Day 17: Nejkratší kniha, kterou jsi kdy četl/a

1. 3. 2012

Stejně jako u minulé otázky jednoduše netuším. Porozhlédla jsem se ale po své knihovničce a vybrala jednu velice malou a tenoučkou knížečku, která mě zaujala.
Alan Bennett - Neobyčejný čtenář

Anotace: Novela Neobyčejný čtenář oceňovaného britského dramatika Alana Bennetta začíná popisem neobvyklé situace, kdy královna, když náhodou zabloudila do pojízdné knihovny, zaparkované poblíž Buckinghamského paláce, pocítí náhlé nutkání vypůjčit si knihu. Nemá však samozřejmě nejmenší tušení, že toto jako mávnutí motýlích křídel nevinné rozhodnutí přinese nedozírné následky. Jak si totiž s pomocí Normana, mladíka pracujícího v královské kuchyni, z knihovny začne půjčovat vše, klasiky počínaje a Jeanem Genetem konče, brzy pod vlivem četby začne měnit své názory, pochybovat o zavedeném světovém řádu a své roli jakožto královny. Jelikož její prapodivná vášeň nezůstane ušetřena pozornosti pracovníků paláce či jejího chotě, brzy povede k jistým velmi humorným událostem, které navždy ovlivní celou zemi. 

Tahle jednohubka má 128 stran. Navíc je menšího formátu, takže si člověk skoro ani nevšimne, že jí čte a má ji za sebou. Našla bych tu minimálně jednu tenčí (Služba zákazníkům, 70 stran), ale na Neobyčejného čtenáře jsem stejně chtěla upozornit, protože si to jednoduše zaslouží. Je to milá knížečka a ty absurdní situace, do jakých se královna ve své hondbě za čtením může dostat..Jednoduše zábava na takové pošmourné odpoledne, jako je třeba dnes. :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)