Crossover seriálů

2. 2. 2012

To je fenomén, který je poslední dobou čím dál tím rozšířenější a já osobně to prostě miluju. O co jde? To, že herce z jednoho seriálu potkáte v jiném jako úplně jiné postavy, je běžná věc a nikoho nepřekvapí. Občas potěší i ona, pokud si třeba celý pilotní díl lámete hlavu tím, odkud toho člověka sakra znáte. Ten okamžik, kdy vám to dojde k nezaplacení. Ale poslední dobou si všímám ještě něčeho jiného. 
Seriál si zapůjčí herce včetně jejich původních postav z jiného seriálu a nějak naváže na jejich příběh. Obvykle je to jen taková jednohubka, která má nejspíš zvýšit sledovanost, ale i na těch pár minut to prostě potěší. 
Všimla jsem si ho už v Přátelích, kdy v jednom dílu do kavárny Central Perk přijdou Jamie (Helen Hunt) a Fran (Leila Kenzle) ze seriálu Jsem do tebe blázen (Mad about you). Kdo tenhle seriál nezná, bude mu ten konkrétní moment v přátelích připadat jako obyčejný vtip, kdo zná, bude se smát ještě za týden.


Z novějších seriálu se podobná situace stala třeba v Cougar town, kde se v posledním dílu 2. série objevuje jako host Ted Buckland ze seriálu Scrubs. Dokonce se zmíní o své přítelkyni Gooch, která mu utekla z doktorem jménem Hooch (oba byli součástí Scrubse).


Navíc se v Cougar town na okamžik objevil Abed ze seriálu Community. V Community zase několikrát zmiňovali Cougar town a dokonce se v ní objevili Laurie a Travis prostě tyhle dva seriály se prolýnají hned několikrát. Všechny takové okamžiky z prvních dvou sérií obou seriálů najdete tady v tom videu:


A nejnověji jsem v pátém dílu druhé série seriálu Life unexpected, který by se tu měl objevit zítra, potkala Haley a Miu, postavy ze seriálu One tree hill. Mia je zpěvačka, kterou Haley v tomhle seriálu objevila a v Life unexpected se objevuje jako jeho hvězda hudebního festivalu. Upoutávku na tenhle okamžik si můžete prohlédnout přímo tady:


No není to skvělé? Je to skvělé! Takovéhle okamžiky prostě miluju. (Skoro stejně jako třeba muzikálové díly seriálů.) V angličtině tomu říkají crossover. Většina lidí, která není stejný šílenec jako já a nezná každý seriál, by si toho nejspíš nevšimla, ale já si všímám a vždycky mám hroznou radost. Znáte vy nějaké Crossovery, které jsem tady nezmínila? Třeba jsem jen zapomněla, nebo si nevšimla, nebo se týká seriálu, který neznám. Pokud znáte, podělte se v komentářích. Uděláte mi radost :)

2 komentářů:

Storycollector řekl(a)...

Trochu tě poopravím crossover znamená pouze, když se prolnou dvě nebo více děl (v tomto případě seriálů), ne když jeden herec hraje více postav. Příklad s Přáteli a Jsem do tebe blázen je správně. Někdy ovšem hraje herec v jiném seriálu podobnou postavu nebo řekne hlášku, kterou původně řekl v tom druhém seriálu, ale to už je Actor allusion nebo shout out, kdy tvůrci záměrně zvýrazňují podobnosti postav, aby pobavili fanoušky. Více o podobných 'úkazech' se dozvíš na stránce www.tvtropes.org

Ohana řekl(a)...

Mě přijde, že když jeden herec hraje tu samou postavu ve více seriálech (se stejným příběhem, jménem a vším kolem), tak to docela odpovídá prolnutí dvou děl. Ale díky za komentář a na tu stránku se určitě podívám :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)