepředpokládám, že by se hned ujalo, ale tady je linkovač, kdyby se chtěl přecijen někdo přidat:


A proč zrovna první středu v měsíci? Mám totiž špatnou pamět a přijde mi, že ty cvičné poplachy vždycky ve 12 hodin mi tenhle příspěvek třeba připomenou.
Takže 1.2. se můžete těšit na můj první příspěvek do Knih, ke kterým se vracím. :)

(obrázek použitý na vytvoření buttonku je od uživatelky Senderosolvidanos na deviantart.com)

12 komentářů:

Tereza Eliášová řekl(a)...

To je moc zajímavej nápad, myslím, že se přidám :)
A ten budík v podobě cvičnýho poplachu v poledne mě fakt pobavil, to je super! :D

Ohana řekl(a)...

Díky :) jen doufám, že už něco takového neexistuje..

Myanmar řekl(a)...

Nejspíš se přidám :) Jen nejspíš nebudu přidávat články s "železnou pravidelností", to se mi zatím nedaří u žádného meme, ale to snad nebude vadit :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj. Podle mě je to skvělý nápad. Také mám knížky, ke kterým se velice ráda vracím, jenže nemám blog abych se přidala. Takže ti alespoň popřeji hodně úspěchů s tímto meme. Mimochodem pěkný blog :)

Ohana řekl(a)...

Díky :)
Myanmar: to samozřejmě vůbec nevadí, budu ráda za každý článek
Anonym: pokud by ses vážně chtěla podělit o své knižní stálice, není problém se domluvit a publikovat články pod tvým jménem skrze můj blog :)

Teresa Andrew řekl(a)...

Vyzerá to zaujímavo,možno sa zapojím :)))
a odložiť dobré knihy je blbosť,treba sa k ním vraciať(priznám sa ti,ale pšššt nepovedz to nikomu :D Twilight 1 diel mám 14x prečítaný:DDD)

Ohana řekl(a)...

Teresa: neboj, tvé tajemství je u mě v bezpečí :)

Jillian řekl(a)...

I'm in:) Pěkně jsi tu vystihla to, co si o meme myslím i já:) Já k žádnému meme nepatřím. Mám připravenou hromady článků o tom co bych si chtěla koupit nebo přečíst a raději je píši nezávisle na meme, ale tohle se mi moc líbí, už jen proto, že bych něco takového stejně časem napsala a proto, že tohle ostatním o bloggerovi skutečně aspoň něco řekne:) Takže se přidávám:))

Julia Rose řekl(a)...

Úžasný nápad! Rozhodně se přidám, ale až na začátku listopadu. Každopádně mi ta naše houkačka tady alespoň nějak pomůže :D :)

Ohana řekl(a)...

Díky :) ráda se podívám

Saiph Lacaille řekl(a)...

Přidávám se, ale linkovač se mi nenačetl. Asi se mě bojí :O

Ohana řekl(a)...

Eá manë: Linkovač měl jen omezené fungování a hádám, že už vypršel, ale to vůbec nevadí. Na tvé články se rozhodně ráda zajdu podívat :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)