Nad čím mi zůstává rozum stát

20. 2. 2012

Nedávno mě napadlo (čti dožralo) hned několik věcí, co se světa knih a knižních blogů týče. A poněvadž psát o každé zvlášť nemá smysl, protože mé nejspíš nesmyslné stížnosti stejně nevydají na moc dlouhý článek, rozhodla jsem se sepsat to všechno postupně do jednoho článku a tady je výsledek:

Neustálá otázka meme, projektů a jejich autorství
K tomuhle už bylo na různých platformách řečeno mnoho. Nejlépe to asi shrnula Abyss, takže jen opravdu ve zkratce: lidi, nebuďte blbí. To, že si někdo vypíše z knihy dvě věty a následně je zveřejní pod nejakým vtipným názvem nejlépe s aliterací, z něj ještě nedělá prvotního autora vypisování vět. Samozřejmě se to týká i mnohem promyšlenějších projektů, ale proboha, lidi, vzpamatujte se.

Experti na knižní série, kteří ovšem viděli pouze film
Nejvíc se tohle pořád ještě týká Stmívání. Naprosto miluju všechny ty posměváčky, kteří se nestydí útočit na základě filmu (který, jak všichni víme je vždy horší, než kniha) i na předlohu a na samotného autora. Ano, pokud si přečtete celou sérii (nebo bych se spokojila i jen s prvním dílem, což pro mnohé z těhle inteligentů zabere i tak minimálně rok), potom můžete kritizovat až do aleluja, ale do té doby, se prosím omezte jen na kritiku herců, kamery a podobných věcí. To, že je scénář slátanina přeci ani vzdáleně neznamená, že knižní předloha je zhovadilost nejvyššího kalibru. 
Například právě u Stmívání se neustále všichni smějí myšlence třpytícího se Edwarda. Ale pokud by si knihu přečetli, nepřišlo by jim to z původního popisu ani trochu směšné. Potom mě skutečně naštve takovýhle vtípek: 
Nebo se prostě nepřestanu divit těm expertům, kteří se podívají na filmy o Harrym Potterovi a tvrdí, že už knihy číst nepotřebují, protože příběh znají. To si jako dělají humor??
Nejsmutnější ale je, když se třeba při sestavování seznamu četby k maturitě, většina mých spolužáků podívala na pár filmů, natočených podle knih a napsala si je do četby. Copak si neuvědomují, jak obrovský rozdíl to je, a že to, že viděli film, je ani zdaleka neopravňuje tvrdit, že četli knihu? Ano, uznávám, že u několika výjimek to vyjde na stejno, protože scénář skutečně odpovídá předloze, ale tuhle výjimku stejně nepoznáte, pokud neznáte předlohu, že?

Otázka recenzních výtisků
Nechápejte mě špatně. Recenzní výtisky jsou skvělý nápad. Pomohou rozšířit povědomí o knize, pomohou chudým ale nadaným recenzentům. Na tom není nic špatného. Co mě ale štve, je drzost některých lidí. Člověk si založí blog, napíše jednu recenzi a už si říká recenzent a píše do nakladatelství. Pokud je tomu člověku navíc nějakých patnáct let, jedná se dle mého o o to větší drzost. Samozřejmě nepopírám, že někteří z těchto mladičkých recenzentů jsou skutečně dobří, dokáží napsat kvalitní recenzi bez spoilerů, dokáží vypíchnout všechno v knize důležité a dají si s tím skutečně hodně práce. Přecijen vyšší věk ještě neznamená vyšší kvalitu recenze. U většiny to tak ale je. Člověk se prostě musí tak říkajíc vypsat. A navíc, jak pečlivá asi bude většina těhle dětí? Asi moc ne, že.
To by potom člověk zaplakal, když vidí ty drzouny, kteří si založí blog jen aby si mohli psát o knihy zdarma a nakladatelství jim na to skočí. Teď si asi říkáte, že dost možná jen závidím, protože já sama recenzní výtisky nedostávám. Není tomu tak. O žádné jsem si nepsala a ni psát nehodlám. Mám soudnost, co se týče kvality mých recenzí. Tedy, já bych je tak ani nenazývala. Píšu je totiž převážně pro sebe. Nedržím se nějaké struktury, nesnažím se utvořit ucelený obraz o knize. Prostě napíšu, co jsem si při čtení myslela. A ne, to skutečně ještě nezajišťuje recenzi. Ta musí splňovat nějaké minimální požadavky. Jsem si docela jistá, že by se dalo dokonce najít pár knih o tom, jak recenzovat knihy. Každopádně já za celý život napsala přesně tři recenze, které se tak nestydím nazvat. Všechny byly kvůli předmětům do školy (každý semestr hezky jednu) a daly mi tolik práce, že mi za to těch pár řádek s vlastním názorem skutečně nestojí. 
Samozřejmě neříkám, že by se měly recenzní výtisky nějak hromadně rušit. Jsou lidé, kteří si tu cenu knihy při psaní recenze skutečně odpracují a na jejich recenzích je to vidět. Jenom bych prosila soudnost od všech, kteří uvažují o napsání nějakého toho e-mailu do nakladatelství. Pokud nemáte blog pečlivě a pravidelně aktualizovaný po alespoň, řekněme, půl roku (já bych klidně řekla i rok), prosím, počkejte ještě. Pokud se potřebujete zeptat zkušenějších blogerů, komu a kam napsat, prosím, počkejte ještě (dokud na to nepřijdete sami). Pokud je vám méně než 16 let, prosím, počkejte ještě. Už jenom proto, že těmi stovkami e-mailů, ze kterých si třeba jen jeden, dva blogeři skutečně zaslouží získávat za své recenze knihy zdarma, snižujete možnost, že se právě na tyhle lidi dostane.

