Jekyll

21. 2. 2012

(2007)

Popis z CSFD: Drama z produkce BBC je v podstatě pokračováním příběhu o doktoru Jekyllovi a panu Hydeovi. Je rok 2007 a doktor Jackman čelí své druhé osobnosti s pomocí moderní technologie (GPS, diktafon, atd.), ale i to se zdá být málo. Musel opustit rodinu, aby je uchránil, a navíc po něm pase tajemná organizace, která existuje jen proto, aby jej zkoumala. Pan Hyde totiž může být dalším krokem v evoluci.

Moffat je génius. Co jiného může tenhle šestidílny seriál být, než dílem génia? Doktor Jekyll a pan Hyde. Kdo by ten příběh neznal? Co by se ale stalo, kdybychom ho posunuli do současnosti? Samozřejmě ne doslova, ale jeden z těch dvou přeci musel mít potomky, kteří by nesli stejné znaky řekněme rozdvojené osobnosti. A tak se setkáváme s doktorem Jackmanem. Moderním doktorem Jekyllem. Jackman má ale se svým panem Hydem dohodu, rozvrh přeměn a neustálý dohled pomocí GPS a vzkazů na diktafonu. Drží Hyda na uzdě, protože ten ví, že kdyby něco provedl a Jackman by to zjistil, okamžitě by se šel udat na policii. Jenomže i doktor Jackman má tajemství před svým alter-egem. Má totiž rodinu. Ženu a děti. A za žádnou cenu nechce, aby se seznámili s panem Hydem.
Postupně se dozvídáme o dvojím životě doktora Jackmana, každý jeho detail, podíváme se i do jeho minulosti, a s každým dílem se přibližujeme k odkrytí toho největšího tajemství. To vám ale samozřejmě nebudu prozrazovat.
Tenhle seriál, spíše než seriál připomíná film. Hodně dlouhý, rozkouskovaný film. Příběh sám je totiž trochu moc složitý, než aby se dal nacpat do nějakých dvou hodin, takže ho nacpali do padesáti minut. Šestkrát. Jinak vážně musím pochválit celé zpracování, scénář, soundtrack, kameru a hlavně obsazení. James Nesbitt je naprosto úžasný. No vážně, pokud chcete zažít perfektní hereckou symfonii, a je vám, řekněme, alespoň 15 let, rozhodně doporučuji. A co ještě zbývá říci? Ano, už si vzpomínám. **** panu Jekyllovi. Nedokážu přesně říct proč nedostane plný počet, ale někde v hloubi mám pocit, že si ho prostě nezaslouží. Musí se spokojit jen s nějakými 90%.

7 komentářů:

Maataaa řekl(a)...

Chceme ďalší seriál od Moffata :)
A najviac sa teším na budúci tok...bude 50 výročie Doktora...tak očakávam inú pecku. :)
A samozrejme aj nového Sherlocka :)

Kapitánka Nemo řekl(a)...

Ahoj, já píšu tak trochu mimo téma... Jak máš pod knihou, kterou právě čteš, nebo pod projekty, které právě plníš takový to "počítátko", to je někde automaticky generovatelné, nebo je děláš sama?? Já je právě viděla na více blozích, v různých barvách atp. :)

Jillian řekl(a)...

Hele tak o tomhle jsem vůbec neslyšela:-o Jak je to možný, že jsem to přehlídla?:D Musím vidět!

Ohana řekl(a)...

Maataa: 50. výročí? wow..tak to bude určitě něco spešl :)

Kapitánka: podívej se na http://www.critiquecircle.com/wordmeterbuilder.asp
tam si vygenerujes zakladni podobu a potom uz ti staci jen vkladat jine hodnoty, ktere v tom jednoduchem kodu snadno rozpoznas :)

Ohana řekl(a)...

Jillian: já ho taky přehlídla, až tady mě na něj nějaká dobrá duše upozornila a rozhodně nelituju :)

Maataaa řekl(a)...

Veru tak...Doktor sa začal vysielať v roku 1963 :)
To je teda doba, že?
Práve preto plánuje Moffat nového Doktora až na jeseň a potom aby mu koniec vyšiel na rok 2013 :)
Naozaj sa teším...určite to bude bomba. :)

Ohana řekl(a)...

no, ale nezlobila bych se, kdyby nám pár dílů přihrál už na jaře..to čekání mě vždycky zabíjí..

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)