Hysteria

15. 5. 2012

(2011)

Oficiální text distribura: Příběh mladého lékaře Mortimera Granvilleho se odehrává ve viktoriánské Anglii. Pokrokovému Mortimerovi vadí, že většina nemocnic ignoruje nejnovější lékařské teorie a výzkumy a nadále léčí pacienty pomocí pijavic a pouštěním žilou. Když ho vyhodí z posledního místa, skončí jako zaměstnanec Dr. Roberta Dalrympleyho, který se specializuje na léčbu žen trpících "hysterií". Mortimerův nejlepším přítel je k novým metodám léčení naopak velmi otevřený a pomůže mu přesvědčit i doktora Dalrmpleyho. Společně sestrojí důmyslný nástroj /vibrátor/, který ženám podivuhodně rychle a efektivně umožňuje dosáhnout vytoužené úlevy a klidu... Zakrátko se zpráva o jejich zázračném přístroji roznese a čekárna jejich ordinace je stále plná „hysterických“ žen, které chtějí pomoc. Jediná žena, která v převratný vynález nemá důvěru je svobodomyslná a feministicky založená Charlotta, dcera lékaře Dalrympleyho. A právě do ní se Mortimer beznadějně zamiluje…

Film o vynálezu vibrátoru. Musím říct, že jsem k němu přistupovala značně skepticky, ale příjemně mě překvapil. Jen důležité upozornění - rozhodně se na něj nedívejte s někým, s kým je vám trapné třeba i jen mluvit o sexu, jinak si zavaříte na hodně nepříjemných chvil.
Doktor Dalrympley totiž všechy psychické problémy žen léčí jejich uspokojováním. Manuálním. Považuje to za převratnou lékařskou metodu stimulace nervového systému. Mladý Mortimer je v tom ale tak dobrý, že má brzy příliš pacientek a začíná mít problémy se svou rukou. Proto se svým kamarádem vynálezcem vymyslí převratný přístroj - vibrátor. Ten má obrovský úspěch a rychle se rozšiřuje, takže Mortimer může pomoci své vytoužené ženě s pomocí sociálně slabým. Ona totiž vede školku pro chudé svobodné matky, vyváří jim a navíc organizuje prádelnu. Chce ale své působiště rozšířit o pořádnou školu a třeba taky malou nemocnici, a to něco stojí. To sice vyznívá, jako by si jí Mortimer koupil, ale tak to není, Charlotta ho skutečně miluje, ale stejně, trocha té pomoci se hodí :)
Jako film je to moc milé. Sice některé scény uspokojování upjatých viktoriánských důchodkyň byly trochu moc, ale dobrá, to k tomu asi patří. Navíc je to celé natočené velice vkusně a dokonce vtipně. Pořád nechápu, jak filmaři dokázali zkloubit vynález vybrátoru s láskou :D, ale pokud spadáte do kategorie 15+, směle do toho, nebudete litovat. Já dávám **** a rozhodně oceňuju tu vzdělávací hodnotu :)

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)