Lauren Kate - Pád

2. 3. 2012

Anotace:Některým andělům je souzen Pád...

Na Danielu Grigorim je něco bolestně povědomého. Ten záhadný, odtažitý chlapec upoutal pozornost Luce Priceové, už když ho viděla poprvé – v první den jejího pobytu v internátní škole pro problémové mladistvé. Ve škole, kde jsou zakázané mobilní telefony, všichni ostatní studenti jsou divní a každý krok sledují bezpečnostní kamery, znamená Daniel pro Luce jediný světlý bod. A přestože on s ní očividně nechce mít nic společného – a dává to jasně najevo –, něco ji k němu přitahuje jako můru plamen svíčky. Luce musí zjistit, co se Daniel tak zoufale snaží utajit... i kdyby ji to mělo zabít.

Další povedené dílko o andělech. Kdo by čekal, že se biblická postava stane tak vděčným tématem. Jenom nechápu, proč vždycky boje mezi anděly musí být biblických proporcí, zatímco knihu o vlkodlacích nebo upírech je možné napsat skromě jako příběh o problémech malé skupinky lidí. Žádná hrozící apokalypsa. Nic takového. Ale hezky od začátku. 
Prostředí zchátralé polepšovny mi přišlo velice sympatické. Arriane si musí člověk hned zamilovat a Luce litovat. Potom se přimotá spousta jiných postav, začne to být také o něčem jiném než jen seznámení s novým prostředím a začne to být rozhodně zajímavé. I když se z počátku může zdát, že se bude jednat pouze o lehce neobyčejný dívčí románek o těžkém rozhodování dívky mezi dvěma chlapci a o nešťasné lásce. Stejně ale tušíte, že je za tím něco víc. Co Trevorova záhadná smrt? A Luciina okamžitá přitažlivost k Danielovi? To, jak se dokáže ztratit v Camových očích? A pak jsou tu samozřejmě stíny. Temná varování všude, kam se Luce podívá. 
Obyčejný příběh to tedy nebude. Přesto pěkně dlouho netušíte, jak to vlastně všechno je. Autorka své karty ukazuje velice pomalu, přesně po správných dávkách, aby udržela napětí tak akorát našponované. Samozřejmě už z obálky víte, že někdo tam musí být anděl. Jak ale vysvětlit stíny? A který z nich to je? Spousta otázek a na všechny nakonec dostanete odpověď. Jenomže tyhle otázky jenom vyvolají další, které hrozí skrývat mnohem temnější tajemství. Jaká? To se pravděpodobně dozvím v dalším díle. 
Za sebe musím říct, že Pád se mi rozhodně líbil a mohu ho doporučit. Jen dva detaily mě rozčilovaly:
1) Třpytky v názvu knihy na obálce. Jinak je obálka dokonalá. Ten obráze, jednoduchý font i barva písma ve jméně autorky. Jen ten název knihy. Fuj. Připadá mi to laciné, ale hádám, že té pravé cílové skupině se líbit bude.
2) Název polepšovny. Meče & kříže? Na co si to Lauren hraje? Uvítala bych něco méně. Já nevím. Dekadentního? Tak naprosto očividně hloupého a přehnaného? Z tohohle názvu se mi vždycky zježily chlupy až na ...  rukou. ;0)

..no jo, to bych nebyla já, abych si nenašla něco, na co by se dalo stěžovat.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)