Hugo

19. 3. 2012

(2011)

Oficiální text distributora: Hugo Cabret je neobyčejný kluk, který po otcově smrti žije na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika, jenž tu pracuje jako seřizovač nádražních hodin. Po tátovi Hugo zdědil vynalézavost a robota s klíčovou dírkou ve tvaru srdce, který možná ožije, pokud se do ní vloží ten správný klíč, a předá chlapci otcův vzkaz. Alespoň v to doufá. Neutišitelná zvědavost přivede Huga k nerudnému prodavači mechanických hraček a od něj i k jeho chráněnce, která, ač je to neuvěřitelné, drží v rukou klíč k rozluštění Hugovy životní záhady. Jak k němu přišla? Jaké tajemství skrývá její adoptivní prarodič, že o něm nesmí nikdo mluvit? Skrývá robot skutečně otcův vzkaz? A dokáže Hugo na všechny tyhle otázky odpovědět dřív, než ho dostihne ruka zákona v podobě přísného nádražního hlídače a pošle ho do sirotčince?

Jak hodnotit film, který je vizuálně naprosto nádherný, ale scénáristicky pokulhává? Od prvních minut se propradnete do  nádherné Paříže. Projdete s Hugem stěnami nádraží, nastavíte hodiny a přitom sledujete život různých zajímavých postaviček, které se na nádraží zdržují. Milou květinářku, postarší majitelku kavárny, prodavače novin i přísného nádražního hlídače. Potom narazíte na prodavače hraček, a začnou problémy. Tedy mé problémy s tímto filmem. On se totiž prodavač hraček chová naprosto nesmyslně. Zabaví Hugovi jeho zápisník s tím, že ho prostě spálí. Cože? Proč? Jakým právem? Potom film pěkně ubíhá. Dokud nedojde k dalšímu zádrhelu. Hugova první návštěva uvnitř hračkářova domu. A opět naprosto nesmyslná reakce této zvláštní postavy. Potom se příběh komplikuje, objevují se tajemství a z Huga se stává přemoudřelý spratek. Já nevím. Ten herec mi nebyl moc sympatický už od začátku, ještě před polovinou filmu přestává být sympatická i jeho postava a od té doby jsem se začala každých pár minut dívat, kdy už to sakra skončí. 
Nelíbí se mi to. Film se jmenuje Hugo, přitom je vlastně o skryté minulosti protivného prodavače hraček. Navíc je tam podivný robot, který se tváří jako strašně důležitá součást filmu, ale přitom kdyby tam nebyl, zase tolik by se nestalo. Celé je to prostě moc přitažené za vlasy. Ale vizuálně to byla skutečně podívaná, jen co je pravda. Proto také Hugo neskončí jenom na dvou, ale dostává ode mě tři hvězdičky. A ještě k tomu českému názvu. Co že to Hugo objevil tak úžasného? Toho robůtka objevil jeho otec, zprovoznil ho jen díky Isabelle a hračkářovu minulost by neobjevil bez pomoci knihkupce a toho profesora z knihovny. Ne, tenhle film se mi prostě nelíbí.

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)