Ručníkový den

23. 5. 2012

 
Douglase Adamse zná nejspíš každý. Kdo ho nezná podle jména, alespoň slyšel o jeho nejznámějším díle - Stopařově průvodci po galaxii. A právě ze Stopařova průvodce pochází inspirace pro celosvětovou a každoroční poctu Douglasi Adamsovi - Ručníkový den.
Každý rok, 25. května, všichni fanoušci Douglase Adamse vykročí do ulic s viditelně umístěným ručníkem - přes rameno, kolem krku, nebo ho můžete celý den nosit v ruce.

Proč zrovna ručník?
Citováno ze Stopařova průvodce po galaxii:
Ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Především má značnou praktickou cenu - můžete se například do něj zabalit, aby vám nebylo zima, když poskakujete napříč chladnými měsíci planety Jaglan Beta. Můžete na něm ležet na zářivých, mramorovým pískem vystlaných plážích Santraginu V a vdechovat opojné výpary z jeho moří. Můžete na něm spát pod hvězdami, jež tak rudě září na planetě pouští, Kakrafúnu. Můžete ho použít jako plachtu, až poplujete na maličkém voru po proudu drsné řeky Moth, můžete ho namočit pro boj zblízka, nebo si jím zahalit hlavu, abyste necítili jedovaté pachy žravé obludy Blátotlačky z Traalu a nestřetli se s jejím pohledem (je to nepředstavitelně tupé zvíře, myslí si, že když ji nevidíte, nevidí ani ona vás - blbá jak tágo, ale značně žravá). Když jste v úzkých, můžete jím signalizovat o pomoc. No, a samozřejmě se jím také můžete utřít, pokud vám po tom všem ještě připadá dost čistý.
Co je však ještě důležitější, je obrovský psychologický význam ručníku. Tak například když nějaký paďour (paďour = ten, kdo není stopař) zjistí, že stopař má ručník, automaticky předpokládá, že vlastní rovněž kartáček na zuby, žínku, mýdlo, krabici sušenek, čutoru, kompas, mapu, klubko provázku, sprej proti mravencům, výbavu do deště, skafandr atd. ap. A nejen to. Rád stopaři půjčí kterýkoli ze jmenovaných předmětů nebo cokoliv jiného, co stopař nešťastnou náhodou "ztratil". Onen paďour si totiž pomyslí, že ten, kdo dokázal stopovat napříč a našíř celou galaxii, žít v drsných podmínkách a za pár šupů, porvat se s osudem a přeprat ho, a kdo přesto vždycky ví, kde má ručník, je zřejmě člověk, s nímž je nutno počítat.
Tento obrat ostatně pronikl i do stopařského slangu. Lze například říct: "Hele, sasuješ toho húpyho Forda Prefecta? To ti je teda frúd, kterej fakticky ví, kde má ručník." (sasovat = znát, brát na vědomí, seznámit se s, poznat po sexuální stránce; húpy = opravdu děsný frajer, frúd = opravdu děsně správný frajer). 

Občas může být trochu trapné nosit u sebe celý den ručník - lidi civí, občas i ukazují. Pokud ještě chodíte do školy nebo máte striktního zaměstnavatele, můžete se dostat i lehce do problémů. Většinou ale stačí vysvětlit co děláte, případně odkázat nevzdělance na knihu. 
Na druhou stranu ke konci května už bývá i neobvykle teplo, takže se ručník stále při ruce může kolikrát i hodit ;) 
Tak nepropadejte panice, popadněte ručník a vyražte 
25. května do světa. 



Ps: Jsem vážně háklivá na lidi, kteří se účastní takovéhle pocty, aniž by kdy přečetli jediné slovo od Adamse. Lidi, nebuďte líní. Adams byl génius, otevřete knihu a pobavte se s námi, kteří ho uctíváme téměř jako boha. Film pro pochopení jeho geniality rozhodně nestačí!

Douglas Adams napsal:
- trilogii v pěti dílech - Stopařův průvodce po galaxii
- dvoudílnou série Dirka Gentlyho - Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho a Dlouhý, temný čas svačiny duše
- Losos pochyb - z pozůstalosti Adamse (zážitky, dopisy dvanáctiletého Adamse, nedokončený román)


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)