Christopher Paolini - Eragon

8. 3. 2012

Anotace: Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců. 

Knihu už jsem četla dříve tuším dvakrát, ale vzhledem k blížícímu se datu vydání 4. dílu si chci  (a potřebuji) celou sérii znovu oživit v paměti. Popadla jsem tedy včera ráno Eragona a nedala si pokoj, dokud jsem ho dnes odpoledne nedočetla. Tak dobrá kniha to je. Vezměme to tedy od začátku. 
Eragon je obyčejný farmářský chlapec z malé vesnice, jeho budoucnost zahrnuje práci na farmě, jednou nejspíš ženu a děti, když bude mít štěstí, tak na té samé farmě i zestárne. Vše se ale mění, když při lovu v Dračích horách najednou najde záhadný oválný kámen. Z kamene se jednou v noci vyklube malé modré dráče a Eragonův příběh začne nabírat obrátky. Dráče ukryje a chce ho tajně vychovat, má ale mnoho otázek, a tak se obrátí na vesnického vypravěče Broma. Ten je velmi starý a velmi moudrý, vypráví Eragonovi o dracích, Dračích jezdcích, o historii celého království a také o krutém králi Galbatorixovi. Také mu brzy díky dračí značce na Eragonově ruce dojde, proč je chlapec najednou tak zvědavý, a když do vsi přijdou královi posluhovači a v honbě za vejcem či drakem srovnají Eragonovu farmu se zemí a zabijí jeho strýce, Brom mu pomůže z rodného území uprchnout a začíná dlouhé putování za pomstou, spojené s výukou, o které se Eragonovi dosud ani nezdálo.
Postupně se učí vše o dracích, situaci v království, učí se bojovat i kouzlit. Skrývají se, aby království nepřišlo na to, že se vejce vylíhlo. On i Safira, jak svého draka pojmenoval, společně sílí a stávají se naprosto nerozlučnou dvojicí. Na cestě za pomstou Eragonova strýčka Gera zažijí mnoho dobrodružství, většinu velmi nebezpečných. Brom jedno takové dobrodružství zaplatí životem, království se dozví o drakovi i novém Jezdci a vyhlásí na něj hon. Na jeho území již tedy není bezpečno, a tak Eragon spolu s novým průvodcem - Murthagem - musí podstoupit náročnou cestu při hledání úkrytu Vardenů - jediné síle otevřeně bojující proti králi. Pomůže jim v tom elfka Arya, kterou zachrání z Galbatorixova zajetí. Ani u Vardenů ale není bezpečno. Eragon se zaplétá do vysoké hry politiků. Někteří chtějí Jezdce ve svých službách, někteří mu nevěří a najradši by se ho zbavili. Než se situace stihne více zkomplikovat, je trpasličí a Vardenské město, ve kterém se skrývají, napadeno Urgaly - odpornými bytostmi ve službách krále - a Eragon musí se Safirou napnout všechny síly, aby pomohli ubránit životy trpaslíků i Vardenů.


Kniha je jednou dlouhou, napínavou smrští událostí. Neustále se něco děje, a jakmile začnete číst, nemůžete se odtrhnout, dokud se nedostanete až na poslední stranu. Líbí se mi, jak vás chytne skutečně již od první strany. Paolini dokáže skvěle popisovat postavy i okolí, takže se ocitnete přímo v Alagaësii ve vesničce Carvahall. Vidíte protivného řezníka Slouna, přívětivého kováře Horsta i eragonova bratrance Rorana nebo strýce Gera. Postupně prakticky celou Alagaësii projdete, podíváte se do měst, k moři, na poušť i do hor. Vše se zdá tak skutečné, že by člověk téměř začal věřit na draky. Rozhodně oceňuji, že už v patnácti letech dokázal Chritopher popsat nejen bojové scény a putování, ale i ty citové - roztomilé dračí mládě, smrt Gera, Broma nebo i malé okamžiky, kdy Safira prokazuje Eragonovi téměř mateřskou lásku. Nepotkala jsem v Eragonovi jediný hluchý nebo nudný moment, často jsem se zasmála a i slzička ukápla. Vše je pečlivě promyšleno tak, aby na sebe jednotlivé scény navazovaly a posouvaly příběh pořád dál. Za sebe mohu Eragona rozhodně jenom doporučit a to čtenářům v každém věku.

3 komentářů:

Jillian řekl(a)...

Já četla jen jedničku, kterou mám tuším doma, ale k dalším jsem se nikdy nedostala:) Páni, chtěla bych mít tolik času abych mohla číst celý den :D

Ohana řekl(a)...

Já bych spíš chtěla mít tolik vůle, abych přestala číst a dělala užitecné věci třeba do školy :D..jinak obvykle čítám večer za odměnu, ale teď potřebuju přečíst všechny díly, než se ke mě dostane Inharitance, takže jde vše ostatní stranou (četla jsem i na přednášce a v tramvaji) :D

Vexa řekl(a)...

Je to zvláštní, jak se vkus člověka vyvíjí, druhý díl (Eldest) jsem poté, co u nás vyšel nedokázala dočíst, ale teď, o několik let později, jsem nemohla první dva díly odložit. :D Teď mám nachystaný Brisingr na hromádce, taky si osvěžuju paměť kvůli čtyřce.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)