A proč sem všechno tohle píšu? Nevím, asi si jen ráda stěžuju :)

4 komentářů:

Maataaa řekl(a)...

Dobrý článok...najviac ma dostalo to s Harrym...vo filme vynechali asi 90 percent obsahu knihy, takže naozaj ľutujem všetkých, čo nečítali knihu.
A ku meme - neprispievam o nich...nevidím v tom žiadny zmysel...dokonca ich ani nečítam na iných blogoch.
A k RC..ani ja som si o žiadny nenapísala, nehovorím, že ma to nelákalo...ale asi to nechám tak. :)
Veď a tak mám veľa kníh, ktoré si chcem prečítať...a keď chcem nejakú novú, tak tých pár eur už obetujem :)

Ohana řekl(a)...

díky za komentář :) jsem ráda, že se mnou někdo souhlasí..už jsem se začínala bát, že někoho zvlášť tou poslední částí urazím

Storycollector řekl(a)...

Souhlasím, že kniha se podle filmu nedá kritizovat, protože ji člověk prostě nezná. I když chápu, že už člověk nechce číst knihu, když viděl film. Já to tak dělám v případě, že o předloze nevím nebo mi nepříjde až tak zajímavá. V poličkách na mě čekají další knížky na přečtení, kterým chci dát přednost. (Ostatně často je to opačně, přečtu něco a pak teprve vidím film.) To, ale neznamená, že se k té předloze nevrátím. I když u takových 'Strážců z Ga'hoole' o tom pochybuju.
Se Stmíváním se to má tak, že jsem napřed viděla film (ten se mi líbil) a pak jsem chtěla přečíst knížku. Ten nápad se třpytěním se mi líbil, ale zase mě odradil styl psaní. Takže možná dokoukám ságu, ale číst se mi ji nechce. Na Twilight filmu se mi líbí to, že je tam to hlavní a že to není tak roztahané jako v knížce. Ale to je jen můj názor, rozhodně se nesměju těm, kteří si četbu užívali.
K recenzákům: Jak už jsem psala u Nory. To si musí ohlídat i nakladatelství, když jen tak z fleku rozdají pár knížek lidem, kteří recenze odfláknou, pak je to špatný marketing. A co se týče těch, kteří zkusí poslat e-mail. Pff, jen ať to udělají. Zodpovědné vydavatelství si pročte jejich blog a když se jim nelíbí, tak mají plné právo jim poslat odpálkovávací e-mail. Takže o zodpovědné pracovité blogery strach nemám. :)

Ohana řekl(a)...

Já už teď obvykle, pokud se mi opravdu líbí knížka, tak se na film ani nedívám. Jako třeba Hunger games rozhodně nehodlám vidět, protože vím, že by mi akorát zkazili ten požitek z originálu.
Stejně to je třeba právě u toho Stmívání, četla jsem knihy, viděla jsem první díl, zanadávala jsem si, co všechno je tam špatně a rozhodla se, že další už vidět nepotřebuju.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)