Fast Times at Ridgemont High

29. 3. 2012

(1982)

Oficiální text distributora: Jak se dá využít volný čas při prodávání v bistru? Tahle parta vám to rozhodně ukáže. Jsme v Americe 80. let, kluci experimentují s drogami, a co připomíná holku, to se snaží přimět k sexu. Navíc se vždycky v dohledu najde nějaký šašek, který se snaží být vtipný…

Nějak se nemůžu rozhodnout, jestli se mi tenhle film vážně líbil nebo mi připadal jako totální pitomost. A vždycky když se nemůžu rozhodnout, udělám si seznam.
Takže klady: Příběh pěkně plyne, posunuje se dál bez větších zádrhelů, obsazení postav je sympatické, námět nadčasový. Kamera, hudba a všechny tyhle věci vypadají v pořádku jako vždycky.
Zápory: Nějak pořádně nevím, co mělo být příběhem. Nevadí mi, když se prolýná příběhů několik, ale tohle působilo tak nějak náhodně a neuspořádaně. O postavách se vlastně nic nedozvíte. Nevíte nic o jejich minulosti, přítomnosti, u některých jsem nepostřehla dokonce ani jméno, no prostě bordel. Naprosto netuším, co tam sakra měl dělat Sean Penn. Jeho postava byla ve filmu naprosto samoúčelově. Přišlo mi, že prostě potřebovali hvězdu, aby film trochu zviditelnili, tak přišel Sean a řekl, dobrá, přidám se do vašeho filmečku, ale nelíbí se mi žádná z postav, kterou už tam máte, napište mi tam novou. A tak ho tam prostě připlácli tak nějak navíc. 
Co dělá na plakátu už mi úplně zůstává záhadou, protože jestli jsem ten příběh dobře pochopila, měl být o Stacy a jejím seznámení se sexem, aby si nakonec uvědomila, že není nutné se s každým hned vyspat, ale že existuje i něco jako romantika. Myšlenka chvályhodná, ale na diváka vypálená takovým způsobem, že se ve mě všechno vzepřelo a být určená mě, na just budu dělat přesný opak. Nesnáším moralizování ve filmech. Od toho mají přeci lidé rodiče ne?
No takže co z toho? Nějaké klady to má, ale zápory je většinou vynulují. Viděla bych to tak na zlatý střed. Ani dobré ani špatné, ale dá se to. ***

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)