Day 03: Kniha, která tě rozesměje

16. 2. 2012

Tak těch je hodně. Některá víc, některá míň. Některá možná ani rozesmávat nemá, ale já si stejně něco vtipného najdu. Při téhle otázce se mi ale v mysli vynoří dva takové hlavní tituly, u kterých se prostě směju, až občas brečím a je mi jedno, jestli jsem zrovna doma nebo v plném vlaku. Může tu být ale jen jedna, takže pro kterou se rozhodnu?

Douglas Adams - Stopařův průvodce po galaxii

Anotace: První část "pětidílné stopařské trilogie", kterou autor původně koncipoval jako rozhlasovou hru pro stanici BBC. Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný, ale sympatický pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z nehož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy. 

Kdo by neznal tuhle prvotřídní sérii. Člověk se směje prakticky od prvních slov a nepřestane, dokud se nedostane na konec. A pokud i potom máte chuť na další dávku humoru tohohle legendárního autora, stačí sáhnout po Holistické detektivní kanceláří Dirka Gentlyho nebo Dlouhém temném času svačiny duše nebo třeba po Lososu pochyb. Losos totiž obsahuje nedokončený třetí díl knih o Dirkovi a spoustu dalších textů, které nikde jinde nenajdete. Mimo jiné i povídku o Zafodu Bíblbroxovi. Jednou, až zase budu mít opravdu čas na čtení a nebudu muset krást chviličky mezi školou a zbytkem života, si hodlám přečíst celou sérii Stopařova průvodce, tentokrát i se šestým dílem, který jsem zatím jen uložila do knihovny, po stopařovi navázat Dirkem Gentlym a po obou dílech ještě přešíst Lososa. A pak už zbývá jen 25. května popadnout ručník a vydat se do ulic :) a propos: najde se ještě další blázen, který dodržuje ručníkový den?

3 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Jáá! Já dodržuju ručníkový den :D Opravdu úžasně vtipná kniha, spolu s Pratchettem jedna z těch u kterých se směju opravdu nahlas :D A to jsem ji nikdy nečetla v češtině, jen anglicky, musím si to konečně pořídit:))

Maataaa řekl(a)...

Tak toto si sa teda trafila :)
Vždy sa smejem na plné kolo :)
Ale musím sa priznať, že sa mi vôbec nepáči táto česká obálka. Podľa mňa je tá slovenská lepšia. :)
Nič v zlom. :)

Ohana řekl(a)...

Maataaa: S tím naprosto souhlasím. Tyhle obálky jsou jednoduše příšerné. Naprosto nechápu, kde vzali takovýhle nápad, navíc jsou tak zvláštně vázané, že se i čtou hůř než klasický paperback. Ale tak co se dá dělat..

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)