Sherlock

4. 2. 2012

(2010)

Oficiální popis distributora: Současný Sherlock žije ve světě, kde jsou všechny informace přístupné během několika sekund v telefonu s internetem. Neustále esemeskuje, má vlastní internetovou stránku a místo neodmyslitelné lulky používá nikotinové náplasti. Živí se jako detektivní poradce, na kterého se policie obrací vždy, když je s rozumem v koncích (což je téměř neustále). Jeho základním životním pocitem je nuda, ze které ho dokáže vysvobodit jen co možná nejspletitější záhada. Ideálního představitele titulního hrdiny tvůrci nalezli v dosud prakticky neznámém Benedictu Cumberbatchovi, který podává fantastický výkon. Za jeho ledově chladnýma očima přímo vidíme, jak mu šrotují mozkové závity. Tento novodobý dandy chodí dokonale oblečen a na všechny strany trousí sarkastické bonmoty. Jediným člověkem, který dokáže snést jeho olbřímí ego, je doktor John Watson, vojenský lékař, jenž se právě vrátil z bojů v Afghánistánu. Přátelství s charismatickým dobrodruhem Holmesem mu kromě jiného zajišťuje chybějící adrenalin.

Sherlocka Holmese jsem kdysi četla. Tedy přečetla jsem asi dva příběhy a zbytek si nechala na později, zatím ale nebyla šance se k němu vrátit. Znám ale (asi jako všichni) základní postavy a teze. Proto jsem byla zvědavá, jak BBC zvládla tohle dílo přetransformovat. A asi jako všichni jsem byla příjemně překvapená. Sherlock vypadá, že se pro tohle století narodil. Nenašla jsem jediný detail, který by nějak výrazně skřípal a vzhledem k tomu, že původní podobu příběhů neznám, nemohu si na žádné donebevolající změny stěžovat. Nic mi nepřipadalo úměle našroubované na původní příběh, nebo nějak očividně změněné.
Tenhle seriál není tak úplně seriál. Zatím jsou dvě série, každá má tři díly po devadesáti minutách. Jedná se tedy o sérii filmů, které ale na sebe příběhem velmi navazují. Začínáme tím, jak se vlastně Holmes a Watson seznámili, rovnýma nohama spadneme do případu sériových sebevražd a od té doby se nezastavíme. Zbývá mi ještě jeden díl, ale nepotkala jsem jediné hluché místo, okamžik, kdy by se příběh táhl nebo kdy bych se stihla nedej bože nudit. Holmesův život je jedna dlouhá série vzrušujících okamžiků a fascinujích vysvětlení jeho neuvěřitelně rychlých myšlenkových pochodů. Opravdu mě pobavil díl se psem Baskervilským, který jsem znala i z jiné filmové podoby. Nebudu tady prozrazovat, jak scénáristé převedli tenhle příběh do moderní doby, ale musím říct, že to udělali skutečně skvěle. Přišlo mi totiž, že se zároveň dívám na starého dobrého Sherlocka a zároveň na nějaký supermoderní film, kde po viktoriánské anglii není ani stopy. Sherlock dostává plný počet, a budu rozhodně čekat na další díly.

8 komentářů:

Maataaa řekl(a)...

Toto je môj momentálne asi najobľúbenjší seriál, pretože Doctor Who sa teraz nevysiela (mimochodom, píše ho Moffat a niekedy aj Gattis - rovnako ako Sherlocka).
Píšeš, že si ešte nevidela poslednú časť, tak som zvedavá, čo povieš keď ju uvidíš, pretože tá je podľa najlepšia z tých 6-tich. :)
A nie som si istá, či prežijem ďalšiu rok o pol ročnú prestávku. :)

Ohana řekl(a)...

Já si říkala, že mi ty neuvěřitelně rychlé monology připomínají Doctora Who. Ten se tu samozřejmě taky jednou objeví. Ale potřebovala bych víc nových dílů obou těchto seriálů. Okamžitě! :)
Jinak poslední díl jsem už viděla a naprosto mě vyšokoval. Naštěstí poslední asi minuta to zachránila. Už jsem se bála, že na Sherlocka autoři zanevřeli, a rozhodli se ho takhle náhle ukončit. Jenže teď jsem o to zvědavější na další díl, kterého se ale dočkáme až buh ví kdy.

Maataaa řekl(a)...

A videla si aj neuvedený pilot? Je to v podstate prípad Study in Pink, ale je to trochu iné, ale v podstate je to to isté...Sherlock tak má lepšie vlasy. :)
A videla si poslednú časť Doctora? koniec 6. série?..Skončilo to v podstate tak isto, len v Doctorovi bolo ukázané ako sa to stalo. :)
Bože ja chcem nové časti :(
A ak sa ti páči Moffatova tvorba, odporúčam ešte Jekylla - je to moderná prerábka Doktora Jekylla a Pána Hyda. :)
Ale myslím, že Sherlock sa mu vydaril viac. :)

Ohana řekl(a)...

Pilot jsem viděla, líbil se mi v něčem víc, než potom první díl. Tam mě naštvali, jak při Sherlockově dedukci psali co vidí k věcem, které viděl. Naproto zbytečné. Přišlo mi to jen na efekt. A víc se mi líbilo Sherlockovo vybavení bytu. To potom trochu změnili.
Samozřejmě že jsem viděla poslední díl Doctora. To bych si nenechala ujít. Tam to bylo horší o to, že člověk očekával regeneraci a ono nic.
Za doporučení děkuju, určitě na to juknu :)

Maataaa řekl(a)...

Mne sa práveže to, že napísali ako myslí páči...a páči sa mi, že je tak robené vlastne celý seriál...urýchľuje to dej :)
Pilot mi prišiel iný...asi hlavne preto, že som si zvykla na "klasické" časti. :)
Ale brala by som takéto verzie aj ostatných častí. :)
Ináč prednedávnom som mala týždeň s Benedictom a film, kde sa mi páčil asi najviac bolo Third Star - na blogu mám také menšie odporučenie...to bol teda film...pocity z neho mám ešte doteraz. :)
A v Doktorovi ma dostala tá otázka..ja som nad tým nejak moc nerozmýšlala, ani som nečítala spoilery, takže ma to dostalo. :)
Ináč sorry za spamovanie...:):)

Ohana řekl(a)...

Third star vypadá pěkně :) rozhodně jí zařadím na seznam ke zkouknutí.
Líbí se mi tvůj blog :) i když ty barvy nejsou zrovna můj šálek kávy, ale proti gustu..
a samozřejmě vůbec nespamuješ :) jsem ráda, když se tu projeví taky někdo jiný, než jen pořád já

Dejzi řekl(a)...

Mně třetí díl vůbec nešokoval, ale asi proto, že jsem věděla už předtím, co Doyle (se) SH provedl. Co se týče Benedicta Cumberbatche, poprvé jsem se s ním setkala v třídílné sérii Až na konec světa z roku 2005 (vyšlo na levném DVD).

Maataaa řekl(a)...

Na koniec sveta som videla...to bolo celkom slušné...teda na to, že sa tam dokopy nič nedialo. :)
Ja sa tento týždeň chystám na Jeden musí z kola ven do kina, tak sa teším. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)